Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

ΔΕΠΥ & Συννοσηρότητα με Μαθησιακές Δυσκολίες

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Ζηκοπούλου Όλγα, Ψυχολόγος, Υπ. Διδ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Η Όλγα Ζηκοπούλου είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του Α.Π.Θ. με Μεταπτυχιακό στη Σχολική και Εξελικτική Ψυχολογία. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στα παιδιά με αγχώδεις διαταραχές και στη θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών. Από το 2006 εργάζεται ως ψυχολόγος και έχει δουλέψει κυρίως με παιδιά τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο σε ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών (μαθησιακές δυσκολίες, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, θέματα αυτοεκτίμησης, προβλήματα προσαρμογής και συμπεριφοράς). Δουλεύει συμβουλευτικά και ψυχοεκπαιδευτικά με τους γονείς και συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς για την υποστήριξη και τη διευκόλυνση της προσαρμογής των παιδιών στο σχολικό πλαίσιο. Τα τελευταία χρόνια έχει ολοκληρώσει τη θεωρητική της εκπαίδευση ως γνωστικο-συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια και δουλεύει με ενήλικες που παρουσιάζουν αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές της διάθεσης, συζυγικά προβλήματα, χρόνιες ασθένειες. Έχει υπάρξει ως ψυχολόγος σε διάφορους δημόσιους φορείς (Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων, Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος, ΚΕΔΔΥ). Έχει εργαστεί ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ στα τμήματα προσχολικής αγωγής και ημερήσιας φροντίδας παιδιών με ειδικές ανάγκες, ενώ από το 2010 είναι εκπαιδεύτρια στις Σχολές Γονέων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Έχει συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες ως ομιλήτρια με θέματα που αφορούν τη ψυχοπαθολογία παιδιών και εφήβων, ενώ έχει δημοσιεύσει εργασίες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.. Στο πλαίσιο της συνεχούς κατάρτισης και της παρακολούθησης των εξελίξεων στον επιστημονικό της χώρο έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα workshops, συνέδρια και ημερίδες.  

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και σε ειδικούς ψυχικής υγείας που έχουν επαφή ή που δουλεύουν συστηματικά με παιδιά που παρουσιάζουν ΔΕΠ-Υ. Aφορά, επίσης, επαγγελματίες και επιστήμονες από το χώρο της ειδικής αγωγής και της πρόνοιας, εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής εκπαίδευσης και σπουδαστές – φοιτητές αντίστοιχα, Λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, παιδαγωγικών και εκπαιδευτικών τμημάτων καθώς και φοιτητές που μετεκπαιδεύονται σε αντίστοιχα θεματικά πεδία. Παράλληλα, σε κάθε στέλεχος από τους χώρους της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης που ο εργασιακός τους ρόλος έχει ως αντικείμενο την ειδική αγωγή και μέριμνα και επιθυμούν να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις στη διαχείριση πραγματικών περιστατικών στην επαγγελματική τους καθημερινότητα.

Σκοπός

Στόχος του σεμιναρίου είναι να μπορούν οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ΔΕΠ-Υ, τη διαδικασία της διαγνωστικής αξιολόγησης και τη σημασία της διαφοροδιάγνωσης. Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν γύρω από τα νέα ερευνητικά δεδομένα που αφορούν τη σχέση της ΔΕΠ-Υ με τις μαθησιακές δυσκολίες αλλά και την επίδραση της ΔΕΠ-Υ σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας του παιδιού και της οικογένειάς του.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα συζητηθούν παρεμβάσεις και στρατηγικές για τη διευκόλυνση των μαθητών με ΔΕΠ-Υ τόσο στο σχολικό πλαίσιο όσο και έξω από αυτό. Τέλος, οι συμμετέχοντες, ως μέρος της πρακτικής τους άσκησης, θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τη διαδικασία της διαγνωστικής εκτίμησης, αξιοποιώντας τις δοσμένες πληροφορίες, και να διαμορφώσουν οι ίδιοι τη θεραπευτική παρέμβαση σε διάφορες κλινικές περιπτώσεις.

Περιγραφή σεμιναρίου

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Κατανομή Ωρών
10:00 - 10:30 Προσέλευση
10:30 - 15:30 Ώρες διεξαγωγής
12:30 - 13:00 Διάλειμμα

Σάββατο 19/03/2016
Α΄ ΕΝΟΤΗΤΑ

• Τι είναι ΔΕΠ-Υ;
- Διαγνωστικά Κριτήρια , ποσοστό εμφάνισης και αιτιολογία
- Η διαδικασία της αξιολόγησης και της διάγνωσης
- Κλινική συνέντευξη και ψυχομετρικές κλίμακες
- Συνοσηρότητα της ΔΕΠ-Υ με άλλες διαταραχές

Β' ΕΝΟΤΗΤΑ
• ΔΕΠ-Υ και Μαθησιακές Δυσκολίες
- Ποσοστό Συνοσηρότητας με τις Ειδικές Μαθησιακές Διαταραχές
- Το προφίλ των μαθητών με ΔΕΠ-Υ
• Η επίδραση της ΔΕΠ-Υ
- Πώς επιδρά η ΔΕΠ-Υ στις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού, στην αυτοεκτίμησή του και στις σχέσεις του με τους άλλους

Κυριακή 20/03/2016
Α' ΕΝΟΤΗΤΑ

• Η «θεραπευτική» αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ
- Οι γνωστικο-συμπεριφορικές παρεμβάσεις σε παιδιά και εφήβους με ΔΕΠ-Υ
- Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ
- Επιπρόσθετες ψυχοκοινωνικού τύπου παρεμβάσεις
- Η ΔΕΠ-Υ στη σχολική τάξη – Στρατηγικές για την υποστήριξη της μαθησιακής διαδικασίας

Β' ΕΝΟΤΗΤΑ: Πρακτική άσκηση
• Παρουσίαση πραγματικών περιγραφών περιπτώσεων μαθητών με ΔΕΠΥ
• Οργάνωση των πληροφοριών
• Υποθέσεις για τη διάγνωση
• Διαμόρφωση θεραπευτικών στόχων παρέμβασης και επιλογή κατάλληλων στρατηγικών για την επίτευξή τους
• Παρουσίαση εργασιών, συζήτηση

Σε όλους τους συμμετέχοντες παρέχεται:
- Βεβαίωση Παρακολούθησης από το πιστοποιημένο ΚΔΒΜ της Employ
- Πλούσιο και Εξειδικευμένο επιστημονικό υλικό, σχετικά με την περαιτέρω κατάρτιση στο αντικείμενο της επιμόρφωσης
- Φάκελος συνέδρου
- Μπλοκ σημειώσεων
- Στυλό
- Coffee Break

Πληροφορίες συμμετοχής

Κόστος - Προεγγραφή έως 15/03/16
- Φοιτητές / Άνεργοι: 75€
- Εκπαιδευτικοί / Επαγγελματίες: 95€
Εκπρόθεσμη ή Απευθείας Εγγραφή: 115€

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.