Βρείτε Σεμινάρια

Σχολείο Παιχνιδιού

Εσπερίδων 102, Καλλιθέα, 176 72, ΑΘΗΝΑ

Περιγραφή

Ιδρυτές του Εργαστηρίου Πολιτιστικής Εκπαίδευσης Σχολείο Παιχνιδιού είναι οι: Μαντώ Κουρετζή, Στέλιος Βγαγκές και Παναγιώτης Κυρίτσης οι οποίοι από το 1990 εφαρμόζουν νέες μεθοδολογίες σύνδεσης των τεχνών με την εκπαίδευση, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς φορείς.
Οι παραπάνω, υπήρξαν οι βασικοί εμπνευστές, οργανωτές και λειτουργοί του Κέντρου εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων «Παιδίων Δράσεις» από την έναρξή του, το 2004, έως τον Ιούνιο του 2009, ολοκληρώνοντας ένα κύκλο παιδαγωγικών και καλλιτεχνικών εφαρμογών…
Από τον Ιανουάριο του 2010 αποφάσισαν να στεγάσουν μόνιμα την πολυετή εμπειρία τους σε ένα νέο χώρο που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ο οποίος ελπίζουν και φιλοδοξούν να αποτελέσει σημείο αναφοράς και νέο «Πεδίο δράσης» και έμπνευσης για παιδιά και ενήλικες.
Το «Σχολείο Παιχνιδιού» είναι ένας χώρος όπου οι έννοιες Σχολείο – Παιχνίδι συναντιούνται δημιουργικά και συνενώνουν την αξία και το ρόλο που διαδραματίζουν στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου.
Στο «Σχολείο Παιχνιδιού» οι τέχνες -όπου το παιχνίδι αποτελεί δομικό τους στοιχείο - έχοντας ως άξονα πάντα το Θεατρικό Παιχνίδι, συναντιούνται με τη παιδαγωγική και εκπαιδευτική πράξη με στόχο:

Το «Σχολείο Παιχνιδιού» να γίνει ένας τόπος που
μαθαίνουμε να παίζουμε
και παίζουμε για να μάθουμε…

ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ αποτελούν οι:

Μαντώ Κουρετζή (Παιδαγωγός-Εμψυχώτρια Θ.Π.– Πολιτισμολόγος-Ειδική σε θέματα Αισθητικής Αγωγής)
- Συμμετείχε ως επιμορφώτρια Θ.Π. και βασική συνεργάτις του Λ. Κουρετζή στο πρόγραμμα «Μελίνα Τέχνη και Πολιτισμός στην εκπαίδευση» (του Υπ. Παιδείας), επίσης ως μέλος της επιτροπής σχεδιασμού και υλοποίησης του Διαπολιτισμικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Παιδιά από εδώ, παραμύθια από μακριά…» που βασιζόταν σε παραμύθια ομάδων πληθυσμού με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Συμμετείχε επίσης και σε άλλες επιτροπές σχεδιασμού δράσεων του ίδιου προγράμματος.
- Έχει διδάξει: στα ΠΕΚ (Υπ. Παιδείας), σε προγράμματα επιμόρφωσης καθηγητών Μ.Ε. του ΙΔΕΚΕ, στην επιμόρφωση βρεφονηπιαγωγών σε συνεργασία με το Ε.Κ.Δ.Δ.Α του οποίου είναι μόνιμη επιμορφώτρια, στο Θέατρο Ημέρας όπου ήταν και υπεύθυνη προγράμματος σπουδών (1994 -2004).
-Το σχολ.έτος 2010-2011, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΟΕΠΕΚ) συμμετείχε στην βασική ομάδα σχεδιασμού και συντονισμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», που αφορούσε στην επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών Αισθητικής Αγωγής στα Δημοτικά Σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα
- Συμμετέχει ως εισηγήτρια σε πολλά σεμινάρια, ημερίδες και διαλέξεις φορέων, συλλόγων και οργανισμών.

Στέλιος Βγαγκές (Δάσκαλος - Εμψυχωτής Θ.Π.)
- Συμμετείχε ως επιμορφωτής Θ.Π. και βασικός συνεργάτης του Λ. Κουρετζή στο πρόγραμμα «Μελίνα Τέχνη και Πολιτισμός στην εκπαίδευση» (του Υπ. Παιδείας) και είχε τον βασικό συντονισμό των κλιμακίων Θ.Π. που επισκέφθηκαν τα 83 πιλοτικά σχολεία του προγράμματος. Συμμετείχε επίσης στο σχεδιασμό διαπολιτισμικού εκπαιδευτικού προγράμματος που βασιζόταν σε παραμύθια Κουρδικού και Τσιγγάνικου πληθυσμού.
- Έχει διδάξει: στα ΠΕΚ (Υπ. Παιδείας), ΙΔΕΚΕ, Θ. Ημέρας με θέμα: «Το Θ.Π. στην εκπαιδευτική διαδικασία».
- Υπήρξε και συνεχίζει να είναι εισηγητής σε ημερίδες σχ. Συμβούλων της χώρας καθώς και φορέων, συλλόγων και οργανισμών.
- Συμμετέχει ως επιμορφωτής σε σεμινάρια εκπαιδευτικών με την ιδιότητα του εξωτερικού συνεργάτη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Έχει συγγραφικό έργο σε εκπαιδευτικά βιβλία και περιοδικά.
- Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Εκπαιδευτικών για το Θέατρο και συμμετέχει ως εισηγητής και εμψυχωτής Θ.Π. σε συνέδρια και σεμινάρια του Δικτύου.
-Το σχολ.έτος 2010-2011, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΟΕΠΕΚ) συμμετείχε στην βασική ομάδα σχεδιασμού και συντονισμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», που αφορούσε στην επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών Αισθητικής Αγωγής στα Δημοτικά Σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα

Παναγιώτης Κυρίτσης (Δάσκαλος - Εμψυχωτής Θ.Π.)
- Εφαρμόζει επί σειρά ετών το Θ.Π. στην Εκπαιδευτική διαδικασία.
- Συμμετείχε στη λειτουργία των εργαστηρίων επιμόρφωσης του προγράμματος «Μελίνα» καθώς και σε κλιμάκια του που επισκέφθηκαν σχολεία.
- Σε επιμορφωτικές εκπαιδευτικές ημερίδες.
- Έχει οργανώσει ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις και δράσεις στο σχολείο που υπηρετεί.
- Έχει συνεργαστεί με πολλούς ιδιωτικούς φορείς ως υπεύθυνος εργαστηρίων Θ.Π
-Το σχολ.έτος 2010-2011,συμμετείχε ως επιμορφωτής του Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΟΕΠΕΚ), στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», που αφορούσε στην επιμόρφωση των Θεατρολόγων στα Δημοτικά Σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα με δυνατότητα εφαρμογής στο χώρο μας ή στο σχολείο σας

Επικοινωνήστε με τον φορέα
Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στον φορέα εκπαίδευσης.