Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Εργαστήρι δημοσιογραφίας και επικοινωνίας για θέματα Πολιτισμού: Ένα επάγγελμα παντός καιρού, μια κοινωνική παρέμβαση στην καθημερινότητα, μια γλώσσα για την αφύπνιση της συλλογικής συνείδησης

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Η Μικέλα Χαρτουλάρη είναι μια δημοσιογράφος ειδικευμένη στα ζητήματα κουλτούρας με πείρα τριάντα και πλέον χρόνων στα πλέον παρεμβατικά έντυπα και ΜΜΕ. Υπεύθυνη στις αρχές του ’90 των πολιτιστικών σελίδων της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, είναι εδώ και μια εικοσαετία επικεφαλής των σελίδων βιβλίου στα ΝΕΑ, εμψυχώτρια του επιτυχημένου ενθέτου «Βιβλιοδρόμιο», αρθρογράφος για θέματα λογοτεχνίας, και από το 2007 συμπαρουσιάστρια (αρχισυντάκτρια) μαζί με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη της τηλεοπτικής σειράς «Οι κεραίες της εποχής μας» (ΕΤ1) που βασίζεται σε συνεντεύξεις με διεθνείς προσωπικότητες των γραμμάτων. Με πτυχίο της Νομικής Αθηνών και μεταπτυχιακό στη Δημοσιογραφία από το παρισινό Institut de Presse (PARIS II), με θητεία στο πολιτικό περιοδικό ΑΝΤΙ και σε όλες σχεδόν τις θέσεις πολιτιστικού ρεπόρτερ (αρχαιολογικό ρεπορτάζ, κινηματογραφικό ρεπορτάζ, ρεπορτάζ υπουργείου Πολιτισμού κ.ά), έχοντας γνωρίσει από κοντά όλες σχεδόν τις μεγάλες μορφές των ελληνικών και διεθνών γραμμάτων του καιρού μας, έχει και πείρα «διδακτική» καθώς έχει διαμορφώσει αρκετούς από τους δημοσιογράφους του πολιτιστικού ρεπορτάζ στα ΝΕΑ.

Σκοπός

Εξειδίκευση και κατάρτιση στα μυστικά της ανάλυσης-έρευνας, της συνέντευξης στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, του ρεπορτάζ και της σύνταξης ύλης. Το εργαστήρι θα εστιάσει στα θέματα κουλτούρας και ιστορίας.

Περιγραφή σεμιναρίου

«Τα πολιτιστικά» είναι:
α) ένα προνομιακό πεδίο για την κατανόηση και εκμάθηση των κλειδιών του δημοσιογραφικού επαγγέλματος γενικώς,
β) πολύ συχνά είναι η πόρτα από την οποία μπαίνει κανείς στον επαγγελματικό χώρο των ΜΜΕ, της πολιτιστικής διαχείρισης και της εταιρικής επικοινωνίας
γ) ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και γοητευτικά μέσα/οχήματα πολιτισμικής - κοινωνικής και εντέλει πολιτικής παρέμβασης.

Σε κάθε τρίωρο θα γίνεται:
α) Ανάλυση του Πώς; / Τι; / Γιατί; / Πώς αλλιώς; / Ποιες είναι οι παγίδες;/ Ποια είναι τα λάθη με βάση θέματα της πολιτισμικής επικαιρότητας κ.ο.κ., με παραδείγματα από τα ελληνικά και τα ξένα ΜΜΕ.
β) Πρακτική εξάσκηση στις ποικίλες τεχνικές και στις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας.
Σε κάποιες συναντήσεις θα προσκαλούνται προσωπικότητες του πνεύματος και του πολιτισμού, ενώ θα προβάλλεται και οπτικοακουστικό υλικό. Το εργαστήρι απευθύνεται σε επίδοξους δημοσιογράφους, σε επαγγελματίες της επικοινωνίας που ενδιαφέρονται για περαιτέρω κατάρτιση, καθώς και στο ευρύτερο κοινό που επιθυμεί να καταλάβει πώς λειτουργεί ο λόγος της «τέταρτης εξουσίας».

Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του σεμιναρίου: Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στις 19:00

Πληροφορίες συμμετοχής

- Διάρκεια: 27 διδακτικές ώρες / 9 συναντήσεις
- Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τρίτη 18:30-21:00
- Κόστος: 300 € - Για φοιτητές και ανέργους: 250 €
- Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο Αυτοπροσωπογραφία ενός ρεπόρτερ του Ρίσαρντ Καπισίνσκι

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.