Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ: Όλα τα βήματα για κάθε μικρό ή μεσαίο Μελισσοκόμο από την παραγωγή και μέχρι τη διάθεση των μελισσοκομικών προϊόντων του

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
TRAPέZION
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Άννα Τσολάκη, Μελισσοκόμος, εκπαιδευθείσα στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στέλεχος της εταιρείας TRAPέZION.
Η κα Άννα Τσολάκη υπήρξε για πάνω από 20 χρόνια στέλεχος ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών. Εδώ και μερικά χρόνια αποφάσισε να κάνει στροφή στην επαγγελματική της καριέρα αλλά και στη ζωή της γενικότερα για να ασχοληθεί με αυτό που πάντα αγαπούσε πραγματικά, την Μελισσοκομία. Στην αρχή παρακολούθησε με επιτυχία και έλαβε τις σχετικές πιστοποιήσεις σε μία σειρά εκπαιδευτικών & επιμορφωτικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αντικείμενα:
- την Μελισσοκομία
- την Επαγγελματική Μελισσοκομία
- τον Επιχειρηματικό Σχεδιασμό στον Γεωργικό τομέα
Και έκτοτε … τι Μέλι γενέσθαι;
Ασκεί το επάγγελμα (τρόπος επικοινωνίας της με τη φύση για την ίδια) της Μελισσοκόμου, διατηρώντας τις δικές της κυψέλες στην Άνδρο και παράγοντας μέλι εξαιρετικής ποιότητας. Αναφερόμενη συχνά στα μελίσσια της συνηθίζει να λέει ότι «είναι η πιο γλυκιά της περιπέτεια»…

Σε ποιους απευθύνεται

• Μελισσοκόμους (αρχάριους ή προχωρημένους)
• Ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές καλλιεργούμενων εκτάσεων που επιθυμούν να ενεργοποιηθούν οι ίδιοι στην παραγωγή και τυποποίηση μελισσοκομικών προϊόντων στοχεύοντας την ελληνική αγορά αλλά και τις αγορές του εξωτερικού
• Κατοίκους αστικών & περιαστικών περιοχών που επιζητούν αλλαγή στην επαγγελματική τους καριέρα συνδυαζόμενη με την επιστροφή τους στο φυσικό περιβάλλον & την Μελισσοκομία
• Ανέργους που επιζητούν την επαγγελματική τους επαναδραστηριοποίηση διαμέσου της αγροτικής επιχειρηματικότητας
• Επιχειρηματίες & επενδυτές του πρωτογενούς τομέα
• Ελεύθερους επαγγελματίες που εμπορεύονται μελισσοκομικά προϊόντα
• Στελέχη επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα
• Αγροτικούς Συνεταιρισμούς
• Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (Δήμους & Περιφέρειες)

Περιγραφή σεμιναρίου

Περιεχόμενο σεμιναρίου:

1η Ενότητα: Εισαγωγή
• Μελισσοκομία : Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα
• ‘Ελεγχος αλλεργίας
• Η ζωή στο μελίσσι
• Πως επισκεπτόμαστε τα μελίσσια
• Με πόσα μελίσσια ξεκινάμε

2η Ενότητα: Κυψέλες
• Μεγέθη και είδη κυψελών
• Τα μέρη της κυψέλης
• Τι πρέπει να προσέξουμε κατά της αγορά των κυψελών
• Πως προετοιμάζουμε μια κυψέλη

3η Ενότητα: Μελισσοκομικός εξοπλισμός
• Τι εξοπλισμό χρειαζόμαστε
• Που και πως χρησιμοποιείται

4η Ενότητα: Πως φροντίζουμε ένα μελίσσι
• Επιλογή τοποθεσίας
• Τοποθέτηση κυψελών
• Πως ανοίγουμε ένα μελίσσι
• Τι ελέγχουμε και πως
• Πως προσθέτουμε πλαίσια
• Πως προσθέτουμε πάτωμα
• Πότε και πως τροφοδοτούμε ένα μελίσσι
• Σμηνουργία και πως αντιμετωπίζεται
• Τι κάνουμε όταν το μελίσσι δεν έχει βασίλισσα

5η Ενότητα: Προϊόντα κυψέλης
• Τι προϊόντα μπορούμε να πάρουμε από μία κυψέλη

6η Ενότητα: Τρύγος - Αποθήκευση μελιού
• Προετοιμασία
• Πως μαζεύουμε το μέλι από την κυψέλη
• Πως βγάζουμε το μέλι από τις κυρήθρες
• Τι κάνουμε τις κυρήθρες μετά
• Πότε και πως συσκευάζουμε το μέλι
• Πως το αποθηκεύουμε

7η Ενότητα: Μεταφορά μελισσιών
• Πως μεταφέρουμε τα μελίσσια εντός του μελισσοκομείου ή σε άλλη περιοχή

8η Ενότητα: Εχθροί-Ασθένειες & Αντιμετώπιση, Διάθεση-Εμπορία-Τυποποίηση Μελιού
· Ποιοι είναι οι εχθροί και οι ασθένειες των μελισσών και ποια η αντιμετώπισή τους
· Διάθεση - Εμπορία - Τυποποίηση Μελιού

Ανακεφαλαίωση - Ερωτήσεις

Πληροφορίες συμμετοχής

Κόστος συμμετοχής: 65 € ΝΕΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΤΙΜΗ!!
Το κόστος συμμετοχής καλύπτει τα έξοδα παρακολούθησης του σεμιναρίου, την παροχή της παρουσίασης του σεμιναρίου και λοιπού επιμορφωτικού υλικού σε ψηφιακά αρχεία (e-σημειώσεις σε CD), τη χορήγηση βεβαίωσης παρακολούθησης του σεμιναρίου και την παροχή coffee break (καφές, χυμοί, αναψυκτικά)

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.