Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Η Ψυχοθεραπευτική Εργασία με τα Όνειρα

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Gestalt Instiute of San Francisco Greece
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Ο Morgan Goodlander άρχισε την εκπαίδευσή του στη θεραπεία Gestalt το 1978, στο Gestalt Institute of New Orleans. Ύστερα από δέκα χρόνια ομαδικής δουλειάς και εκπαίδευσης, μεταφέρθηκε στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνιας, όπου και ίδρυσε το Gestalt Institute of Santa Cruz. Το 1998 έγινε διευθυντής του Gestalt Institute of San Francisco καθώς και διευθυντής εκπαιδευτικού προγράμματος για τα μέλη του προσωπικού του παγκοσμίου φήμης Esalen Institute, εκεί που άνθισε το κίνημα της ανθρωπιστικής ψυχολογίας, και ο Perls ανέπτυξε μέσω των σεμιναρίων του τη θεραπεία Gestalt. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, σχεδίασε πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα Gestalt με σημαντικούς εκπαιδευτές, όπως τον Joseph Zinker από το Κλίβελαντ, τον Bud Feder από τη Νέα Υόρκη, τον Serge Ginger από το Παρίσι, την Anne Teachworth από τη Νέα Ορλεάνη, τον John Soper από το Esalen Institute και τον Masa Momotake από την Ιαπωνία. Επιπρόσθετα έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε διοικητικό προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Τράπεζας. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Association for the Advancement of Gestalt Therapy (AAGT) για περισσότερο από 6 χρόνια. Διεξάγει σεμινάρια Gestalt σε πολλές χώρες και τελευταία εστιάζει το ενδιαφέρον του στην εκπαίδευση Gestalt στην Ιαπωνία, όπου διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα Gestalt σε 6 πόλεις.

Σε ποιους απευθύνεται

• Επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτές κλπ.)
• Κάθε ενδιαφερόμενο για την προσωπική του ανάπτυξη

Σκοπός

Στόχοι του Σεμιναρίου
Στο σεμινάριο οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να:
• Ανακαλύψουν το νόημα των ονείρων τους και τον ιδιαίτερο προσωπικό τους συμβολισμό.
• Συνειδητοποιήσουν την επιρροή των ονείρων στην καθημερινότητά τους.
• Εξερευνήσουν πώς τα όνειρα αντικατοπτρίζουν επαναλαμβανόμενα ψυχολογικά μοτίβα.
• Εκπαιδευτούν στην ψυχοθεραπευτική τεχνική των 10 σταδίων της Gestalt για τα όνειρα, την οποία μπορούν να εντάξουν στη δική τους θεραπευτική προσέγγιση.

Σας προτείνουμε να φέρετε μαζί σας δύο τρία όνειρα και να φορέσετε άνετα ρούχα.

Περιγραφή σεμιναρίου

«Κάθε όνειρο περιέχει το κεντρικό μήνυμα της ύπαρξής μας»
- Φριτς Περλς

Μπείτε στον κόσμο των ονείρων και ανακαλύψτε τους κρυμμένους θησαυρούς του ασυνείδητού σας

Η θεραπευτική εργασία με τα όνειρα είναι μια πρακτική την οποία συναντάμε από την αρχαιότητα σε πολλούς πολιτισμούς. Στον αρχαίο ελληνικό κόσμο πίστευαν ότι τα όνειρα μετέφεραν θεϊκά ή προφητικά μηνύματα και αποκάλυπταν σημαντικές αλήθειες για τον ονειρευόμενο, όπως για παράδειγμα τον τρόπο θεραπείας σε περίπτωση ασθένειας, Στις απαρχές του 20ου αιώνα, ο Φρόυντ έδωσε μεγάλη σημασία στον συμβολισμό των ονείρων, ισχυριζόμενος ότι «τα όνειρα είναι η βασιλική οδός για το ασυνείδητο» και ότι αποτελούν έκφραση ασυνείδητων επιθυμιών. Έχοντας ξεκινήσει από την ανάλυση των δικών του ονείρων, εγκαινίασε την ψυχαναλυτική ερμηνεία των ονείρων των αναλυόμενων.

Ο Φριτς Περλς, ιδρυτής της ψυχοθεραπείας Gestalt, τοποθέτησε τα όνειρα στην καρδιά της ανθρωπιστικής κατεύθυνσης της ψυχοθεραπείας και τα αποκάλεσε «υπαρξιακά μηνύματα», θεωρώντας ότι περιέχουν το κεντρικό μήνυμα της ύπαρξής μας. Ο Περλς έκανε μια στροφή από την ψυχαναλυτική προσέγγιση που βασίζεται κυρίως στην αυθεντία της ερμηνείας του ψυχαναλυτή, στη βιωματική αναπαράσταση του ονείρου από τον ίδιο τον θεραπευόμενο, ενθαρρύνοντας τη σωματική και συναισθηματική έκφραση.

Συνεπώς, ο θεραπευτής Gestalt αποφεύγει τις ερμηνείες. Δεν θεωρεί τον εαυτό του αυθεντία, αλλά πιστεύει ότι ο ίδιος ο θεραπευόμενος είναι η αυθεντία για το ασυνείδητό του και γι’ αυτό προτείνει σε εκείνον να εξερευνήσει και να ανακαλύψει τις πλευρές του εαυτού του που εκφράζονται μέσω του ονείρου του. Ο Περλς πίστευε ότι για να μπορέσει κάποιος να συνειδητοποιήσει το μήνυμα του ονείρου χρειάζεται να παίξει σαν ηθοποιός τον ρόλο των «μορφών» του ονείρου, ακόμα και των αντικειμένων. Μέσα από τη διαδικασία της εκδραμάτισης, το όνειρο ζωντανεύει στο εδώ και τώρα της συνεδρίας και ο θεραπευόμενος έρχεται σε επαφή με τα απωθημένα κομμάτια του εαυτού του που συχνά βρίσκονται σε σύγκρουση. Τέλος, ανοίγοντας διάλογο μαζί τους, έχει τη δυνατότητα να επιλύσει τις εσωτερικές του συγκρούσεις, επανακτώντας τις απαρνημένες του ποιότητες και τη δύναμή του.

Περιεχόμενα του Σεμιναρίου
Σε αυτό το σεμινάριο θα ακολουθήσουμε την ψυχοθεραπευτική παράδοση της Gestalt πάνω στη βιωματική εργασία με τα όνειρα. Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες θα:
• Εξοικειωθούν με τη θεωρία της ψυχοθεραπείας Gestalt για τα όνειρα.
• Εξασκήσουν την τεχνική των 10 σταδίων της Gestalt για τη θεραπευτική εργασία με τα όνειρα.
• Έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν θεραπευτικά ένα δικό τους όνειρο με τον εκπαιδευτή εντός της ομάδας.
• Εργαστούν σε μικρότερες ομάδες στον ρόλο του θεραπευόμενου και του θεραπευτή, ώστε να βιώσουν και να εφαρμόσουν τη θεραπευτική διαδικασία της Gestalt με τα όνειρα.

Πληροφορίες συμμετοχής

Θα προηγηθεί Εισαγωγική Παρουσίαση του σεμιναρίου με ελεύθερη είσοδο την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 20.00.
- Η παρουσίαση και το σεμινάριο γίνονται στα αγγλικά με μετάφραση στα ελληνικά.
- Θέσεις περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κόστος Συμμετοχής:
€180 [€150 – Προεγγραφή, Φοιτητές, Άνεργοι]

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.