Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Mindfulness Based Cognitive Intervention σε Παιδιά με Συναισθηματικές δυσκολίες και Αναπτυξιακές διαταραχές

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Psychopedia
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

- Σταυρούλα Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγος, Ειδίκευση στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεία

Η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική ψυχοπαθολογία, στον εθισμό στο διαδίκτυο και τη Διαταραχή του Μετατραυματικού Στρες. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη Νευροψυχιατρική του παιδιού, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις ομάδες αυτογνωσίας και τα θετικά συναισθήματα. Είναι ειδικευμένη στο μοντέλο της Γνωσιακής – Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας, στην Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης και στο Mindfulness (Mindfulness for Children Diploma). Επίσης έχει εκπαιδευτεί στο Mindfulness Based Cognitive therapy.  Είναι υπεύθυνη του Ελληνικού site Ψυχολογίας Psychopedia.gr (http://psychopedia.gr/) και ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής υγείας και την εισήγηση σε θέματα που αφορούν την Ψυχική υγεία.

- Θεοδότη Κωνσταντοπούλου, Ψυχολόγος, ΜSc Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου

Η Θεοδότη Κωνσταντοπούλου είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Master) στην Ψυχολογία του Παιδιού και του Εφήβου από το Université de Tours στη Γαλλία. Έχει εκπαιδευτεί στη διαγνωστική προσέγγιση και αποκατάσταση παιδιών και εφήβων με μαθησιακές δυσκολίες-δυσλεξία και στη θεραπευτική αντιμετώπιση παιδιών με ΔΕΠ-Υ. Επίσης, έχει εκπαιδευτεί στο γνωσιακό συμπεριφορικό δράμα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια γνωσιακών-συμπεριφοριστικών προσεγγίσεων σε παιδιά και εφήβους, συμβουλευτικής γονέων και παιγνιοθεραπείας. Έχει εκπαιδευτεί στο Mindfulness for children και στο Mindful parenting.

Εργάζεται από το 2008 ως ψυχολόγος και είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Ασχολείται κυρίως με τη θεραπευτική αντιμετώπιση παιδιών και εφήβων με αναπτυξιακές, ψυχοσυναισθηματικές και μαθησιακές δυσκολίες, είναι εισηγήτρια σεμιναρίων και συνεργάζεται με παιδικούς σταθμούς-νηπιαγωγεία. Επιπλέον, είναι συντονίστρια ομάδων σχολών γονέων.

Σε ποιους απευθύνεται

Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Παιδαγωγούς, Εκπαιδευτικούς, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές και στο άμεσα ενδιαφερόμενο κοινό.

Σκοπός

Στόχος του Εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι η κατανόηση των θεμελιωδών αρχών της Γνωσιακής Ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης και της Ενσυνειδητότητας, η εκπαίδευση σε ασκήσεις ανά περίπτωση παιδιού και η Συμβουλευτική γονέων στην εφαρμογή τους τόσο στους ίδιους όσο και στα παιδιά. Θα δοθεί πλούσιο ηλεκτρονικό υλικό και βίντεο καθώς και ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα το πλαίσιο που θα απευθύνονται.

Περιγραφή σεμιναρίου

Η Γνωσιακή Ψυχοθεραπευτική προσέγγιση και οι Αρχές Ενσυνειδητότητας (Mindfulness) έχουν ως κοινό στόχο να κατανοήσουν τη λειτουργία του νου, ώστε να ελαττώσουν τον ανθρώπινο πόνο.

Και οι δύο προσεγγίσεις πρεσβεύουν  ότι οι σκέψεις δεν αντικατοπτρίζουν πάντα την πραγματικότητα με ακρίβεια. Παρόλο που έχουν ασύμβατες κοσμοθεωρίες αλληλοσυμπληρώνονται σε ένα πλαίσιο γνωστικής θεραπείας που βασίζεται στην επίγνωση.

Ένα παιδί μαθαίνει πρώτα να παρατηρεί και να αναγνωρίζει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του.

Στη συνέχεια μαθαίνει να εξερευνά πώς οι σκέψεις και τα συναισθήματα του σχετίζονται με τις εμπειρίες του.

Μέσω της εκπαίδευσης στην Ενσυνειδητότητα (Mindfulness) συνδυασμένη με ασκήσεις Γνωσιακής Ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης (Μindfulness Based Cognitive Therapy for Children, MBCT–C)  στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την ικανότητα του παιδιού να αντιλαμβάνεται τις δύσκολες σκέψεις, να αποδέχεται τα συναισθήματα του και να διαχειρίζεται πιο επιδέξια τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει.

