Βρείτε Σεμινάρια
x

Σεμινάριο σε αίθουσα

Εγκληματολογική - Δικαστική Ψυχολογία (Criminology & Forensic Psychology)

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Psychopedia
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Δήμητρα Τσικνή Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας, ΜSc Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σε ποιους απευθύνεται

Σε Ψυχολόγους, Ειδικούς Ψυχικής Υγείας, Αστυνομικούς, Εγκληματολόγους, Ιατροδικαστές, Φοιτητές ψυχολογίας και το ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό.

Σκοπός

Στόχος του προγράμματος: Να προσφερθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, που θα συμβάλουν στην κατάρτιση ψυχολόγων, εγκληματολόγων, αστυνομικών, δικαστικών λειτουργών, που έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που διαπράττουν εγκληματικές ενέργειες αλλά και με θύματα αυτών των ενεργειών.

Περιγραφή σεμιναρίου

To Psychopedia Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας σας προσκαλεί στο Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα: Εγκληματολογική/ Δικαστική Ψυχολογία (Criminology & Forensic Psychology).

Οι ρυθμοί ανάπτυξης και εξέλιξης του εγκλήματος στην Ελλάδα και παγκοσμίως μεταβάλλονται διαρκώς, όπως συμβαίνει και με τους τύπους εγκλημάτων που λαμβάνουν πλέον χώρα. Εξ αυτού προκύπτει η ανάγκη να γνωρίσουμε το έγκλημα και να αναπτύξουμε καλύτερους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής του.

Η επιστήμη της Εγκληματολογίας μας δίνει την δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με το εγκληματικό φαινόμενο και να βελτιώσουμε την κατανόηση και την διαχείρισή του.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Εγκληματικού φαινομένου είναι σκόπιμο να συνεργαστεί πλήθος επαγγελματιών όπως εγκληματολόγοι, νομικοί, ψυχολόγοι, αστυνομικοί, κτλ.

Κάθε έγκλημα, όπως και κάθε δράστης διαθέτουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά, στην πλειονότητά τους, ωστόσο, εμπίπτουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, τόσο σχετικά με τον τύπο εγκλήματος που προτιμούν, όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να ενεργήσουν.

Ένας από τους συνηθέστερους προβληματισμούς, που αφορούν τόσο την εξιχνίαση εγκλημάτων, όσο και την ποινική μεταχείριση ανθρώπων που έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις αφορά την ανάγκη διάγνωσης κάποιας ψυχικής διαταραχής, που θα μπορούσε να σχετίζεται αιτιακά με την τέλεση της εγκληματικής πράξης. Είναι συνεπώς κρίσιμης σημασίας να εμπλουτίσουμε την γνώση μας ως προς την σύνδεση ανάμεσα στην εγκληματική δράση και στην ψυχική ασθένεια.

Συνήθως εξετάζουμε το εγκληματικό φαινόμενο με εστίαση στους δράστες, ωστόσο, το θύμα αποτελεί μία σημαντική παράμετρο, που χρειάζεται να εξεταστεί, τόσο από εγκληματολογική, όσο και από ψυχολογική σκοπιά. Η κοινή αντίληψη για το θύμα έχει υπάρξει διαχρονικά προκατειλημμένη, κυρίως αναλόγως της εγκληματικής πράξης που έχει διαπραχτεί. Απαιτείται η διαμόρφωση μίας αντικειμενικότερης και πιο εμπεριστατωμένης αντίληψης σχετικά με τα θύματα και την δυνατότητα διαχείρισής τους.

Η παρουσία και η προσφορά του ψυχολόγου σε όλη την διαδικασία διαχείρισης του εγκλήματος, των δραστών και των θυμάτων, αλλά και των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με εγκληματικές πράξεις και τις συνέπειές τους είναι καθοριστικής σημασίας, δεδομένης της έντονης επίδρασης που έχουν αυτές οι πράξεις στην ψυχική τους κατάσταση.

