Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Εισαγωγή στη Μουσικοθεραπεία

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Πρόληψης & Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Εκπαίδευση

Εισηγητής

Μαρία Σαββίδου, Ψυχολόγος Α.Π.Θ.- Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Η Μαρία Σαββίδου είναι Ψυχολόγος, απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η ειδίκευσή της είναι η Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ή Επαγγελματική Συμβουλευτική. Συνεχίζει να επιμορφώνεται με σεμινάρια πανεπιστημιακού επιπέδου στις Νευροεπιστήμες και στο Project Management, ενώ έχει παρακολουθήσει τον βασικό κύκλο σπουδών στη yoga. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με ιδιωτικές και με δημόσιες δομές, εφαρμόζοντας κυρίως ψυχοεκπαιδευτικές και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, ενώ σήμερα εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας, ως Ψυχολόγος και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας. Παράλληλα, συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια παρουσιάζοντας το ερευνητικό της έργο, το οποίο επικεντρώνεται στην επαγγελματική επιλογή των εφήβων και στην εμπειρία της θεραπείας μέσω τέχνης (art therapy), χρησιμοποιώντας εξίσου ποσοτικές και ποιοτικές μεθοδολογίες. Επιπροσθέτως, έχει εργαστεί σε εκπαιδευτικά κέντρα και φροντιστήρια, βοηθώντας τους φοιτητές στη διεκπεραίωση κοινωνικών ερευνών. Η ίδια έχει επίσης δημοσιεύσει έρευνες σε Ελληνικά και Αγγλικά επιστημονικά περιοδικά.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, παιδαγωγούς, ειδικούς παιδαγωγούς, καλλιτέχνες και δασκάλους τεχνών.

Σκοπός

Το σεμινάριο στοχεύει στην περιγραφή των σύγχρονων τεχνικών θεραπείας μέσω της μουσικής, στην κατανόηση της προσέγγισής τους και στην ανάλυση του τρόπου με τον οποίο επιτυγχάνεται η θεραπεία.

Περιγραφή σεμιναρίου

«Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα του ανθρώπινου είδους» (Henry Wadsworth Longfellow, 1807-1882). Από την αρχαιότητα ακόμη, οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν την μουσική για θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς διαπίστωσαν ότι η μουσική αποτελείται από στοιχεία, που σχετίζονται άμεσα με την ανθρώπινη οντότητα. Η ένταση, ο ρυθμός και ο παλμός βρίσκονται στους χτύπους της καρδιάς μας, στην αναπνοή, στις κινήσεις μας. Όταν γελάμε, κλαίμε, φωνάζουμε ή τραγουδάμε, δημιουργούμε μελωδίες που έχουν ένταση, ρυθμό και συγκεκριμένη διάρκεια. Στα μέσα του 20ού αιώνα, οι θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής συνδυάστηκαν με τις γνώσεις για την ψυχοθεραπεία και αναδύθηκε ως αυτόνομο επιστημονικό πεδίο η Μουσικοθεραπεία. Το μέσο της μουσικής αναδύεται ως θεραπευτικό εργαλείο, δίνοντας έμφαση στην έκφραση μέσω της μουσικής και όχι στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Ενδείκνυται για άτομα που έχουν επικοινωνιακές ή ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες, για άτομα με αναπηρία και για άτομα που είναι ιδιαίτερα εγκεφαλικοί τύποι και δυσκολεύονται να εκφραστούν μόνο με τον λόγο. Παρόλο που είναι ένα σχετικά καινούριο επιστημονικό πεδίο και αρχικά βασίστηκε στην Ψυχανάλυση, τα σύγχρονα ευρήματα της Νευροψυχολογίας επιβεβαιώνουν την θεραπευτική της αξία, αναδεικνύοντας την Μουσικοθεραπεία ως μια εμπεριστατωμένη θεραπευτική πρακτική.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ:
- Σύντομη ιστορική αναδρομή
- Θεωρητικό υπόβαθρο για τη σχέση μουσικής και θεραπείας
- Ψυχανάλυση και Μουσικοθεραπεία
- Νευροψυχολογία και Μουσικοθεραπεία
- Μέθοδοι και Στόχοι
- Θεσμοθετήσεις στο ελλαδικό πλαίσιο
- Βιωματικές ασκήσεις

Πληροφορίες συμμετοχής

  • Ολιγομελή τμήματα
  • Βιωματικός χαρακτήρας εισήγησης
  • Παροχή βεβαίωσης συμμετοχής & υλικού/ σημειώσεων

Κόστος Συμμετοχής

40€ (35€ για ανέργους, φοιτητές & ΑΜΕΑ)

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.