Η υπερπληροφόρηση δημιουργεί εξαιρετικά μεγάλα επίπεδα στρες σε ένα παιδί με ΔΕΠΥ και Αυτισμό. Μέσω βιωματικών ασκήσεων ενσυνειδητότητας  δίνεται η δυνατότητα να μπορούν να χαλαρώσουν, να συγκεντρωθούν, να φιλτράρουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν και έτσι να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές στρεσσογόνες καταστάσεις.

Επίσης έρευνες δείχνουν ότι όταν οι γονείς δεσμεύονται στη θεραπεία του παιδιού τους και υποστηρίζουν της ασκήσεις ενσυνειδητότητας έξω από τη θεραπεία υπάρχουν πολλαπλά οφέλη.    Το πρόγραμμα του σεμιναρίου είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μπορούν να συμπεριληφθούν και οι γονείς.

Ενότητες και Ημερομηνίες Διεξαγωγής

ΜΕΡΟΣ Α’ – Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, Ώρα:: 17.00-20.00μ.μ

  • Εφαρμογή Ενσυνειδητότας στην προσχολική και σχολική ηλικία
  • Ασκήσεις Ενσυνειδητότητας για τις Συναισθηματικές διαταραχές

ΜΕΡΟΣ Β’ – Κυριακή 5 Φεβρουρίου 2023, Ώρα:: 11.00-14.00 μ.μ

  • Εφαρμοσμένες ασκήσεις Mindfulness και Γνωσιακής Ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης στις Μαθησιακές δυσκολίες και τη ΔΕΠΥ
  • Ενδυνάμωση μνήμης και συγκέντρωσης, ενίσχυση γνωσιακών δεξιοτήτων
  • Διαχείριση συναισθημάτων και συμπεριφοράς

ΜΕΡΟΣ Γ’ – Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, Ώρα: 17.00-20.00μ.μ.

  • Εφαρμοσμένες ασκήσεις Ενσυνειδητότητας και Γνωσιακής Ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης στον Αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας
  • Γονείς παιδιών με ΔΑΦ
  • Δάσκαλοι και Ειδικοί που ασχολούνται με  παιδιά με ΔΑΦ
  • Ανάπτυξη Γνωσιακών δεξιοτήτων (Mνήμη, συγκέντρωση, σκέψη, αναδόμηση αρνητικών σκέψεων)

ΜΕΡΟΣ Δ’ – Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, Ώρα:: 11.00-14.00 μ.μ.

  • Σχεδιασμός ατομικών και ομαδικών συνεδριών Mindfulness
  • Αυτοσυμπόνια & Ευγνωμοσύνη και η σημαντικότητα του στην Ψυχική ανθεκτικότητα του παιδιού
  • Πως διαμορφώνουμε μια αποτελεσματική στάση ανάλογα τη δυναμική της τάξης ή της ομάδας

ΜΕΡΟΣ Ε’ – Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, Ώρα: 11.00-14.00 μ.μ.

  • Ενσυνειδητότητα για γονείς παιδιών
  • Διαχείριση στρες γονέων μέσω ενσυνειδητότητας
  • Συνεργασία με γονείς για εκπαίδευση στην Ενσυνείδητη συμπεριφορά του παιδιού

Πληροφορίες συμμετοχής

Σύνολο εκπαιδευτικών ωρών: 20 (συμπεριλαμβάνεται η παρακολούθηση εκπαιδευτικών βίντεο, επιστημονικών άρθρων και η συγγραφή εργασίας).

Τόπος διεξαγωγής: Χώρος Psychopedia Γεωργίου Βούρη 6, Αμπελόκηποι-Αθήνα (400 μέτρα από τον σταθμό του μετρό Πανόρμου).

*Επιπλέον δυνατότητα Διαδικτυακής (Online) παρακολούθησης μέσω της πλατφόρμας Zoom (Οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναλυτικές οδηγίες για τη σύνδεση τους στην πλατφόρμα).

*Επιπλέον δυνατότητα Ασύγχρονης παρακολούθησης (Αποστολή των εισηγήσεων σε βίντεο ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να τις παρακολουθήσουν στο δικό τους χρόνο).

To Εκπαιδευτικό σεμινάριο είναι πιστοποιημένο από τον Διεθνή φορέα: International Mindfulness and Meditation Alliance.

Δίδεται Εκπαιδευτικό υλικό για κάθε ενότητα του προγράμματος και Πιστοποιητικό παρακολούθησης αναγνωρισμένο από τον Διεθνή φορέα International Mindfulness and Meditation Alliance.

Κόστος Συμμετοχής

370 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (Δυνατότητα πληρωμής σε 3 δόσεις).

Για Ανέργους και Φοιτητές:
320 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (Δυνατότητα πληρωμής σε 3 δόσεις).

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.