Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Γλωσσικές διαταραχές & η σχέση τους με άλλες αναπτυξιακές διαταραχές

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Χριστίνα Φ. Παπαηλιού PhD
H Χριστίνα Φ. Παπαηλιού είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διδάκτωρ του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Σκωτία. Είναι Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου διδάσκει μαθήματα Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας και Διαταραχών Λόγου. Έχει πολυετή εμπειρία στη μετεκπαίδευση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα αντιμετώπισης παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές στο πλαίσιο της σχολικής τάξης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στα αίτια των αναπτυξιακών και γλωσσικών διαταραχών, στις δυνατότητες πρόληψής τους καθώς και στις μεθόδους αντιμετώπισής τους. Έχει περισσότερες από 30 διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις, ενώ σε διεθνή βάση δεδομένων έχουν εντοπιστεί περίπου 100 ετεροαναφορές στο δημοσιευμένο της έργο. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις της σε περισσότερα από 50 διεθνή και ελληνικά συνέδρια και είναι πολύ συχνά προσκεκλημένη ομιλήτρια σε σεμινάρια και ημερίδες για τις αναπτυξιακές διαταραχές. Επιπλέον, σε είναι κριτής σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά σχετικά με την αναπτυξιακή ψυχοπαθολογία και τις γλωσσικές διαταραχές. Το βιβλίο της Η ανάπτυξη της γλώσσας: Θεωρητικές προσεγγίσεις και ερευνητικά δεδομένα από την τυπική και αποκλίνουσα γλωσσική συμπεριφορά (2005, Αθήνα: Παπαζήσης) χρησιμοποιείται ως διδακτικό σύγγραμμα σε Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε ποιους απευθύνεται

Η ημερίδα απευθύνεται σε επαγγελματίες της ειδικής αγωγής, εκπαιδευτικούς, φοιτητές σχετικών ειδικοτήτων αλλά και γονείς.

Σκοπός

Στη συγκεκριμένη ημερίδα παρουσιάζεται εισαγωγικά η πορεία της τυπικής γλωσσικής ανάπτυξης στους τομείς της φωνολογίας, του λεξιλογίου, του συντακτικού, της μορφολογίας και της πραγματολογίας καθώς και οι μη-γλωσσικές ικανότητες που συνιστούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της γλώσσας, ενώ συζητείται και το ζήτημα της ύπαρξης μίας κρίσιμης περιόδου για την ανάπτυξη της γλώσσας. Ακολούθως επιχειρείται κριτική επισκόπηση των συστημάτων ταξινόμησης των γλωσσικών διαταραχών που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους κλινικούς ψυχολόγους και τους λογοθεραπευτές. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η Ειδική Γλωσσική Διαταραχή καθώς και η γλωσσική συμπεριφορά παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές, όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) και οι Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Η κεντρική ιδέα που συζητείται στην ημερίδα είναι ότι οι γλωσσικές διαταραχές συνήθως δεν αποτελούν αυτοτελή διαγνωστική κατηγορία, αλλά συνιστούν σύμπτωμα άλλων διαταραχών. Με βάση το συμπέρασμα αυτό συζητείται η αναθεώρηση των παρόντων συστημάτων ταξινόμησης των γλωσσικών διαταραχών καθώς και οι μέθοδοι αντιμετώπισής τους.
Στόχος της ημερίδας είναι να αποδώσει μια ουσιώδη προσέγγιση στο συγκεκριμένο πεδίο με στοχευμένες αναφορές προκειμένου οι συμμετέχοντες να είναι σε θέση να κατανοήσουν τις κεντρικές ενότητες που θα αναπτυχθούν αλλά και να σχηματίσουν επικαιροποιημένες απόψεις για το σημαντικό αυτό πεδίο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Περιγραφή σεμιναρίου

Πρόγραμμα ημερίδας

10.00 – 10.30: Προσέλευση

10.30 – 11.00: Γνωριμία – Εισαγωγή

11.00 – 12.30: Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ
• Τυπική γλωσσική ανάπτυξη
• Κρίσιμες περίοδοι στην ανάπτυξη της γλώσσας
• Γλωσσική συμπεριφορά παιδιών με ΔΕΠ-Υ και ΔΑΦ

12.30 – 13.00: Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ
• Ειδική Γλωσσική Διαταραχή
• Κριτική επισκόπηση συστημάτων ταξινόμησης των γλωσσικών διαταραχών
• Προτάσεις για την αντιμετώπιση των γλωσσικών διαταραχών

15.00 – 15.30: Ερωτήσεις

15.30 Λήξη ημερίδας – Παραλαβή βεβαιώσεων συμμετοχής

Σε όλους τους συμμετέχοντες παρέχεται:
- Βεβαίωση παρακολούθησης
- Σχετικό επιστημονικό υλικό σε ψηφιακή μορφή
- Φάκελος συνέδρου
- Μπλοκ σημειώσεων
- Στυλό

Πληροφορίες συμμετοχής

Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 25 Μαΐου 2013
Ώρα προσέλευσης: 10.00 π.μ. - 10.30 π.μ.
Ώρες διεξαγωγής: 10.30 π.μ. - 15.30 μ.μ.
Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο Πολυχώρο των εκδόσεων Πατάκη, Ακαδημίας 65 στην Αθήνα.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.