Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Ο δεσμός με τη μητέρα: πώς μεγαλώνουμε μια αυτόνομη προσωπικότητα

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Σε ποιους απευθύνεται

Η βιωματική συνάντηση απευθύνεται σε γονείς οι οποίοι επιθυμούν να ενημερωθούν για τις μορφές που μπορεί να πάρει ο συναισθηματικός δεσμός (προσκόλληση) ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος και για τη σημασία αυτού στην ανάπτυξη του παιδιού.

Σκοπός

Σκοπός της συνάντησης είναι η κατανόηση της έννοιας της προσκόλλησης, η πρόληψη και η ανεύρεση τρόπων αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν στη σχέση μητέρας – παιδιού.

Περιγραφή σεμιναρίου

Τα βρέφη, κατά το πρώτο έτος της ζωής, αναπτύσσουν έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό (attachment) με το πρόσωπο που τα φροντίζει, κατά κανόνα τη μητέρα. Η μορφή που θα πάρει αυτός ο δεσμός εξαρτάται από το είδος των συναισθηματικών συναλλαγών που θα διαμορφωθούν κατά την αλληλεπίδραση των δύο μερών και είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα ανάπτυξη του παιδιού και την εξέλιξη του σε έναν ψυχοσυναισθηματικά υγιή ενήλικα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα εξετάσουμε τη λειτουργία της προσκόλλησης, τις μορφές της και την επίδραση αυτών στην εξέλιξη του παιδιού. Επίσης, θα συζητήσουμε για την περίπτωση του διπλού δεσμού (double bind) και των διπλών μηνυμάτων και για το πώς αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ψυχοπαθολογίας. Τέλος, θα αναζητήσουμε τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Ενδεικτική Θεματολογία:
• Προσκόλληση (Attachment): τι είναι και πώς αναπτύσσεται.
• Οι μορφές και η λειτουργία του δεσμού.
• Άγχος αποχωρισμού και φοβίες.
• Διπλά μηνύματα και double bind (διπλός δεσμός).
• Πρόληψη και αντιμετώπιση των δυσκολιών.
• Υγιής ανάπτυξη και ενηλικίωση.

Οι ομάδες στη Στήριξη είναι ολιγομελείς και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες συμμετοχής

Ημέρα και ώρα: Τετάρτη 30 Απριλίου, 18.00 – 20.00
Κόστος: 20 ευρώ

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.