Η βαθιά γνώση όλων των παραμέτρων του εγκλήματος θα προσφέρει την δυνατότητα σε παλιούς και νέους επαγγελματίες να κατανοήσουν και να ενεργήσουν πιο αποτελεσματικά σε κάθε στάδιο του εγκληματικού φαινομένου. Η σφαιρική οπτική, πέρα από τα στενά όρια μίας μόνο επιστήμης, με την συνεργασία πολλών επιστημονικών πεδίων, θα δώσει την δυνατότητα να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας και ελέγχου και να  μειωθεί η προκατάληψη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ενότητες:

  • Θεωρίες εγκλήματος, διάκριση εγκληματολογίας, ποινικής, εγκληματολογικής, ψυχολογίας και ψυχιατροδικαστικής
  • Ψυχικές διαταραχές και έγκλημα: διαταραχές προσωπικότητας, ψυχωτικές διαταραχές και άλλοι ψυχικοί παράγοντες που σχετίζονται με το έγκλημα
  • Τύποι εγκλημάτων: γενικότερη παραβατικότητα, διαρρήξεις – κλοπές – ληστείες, σεξουαλικό έγκλημα, ενδοοικογενειακή βία δολοφονίες, κατά συρροή, μαζικές, κυβερνοέγκλημα, οικονομικό, περιβαλλοντικό έγκλημα
  • Προφίλ του δράστη. Προφίλ του θύματος – ψυχολογία του θύματος – θυματολογία. Στάσεις και προκαταλήψεις
  • Πρόληψη, τιμωρία, αποκατάσταση, Ο ρόλος και η χρησιμότητα του ψυχολόγου για τα θύματα, τους δράστες, τους αστυνομικούς και τους δικαστικούς λειτουργούς

Πληροφορίες συμμετοχής

Το Πιστοποιημένο πρόγραμμα  διεξάγεται από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας Psychopedia που είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτικός φορέας κατά το πρότυπο QTL της ACTA – Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τόπος Διεξαγωγής: Χώρος Psychopedia.gr, Γεωργίου Βούρη 6 (κοντά στο μετρό, στάση Πανόρμου) Αμπελόκηποι – Αθήνα, 2ος όροφος.

Επιπλέον Δυνατότητα Διαδικτυακής παρακολούθησης σε ζωντανό χρόνο μέσω Zoom.

Eπιπλέον Δυνατότητα Ασύγχρονης παρακολούθησης  σε βίντεο στο δικό σας χρόνο.

Δίδεται πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για κάθε συνάντηση του προγράμματος.

Δίδεται Πιστοποιητικό παρακολούθησης κατά το πρότυπο QTL της ACTA – Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για την παραλαβή του Πιστοποιητικού Παρακολούθησης είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τη μορφή εργασίας, η οποία θα δοθεί από την εισηγήτρια.

Σύνολο ωρών παρακολούθησης: 35 ώρες (συμπεριλαμβάνεται η παρακολούθηση εκπαιδευτικών βίντεο, επιστημονικών άρθρων και η συγγραφή εργασίας).

AΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ:

Ημέρες Παρακολούθησης:

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023, 17.00-20.00
Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023, 17.00-20.00
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, 17.00-20.00
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, 12.00-15.00
Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024, 17.00-20.00
Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2024, 12.00-15.00
Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024, 17.00-20.00
Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, 17.00-20.00
Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, 17.00-20.00
Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, 17.00-20.00

Έγκαιρη δήλωση συμμετοχής – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κόστος Συμμετοχής

440 ευρώ/  390 ευρώ για φοιτητές και ανέργους – Δυνατότητα 3 δόσεων
(Απαραίτητη η προσκόμιση των δικαιολογητικών φοίτησης και ανεργίας).

Δυνατότητα έκπτωσης -10% λόγω έγκαιρης δήλωσης συμμετοχής έως 16/10/2023 (εφάπαξ καταβολή του ποσού).

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.