Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Σωματοδυσμορφικές διαταραχές – Κλινική διάγνωση & θεραπευτικές μέθοδοι

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Psychopedia
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Δήμητρα Τσικνή Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας.

Σε ποιους απευθύνεται

Σε Ψυχολόγους, Ειδικούς Ψυχικής Υγείας, Φοιτητές ψυχολογίας, Ιατρούς, Ειδικούς θεραπευτές, Νοσηλευτές, Εκπαιδευτικούς, Παιδαγωγούς, Ειδικούς παιδαγωγούς, Γονείς, και το άμεσα ενδιαφερόμενο κοινό.

Σκοπός

Να εντοπίσουμε και να εξετάσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά και τις θεραπευτικές δυνατότητες για κάθε μία διαταραχή σχετική με σωματικά συμπτώματα.

Περιγραφή σεμιναρίου

Οι σωματοδυσμορφικές και πλασματικές διαταραχές αποτελούν ένα συναρπαστικό σύνολο συνδρόμων, γεμάτο αντιφάσεις. Παρά την μακρά και ενδιαφέρουσα κλινική παράδοση, που τα συνοδεύει, δεν έχουν τύχει επαρκούς εμπειρικής διερεύνησης. Οι κλινικές και ερευνητικές προκλήσεις συνεχίζονται, όσο οι ασθενείς εμφανίζουν σωματικά συμπτώματα, που παραμένουν «ιατρικώς ανεξήγητα», δυσχεραίνοντας σε σημαντικό βαθμό την κλινική πράξη.

Τις περισσότερες διαταραχές αυτής της κατηγορίας τις συναντούμε σε διάφορα κλινικά περιβάλλοντα, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σε νοσοκομεία, σε ψυχιατρικές δομές και σε ιατρεία πλήθους ειδικοτήτων. Μάλιστα, παρότι πρόκειται για ψυχιατρικές διαταραχές, είναι πολύ συχνότερο να παρουσιαστούν σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, εκκινώντας μία μακρά διαδικασία θεραπευτικών προσπαθειών, χωρίς απαραιτήτως να αναγνωριστεί ο ψυχιατρικός χαρακτήρας τους και χωρίς την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Στην πλειονότητά τους συνοδεύονται από παράπονα για σωματικά συμπτώματα, εμφανίζουν όμως πολύ διαφορετική κλινική εικόνα μεταξύ τους. Για παράδειγμα, η διαταραχή άγχους ασθένειας εκδηλώνεται με την εστίαση σε υπαρκτά ή ανύπαρκτα σωματικά συμπτώματα, ενώ η πλασματική διαταραχή περιλαμβάνει την εμπρόθετη πρόκληση ή προσποίηση συμπτωμάτων, ώστε να αποδοθεί ο ρόλος του ασθενή.

Η πολύ συχνή συννοσηρότητα με άλλες ψυχικές παθήσεις, ειδικά με διαταραχές διάθεσης και αγχώδεις διαταραχές, θέτει το ζήτημα της ξεχωριστής διάγνωσης ή της συμπερίληψής τους σε κάποια άλλη διαγνωστική κατηγορία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, που θεωρούν ότι η σωματοποίηση είναι αναπόσπαστο μέρος διάφορων ψυχικών διαταραχών ή μία εναλλακτική εκδήλωση των διαταραχών άγχους ή διάθεσης.

Οι θεραπευτικές προκλήσεις της διαγνωστικής αυτής κατηγορίας παραμένουν, λόγω της περιορισμένης εμπειρικής γνώσης που διαθέτουμε.

Ενότητες που θα αναπτυχθούν:

  • Διαταραχές σχετικές με σωματικά συμπτώματα ως ξεχωριστή διαγνωστική κατηγορία – αλλαγές και μετακινήσεις
  • Διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων
  • Διαταραχή άγχους υγείας
  • Διαταραχή μετατροπής
  • Πλασματικές διαταραχές
  • Προκλήσεις και προτάσεις θεραπευτικών παρεμβάσεων

Πληροφορίες συμμετοχής

Τόπος διεξαγωγής: Χώρος Psychopedia Γεωργίου Βούρη 6 Αμπελόκηποι – Αθήνα (400 μέτρα από το σταθμό του μετρό Πανόρμου).

*Επιπλέον δυνατότητα Οnline παρακολούθησης μέσω Ζοοm (Θα σταλούν αναλυτικές οδηγίες σύνδεσης στους συμμετέχοντες).

*Επιπλέον δυνατότητα Ασύγχρονης παρακολούθησης (αποστολή βίντεο της εισήγησης, οι συμμετέχοντες το παρακολουθούν στο δικό τους χρόνο).

Δίδεται Πιστοποιητικό παρακολούθησης και εκπαιδευτικό υλικό.

Κόστος Συμμετοχής

35 ευρώ

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.