Βρείτε Σεμινάρια
x

Σεμινάριο σε αίθουσα

Η εφαρμογή της Θετικής Ψυχολογίας στη Δημιουργική Γραφή & τις Δημιουργικές Τέχνες

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Psychopedia
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Μαριμπέλλα Βογοπούλου, Κλινικός Ψυχολόγος, Παιγνιοθεραπεύτρια.

Η Μαριμπέλλα Βογοπούλου είναι Κλινικός ψυχολόγος, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος  από την Περιφέρεια Αττικής. Είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας (Université Paris-8, Γαλλία),  με μεταπτυχιακά στη Κλινική Ψυχολογία και τις Ψυχοθεραπείες (Université Paris-8, Γαλλία), την Αναπτυξιακή Ψυχολογία (Université Paris-8, Γαλλία) και την Διδακτική (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Ελλάδα).

Είναι πιστοποιημένη παιγνιοθεραπεύτρια (Play Therapy International) και PractitionerστηLEGO®- Based Therapy (BricksforAutism, UK). Έχει πραγματοποιήσει  μετεκπαίδευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου και σπουδές στη Συμβουλευτική (BenefitCareerStudies).

Επίσης είναι εκπαιδευτικός, πτυχιούχος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και πιστοποιημένη μεταφράστρια (Université de Strasbourg, Γαλλία).

Έχει πολυετή εμπειρία τόσο σε κλινικό πλαίσιο (Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου, Κέντρο Πρόληψης  Γλυφάδας), όσο και σε εκπαιδευτικό (είναι καθηγήτρια ψυχολογίας σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, διδάσκουσα του προγράμματος Παιγνιοθεραπείας στο Psychopedia και έχει 25ετή διδακτική εμπειρία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση). Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια ως εισηγήτρια. Οι εκπαιδεύσεις που έχει κάνει αφορούν στην χορήγηση ψυχομετρικών εργαλείων, σε θέματα κλινικής παρέμβασης και ψυχοθεραπευτικής πρακτικής (SandplayTherapy, CBT, Trauma). Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ),  της PlayTherapy International (PTI) και της  Bricks for Autism UK. Έχει άριστη γνώση της γαλλικής, αγγλικής, ιταλικής και της  ιαπωνικής γλώσσας.

Σε ποιους απευθύνεται

Ειδικούς Ψυχικής υγείας, Κοινωνικούς λειτουργούς, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Εικαστικούς και στο άμεσα ενδιαφερόμενο κοινό.

Σκοπός

Στόχος του Εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι να δώσει στον Ειδικό Ψυχικής υγείας, αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να εμπλουτίσει τα επαγγελματικά του εργαλεία, ώστε να δουλέψει αποτελεσματικότερα σε ατομικό επίπεδο ή στην ομάδα όσον αφορά την απελευθέρωση και επεξεργασία μη εκφρασμένων συναισθημάτων, σημαντικών για την ψυχική υγεία και ανθεκτικότητα τους.

Η συμμετοχή σε αυτό δεν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες στις τέχνες και τη γραφή. Αντίθετα, ενθαρρύνεται η καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην συναισθηματική αυτορρύθμιση.

Περιγραφή σεμιναρίου

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο του οποίου Θεωρητικές βάσεις αποτελούν η Θετική και η Υπαρξιακή Ψυχολογία.

Οι δραστηριότητες που παρουσιάζονται είναι εμπνευσμένες από πολλαπλές  τεχνικές της Δημιουργικής Γραφής, καθώς και την παρέμβαση μέσω των Δημιουργικών Τεχνών (Creative arts & Art–Therapy).

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η ενίσχυση της δημιουργικότητας ενισχύει τα θετικά μας συναισθήματα, μειώνει το στρες, τα καταθλιπτικά συμπτώματα και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η Δημιουργική Γραφή, το κολλάζ, οι Δημιουργικές Τέχνες ενεργοποιούν τόσο το γνωστικό κομμάτι του εαυτού (περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη σκέψη, τη γλώσσα, τη μνήμη, τη δημιουργικότητα), όσο και το συναισθηματικό (καλλιέργεια αυτογνωσίας, ενσυναίσθησης) και το κοινωνικό (επικοινωνιακές δεξιότητες).

Τι περιλαμβάνει το Σεμινάριο:

  • Θεωρητική κατάρτιση των προσεγγίσεων που στηρίζουν το βιωματικό μέρος (Θετική ψυχολογία, Υπαρξιακή ψυχολογία, οι Δημιουργικές Τέχνες).
  • Βιωματική μάθηση: Άμεση γνωριμία και επαφή με το αντικείμενο της Δημιουργικής Γραφής και των Δημιουργικών Τεχνών, Παρουσίαση μελέτης περιπτώσεων, ενεργός συμμετοχή σε ατομικές και/ή ομαδικές δραστηριότητες.

Οι Ενότητες και τα θέματα που θα παρουσιαστούν αφορούν:

  • Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Δημιουργικής Γραφής και των Δημιουργικών Τεχνών, στις προϋποθέσεις χρήσης αυτών.
  • Στο κοινό στο οποίο απευθύνονται (παιδιά, έφηβοι, ενήλικες – και 3η ηλικία).
  • Στο πώς δουλεύουμε σε ατομικό η/και συλλογικό επίπεδο (Παρέμβαση στο ζευγάρι, την οικογένεια, στην ομάδα)
  • Στα πεδία εφαρμογών.
  • Στις τεχνικές: η γραφή, το σχέδιο, το κολλάζ, η σύνθεση υλικών και δημιουργικών μέσων.
  • Ενδεικτικές θεματολογίες που θα αναπτυχθούν: Αντιμετώπιση άγχους, εικόνα εαυτού, αναζήτηση νοήματος και εσωτερικής αρμονίας, λειτουργικότητα στις σχέσεις και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Δομή και Πρόγραμμα Ενοτήτων:

  • 1η Ενότητα – Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, ώρα: 16.00-20.00.
    ΓΡΑΦΗ
  • 2η Ενότητα – Σάββατο 4 Mαρτίου 2023, ώρα: 16.00-20.00.
    ΣΧΕΔΙΟ
  • 3η Ενότητα – Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, ώρα: 16.00-20.00.
    ΚΟΛΛΑΖ
  • 4η Ενότητα – Σάββατο 1 Απριλίου 2023, ώρα: 16.00-20.00.
    ΣΥΝΘΕΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ

Πληροφορίες συμμετοχής

Σύνολο εκπαιδευτικών ωρών: 22 (συμπεριλαμβάνεται η παρακολούθηση εκπαιδευτικών βίντεο, επιστημονικών άρθρων και η συγγραφή εργασίας).

Τόπος διεξαγωγής: Χώρος Psychopedia Γεωργίου Βούρη 6, Αμπελόκηποι – Αθήνα (400 μέτρα από τον σταθμό του μετρό Πανόρμου).

*Επιπλέον δυνατότητα Διαδικτυακής (Online) παρακολούθησης μέσω της πλατφόρμας Zoom (Οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναλυτικές οδηγίες σύνδεσης με την πλατφόρμα).

Δίδεται Εκπαιδευτικό υλικό για κάθε ενότητα του προγράμματος και Πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Κόστος Συμμετοχής

390 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%, Δυνατότητα πληρωμής σε 3 δόσεις των 130 ευρώ).

Για ανέργους και φοιτητές:
340 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%, Δυνατότητα πληρωμής σε 3 δόσεις των 113 ευρώ).

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.