Περιεχόμενο σεμιναρίου:
1η Ενότητα: Εισαγωγή
• Μελισσοκομία : Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα
• ‘Ελεγχος αλλεργίας
• Η ζωή στο μελίσσι
• Πως επισκεπτόμαστε τα μελίσσια
• Με πόσα μελίσσια ξεκινάμε
2η Ενότητα: Κυψέλες
• Μεγέθη και είδη κυψελών
• Τα μέρη της κυψέλης
• Τι πρέπει να προσέξουμε κατά της αγορά των κυψελών
• Πως προετοιμάζουμε μια κυψέλη
3η Ενότητα: Μελισσοκομικός εξοπλισμός
• Τι εξοπλισμό χρειαζόμαστε
• Που και πως χρησιμοποιείται
4η Ενότητα: Πως φροντίζουμε ένα μελίσσι
• Επιλογή τοποθεσίας
• Τοποθέτηση κυψελών
• Πως ανοίγουμε ένα μελίσσι
• Τι ελέγχουμε και πως
• Πως προσθέτουμε πλαίσια
• Πως προσθέτουμε πάτωμα
• Πότε και πως τροφοδοτούμε ένα μελίσσι
• Σμηνουργία και πως αντιμετωπίζεται
• Τι κάνουμε όταν το μελίσσι δεν έχει βασίλισσα
5η Ενότητα: Προϊόντα κυψέλης
• Τι προϊόντα μπορούμε να πάρουμε από μία κυψέλη
6η Ενότητα: Τρύγος - Αποθήκευση μελιού
• Προετοιμασία
• Πως μαζεύουμε το μέλι από την κυψέλη
• Πως βγάζουμε το μέλι από τις κυρήθρες
• Τι κάνουμε τις κυρήθρες μετά
• Πότε και πως συσκευάζουμε το μέλι
• Πως το αποθηκεύουμε
7η Ενότητα: Μεταφορά μελισσιών
• Πως μεταφέρουμε τα μελίσσια εντός του μελισσοκομείου ή σε άλλη περιοχή
8η Ενότητα: Εχθροί-Ασθένειες & Αντιμετώπιση, Διάθεση-Εμπορία-Τυποποίηση Μελιού
· Ποιοι είναι οι εχθροί και οι ασθένειες των μελισσών και ποια η αντιμετώπισή τους
· Διάθεση - Εμπορία - Τυποποίηση Μελιού
Ανακεφαλαίωση - Ερωτήσεις