Η απαίτηση για ασφάλεια των τροφίμων σε όλες τις επιχειρήσεις, που εμπλέκονται στην τροφική αλυσίδα (παραγωγή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, διακίνηση, διανομή στον καταναλωτή), είναι υψίστης σημασίας, όχι μόνο γιατί επιβάλλεται νομοθετικά, αλλά και γιατί η επίπτωση στην εικόνα των επιχειρήσεων τροφίμων προς την Αγορά θα είναι σοβαρότατη έως καταστροφική, σε περίπτωση διάθεσης επικίνδυνων για την υγεία των καταναλωτών τροφίμων.
Στο σεμινάριο αυτό παρουσιάζονται οι βασικές αρχές Ασφάλειας Τροφίμων, η μελέτη HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points) για τη διαχείριση των κινδύνων στα τρόφιμα, αναλύονται οι απαιτήσεις των πιο σημαντικών Διεθνών Προτύπων όπως το ISO 22000, το BRC, το IFS, το FSSC 22000 κλπ, οι ιδιαιτερότητες και οι διαφορές μεταξύ τους. Επίσης, παρουσιάζονται πρακτικές μεθοδολογίες σχεδιασμού και εφαρμογής Συστήματος Ασφάλειας Τροφίμων μέσα από απλά παραδείγματα. Τέλος παρουσιάζονται εργαλεία αποτελεσματικής επιθεώρησης (Audit) συστημάτων Ασφάλειας Τροφίμων και υλοποιούνται αντίστοιχα Case Studies.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
- Εισαγωγή – οι κίνδυνοι στα τρόφιμα
- Νομοθετικό Πλαίσιο
-Παρουσίαση Μελέτης HACCP
- Αναλυτική Παρουσίαση ISO 22000, BRC – IFS, FSSC 22000. Ομοιότητες & Διαφορές
- Παρουσιάζονται συνοπτικοί εύχρηστοι Πίνακες με τις επί πλέον απαιτήσεις του καθε προτύπου, ώστε εύκολα ο Υπεύθυνος του Συστήματος να συμπληρώνει το υπάρχον Σύστημα κατά ISO 22000 για να γινει συμβατό και με τα υπόλοιπα
- Μεθοδολογία σχεδιασμού Συστήματος Ασφάλειας Τροφίμων
- Κανόνες Ορθής Βιομηχανικής / Υγιεινής Πρακτικής (GMP/GHP)
- Το αποτελεσματικό audit του Συστήματος Ασφάλειας Τροφίμων