Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Βασικές αρχές κινητοποιητικής συνέντευξης

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Psychopedia
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Δήμητρα Τσικνή Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας

Σε ποιους απευθύνεται

Ειδικούς Ψυχικής υγείας, φοιτητές ψυχολογίας και το άμεσα ενδιαφερόμενο κοινό.

Περιγραφή σεμιναρίου

Η κινητοποιητική συνέντευξη (ΣΚ) ξεκίνησε αρχικά ως μία παρέμβαση συμβουλευτικού χαρακτήρα, για να βοηθήσει ανθρώπους με προβλήματα αλκοολισμού. Πλέον, έχει επεκταθεί πέρα από τα προβλήματα με το αλκοόλ και αποτελεί μία υποστηρικτική μέθοδο για κάθε προσπάθεια αλλαγής. Αυτό που κάνει στην πραγματικότητα είναι να ενδυναμώνει το προσωπικό κίνητρο για αλλαγή.

Όλοι συμμετέχουμε σε κινητοποιητικές συνεντεύξεις στην καθημερινή μας ζωή, κάθε φορά που συζητάμε για συμπεριφορές και για επιλογές στον τρόπο ζωής, επιδιώκοντας κάποια ουσιαστική μεταβολή. Ασφαλώς, στο πλαίσιο μίας θεραπευτικής διαδικασίας, γίνεται οργανωμένα, εμπρόθετα και με σαφή στόχευση στην αλλαγή συγκεκριμένων συμπεριφορών, ή στάσεων.

Τα βασικά στοιχεία, που χρειάζεται να διαθέτει μία επικοινωνία για να έχει τα χαρακτηριστικά της κινητοποιητικής συνέντευξης είναι η συνεργασία, η παρακίνηση, η αποδοχή και η συμπόνια. Η κινητοποιητική συνέντευξη είναι μία σημαντική δεξιότητα, που, ως θεραπευτές, χρειάζεται να βελτιώνουμε, ώστε να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης. Για να είναι αποτελεσματική η κινητοποιητική συνέντευξη, είναι σκόπιμο να αναπτύξουμε την ικανότητά μας να αντιστεκόμαστε στην αντανακλαστική μας προσπάθεια να διορθώνουμε τις αρνητικές συμπεριφορές, επιδιώκοντας παράλληλα να κατανοούμε τα κίνητρα των θεραπευόμενων, να ακούμε με ενσυναίσθηση και να έχουμε την δυνατότητα να ενδυναμώνουμε και να ενθαρρύνουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία τους.

Η συστηματική γνώση, κατανόηση και εφαρμογή αυτών των αρχών και στοιχείων της κινητοποιητικής συνέντευξης είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των θεραπευτών, που ενισχύει την θεραπευτική πράξη και την προσπάθεια των θεραπευόμενων για αλλαγή.

Eνότητες που θα αναπτυχθούν:

  • Βασικές αρχές, έννοιες και διαδικασίες της κινητοποιητικής συνέντευξης
  • Προκλήσεις και δυσκολίες
  • Κλινική χρήση της κινητοποιητικής συνέντευξης με ψυχιατρικά συμπτώματα και διαταραχές
  • Ενδεικτικές στρατηγικές

Πληροφορίες συμμετοχής

Επιπλέον δυνατότητα Οnline παρακολούθησης μέσω της πλατφόρμας Zoom.
Επιπλέον δυνατότητα Ασύγχρονης παρακολούθησης (αποστολή βίντεο της εισήγησης, οι συμμετέχοντες το παρακολουθούν στο δικό τους χρόνο).

Δίδεται Βεβαίωση παρακολούθησης και εκπαιδευτικό υλικό.

Κόστος Συμμετοχής

30 ευρώ

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.