Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Μαραθώνιος Διαταραχών

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Περιγραφή σεμιναρίου

Τίτλος: Καταθλιπτικές διαταραχές
Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Από επιδημιολογικές έρευνες υπολογίζεται ότι σήμερα το 6% περίπου του γενικού πληθυσμού πάσχει από κλινικά διαπιστωμένη κατάθλιψη, δηλαδή περισσότεροι από 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και 550 χιλιάδες στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη κατέχει την 4η θέση παγκοσμίως, από πλευράς απώλειας ζωής, αναπηρίας και κοινωνικής δυσλειτουργίας, ενώ προβλέπεται ότι το κατά το έτος 2020, θα καταλάβει την 1η θέση στις Δυτικές κοινωνίες.
Ποιες είναι οι μορφές της Κατάθλιψης (Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή, Εμμένουσα καταθλιπτική διαταραχή – Δυσθυμία)
Με ποιους τρόπους μπορεί το άτομο να αντιμετωπίσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα και να βελτιώσει τη διάθεσή του.
Πώς μπορούν οι γονείς, τα αδέρφια, οι φίλοι του ατόμου να ενισχύσουν την αλλαγή του.

Διάρκεια 2 ώρες


Τίτλος: Διαταραχές Προσωπικότητας
• Οι Διαταραχές της Προσωπικότητας χαρακτηρίζονται από άκαμπτες και δυσπροσαρμοστικές απαντήσεις στο στρες.
• Εξαιτίας της ύπαρξης Διαταραχής της Προσωπικότητας επηρεάζεται όλη η ζωή του ατόμου - ιδιαίτερα οι σχέσεις του - με αποτέλεσμα σημαντική αναπηρία στις τρεις βασικές διαστάσεις της ζωής - αγάπη, εργασία, διασκέδαση.
• Συχνά το άτομο αποδίδει τα προβλήματα του στο περιβάλλον κι όχι στον εαυτό του.
• Συνήθως το άτομο δεν είναι ψυχωτικό. Αν επισυμβεί ψύχωση συνήθως είναι της μορφής της Βραχείας Ψυχωτικής Διαταραχής, της Μείζονος Καταθλιπτικής Διαταραχής Με Ψυχωτικά Στοιχεία ή με μορφή παροδικών ψυχωτικών συμπτωμάτων.
• Συχνά τα άτομα με Διαταραχή της Προσωπικότητας δεν έχουν ή δυσκολεύονται ν' αποκτήσουν αναισθησία στα δυσπροσαρμοστικά σχήματα της συμπεριφοράς τους, οπότε δύσκολα προσέρχονται για θεραπεία και δύσκολα επίσης θεραπεύονται.
• Πολλές επιπλοκές συνοδεύουν τις Διαταραχές της Προσωπικότητας.
Διαταραχές Προσωπικότητας: Οι 10 Διαταραχές Προσωπικότητας (Παρανοειδής, Σχιζοειδής, Σχιζότυπη, Αντικοινωνική, Μεταιχμιακή, Ιστριονική, Ναρκισσιστική, Αποφευκτική, Εξαρτητική, Ιδεοψυχαναγκαστική)
Τα χαρακτηριστικά της καθεμιάς
Οι τρόποι παρέμβασης

Διάρκεια 2 ώρες

Τίτλος: Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και συναφείς διαταραχές (παιδική –εφηβική – ενήλικη ζωή)
Ανίχνευση, Αξιολόγηση, Παρέμβαση
Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ή ΙΨΔ χαρακτηρίζεται είτε από ιδεοληψίες (obsessions) είτε από ψυχαναγκασμούς (compulsions) είτε και από τα δύο, ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις που συνιστούν πηγή δυσφορίας για το άτομο και απασχολούν σημαντικό μέρος από το χρόνο του και από την επαγγελματική, κοινωνική και την συναισθηματική του ζωή.
Το άγχος συνδέεται συχνά με τους ψυχαναγκασμούς, καθώς και με την αντίσταση σε αυτούς, και υποχωρεί αμέσως μόλις το άτομο ενδώσει στον καταναγκασμό.
Οι περισσότεροι πάσχοντες αναγνωρίζουν τον παθολογικό χαρακτήρα αυτών των καταναγκασμών καθώς και ότι είναι ανούσιοι και υπερβολικοί, ωστόσο κρίνεται εξαιρετικά δυσχερές από τους ίδιους να τους σταματήσουν. Η κατάθλιψη εμφανίζεται συχνά είτε πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων είτε ταυτόχρονα με αυτά.
Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη σκέψεων,εικόνων ή παρορμήσεων που βιώνονται ως παρείσακτες στη συνείδηση και έχουν ως«αντικείμενο» επίφοβα ενδεχόμενα συμβάντα που αναγνωρίζονται από το ίδιο τοάτομο ως υπερβολικά και ανορθολογικά.
Ως αποτέλεσμα, οι ιδεοληψίες κατατρύχουντον ασθενή, γεννούν ανυπόφορο άγχος και κινητοποιούν ατελέσφορες απόπειρες εξοβελισμού τους.
Πώς εκδηλώνεται η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή;
Ποιες είναι οι συναφείς με αυτή διαταραχές; ( τριχοτιλλωμανία, διαταραχή εκδοράς δέρματος, σωματοδυσμορφική διαταραχή, διαταραχή αποθήκευσης)
Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;
Πως μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί, τον έφηβο, τον ενήλικα να τις αντιμετωπίσει;

Διάρκεια Σεμιναρίου 2 ώρες
Εισηγήτρια: Βραϊλα Μαρία - Ψυχολόγος

Πληροφορίες συμμετοχής

Απαραίτητη η κράτηση θέσης

10:00-12:00 Καταθλιπτικές Διαταραχές
12:30-14:30 Διαταραχές Προσωπικότητας
15:00-17:00 Ιδεοψυχαναγκαστικές Διαταραχές

Κόστος Συμμετοχής

60€

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.