Βρείτε Σεμινάρια
x

Σεμινάριο σε αίθουσα

Ψυχολογική Αξιολόγηση

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
ICPS - Institute of Counselling & Psychological Studies
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Γεωργία Α. Κουμουνδούρου (PhD.), είναι διδάκτωρ στη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Από το 2008 εργάζεται ως Υπεύθυνη Ανάπτυξης και Έρευνας στην ιδιωτική εταιρεία Oriemtum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Αθηνών (αντικείμενα: «Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας», «Συμβουλευτική Ψυχολογία και Επαγγελματικός Προσανατολισμός», «Εμπειρική Έρευνα και ΣΥΠ») και διδάσκουσα στο Ιδιωτικό Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης ICPS. Είναι υπεύθυνη κατασκευής και στάθμισης του Horizon, ενός νέου ερωτηματολογίου επαγγελματικών ενδιαφερόντων για Έλληνες εφήβους & Δημήτρης Κατσίκης (PhD candidate) κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Σχολική και Εξελικτική Ψυχολογία (M.Sc.) και Υποψήφιος Διδάκτορας (Ph.D) Εξελικτικής και Σχολικής Ψυχολογίας από το Τμήμα Ψυχολογίας και τον Τομέα Εξελικτικής και Σχολικής Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον είναι εκπαιδευμένος στην Συμβουλευτική Ψυχολογία (Counseling Psychology), στην Λειτουργική Ανάλυση Συμπεριφοράς (Functional Behavior Analysis, F.B.A.) και στη Λογικοθυμική Ψυχοθεραπεία (Advanced Therapist in Rational Emotive Cognitive Behavior Therapy, R.E.C.B.T.) Διαθέτει διδακτική εμπειρία στο πλαίσιο διδασκαλίας μαθημάτων του προπτυχιακού προγράμματος του τμήματος ψυχολογίας του Α.Π.Θ. Εργάζεται ιδιωτικά ως κλινικός συνεργάτης και ως ελεύθερος επαγγελματίας εξελικτικός-σχολικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής ενώ συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα ψυχολογίας ως επιστημονικά υπεύθυνος έρευνας.

Σε ποιους απευθύνεται

Σε ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, σε ειδικούς που εργάζονται σε ψυχιατρικές δομές και διαγνωστικά κέντρα, σε επαγγελματίες του χώρου που χρησιμοποιούν τις ψυχολογικές δοκιμασίες, σε φοιτητές και εκπαιδευόμενους που ενδέχεται να προβούν ή να συμμετάσχουν σε ψυχολογική αξιολόγηση.

Σκοπός

Το ICPS προσφέρει ένα εξειδικευμένο σεμινάριο στο ρόλο που διαδραματίζει η ψυχομετρία στην αξιολόγηση και διάγνωση.
Το σεμινάριο έχει αναπτυχθεί με βάση τις κυριότερες απαιτήσεις και ανάγκες των σύγχρονων επαγγελματιών και περιλαμβάνει εκπαίδευση στα βασικά στοιχεία της ψυχομετρίας καθώς και παρουσίαση συγκεκριμένων ψυχομετρικών εργαλείων.
Τα ερωτηματολόγια και τα τεστ που θα παρουσιασθούν είναι μερικά από τα πια διαδεδομένα και αξιόπιστα στην ελληνική αγορά ψυχομετρικά εργαλεία, τα οποία ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Περιγραφή σεμιναρίου

Παρασκευή 10 Ιουνίου 4 ώρες
Εισαγωγή στην Ψυχομετρία
Τι είναι Ψυχομετρία; Ιστορική αναδρομή του κλάδου. Η χρησιμότητα των ερωτηματολογίων-τεστ. Τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν τα τεστ. Ψυχομετρικές ιδιότητες των τεστ (αξιοπιστία και εγκυρότητα): Γιατί είναι τόσο σημαντικές;

Παρασκευή 17 Ιουνίου 4 ώρες
Ηθικά ζητήματα και δεοντολογία στη χρήση των τεστ: Οι υποχρεώσεις των κατασκευαστών και των ειδικών που τα αξιοποιούν/Τα δικαιώματα των αξιολογούμενων
(American Psychological Association & International Testing Commission Guidelines)(2 ώρες)
Προβλήματα και προκλήσεις στην κατασκευή ερωτηματολογίων-τεστ
Προσδιορισμός της έννοιας που θέλουμε να μετρήσουμε, επιλογή του τρόπου μέτρησης, κατασκευή ερωτήσεων, εμπειρικός έλεγχος και ανάλυση ερωτήσεων, δημοσίευση ερωτηματολογίου-τεστ / συγγραφή τεχνικού εγχειριδίου (2 ώρες).

Παρασκευή 24 Ιουνίου 4 ώρες
Ερωτηματολόγια και τεστ νοημοσύνης και Ψυχομετρία, WAIS

Σάββατο 25 Ιουνίου 4 ώρες
Προσωπικότητα και ψυχομετρία.
Ιστορία-Θεωρία, Εμπειρικές έρευνες, Τρόπος χορήγησης-βαθμολόγησης, Εφαρμογές
ΤΑΤ (προβολικό), MMPI I, 16PF, NEO-FFI
1. Ιστορία και Ανάπτυξη
2. Αξιοπιστία και Εγκυρότητα
3. Δυνατότητες και Περιορισμοί
4. Χορήγηση και Βαθμολόγηση
5. Ερμηνευτικές Προσεγγίσεις
6. Βιβλιογραφικές Αναφορές

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.