
Το σεμινάριο " SPSS: Στατιστικές εφαρμογές και ανάλυση δεδομένων " συνδιοργανώνεται από την ειδικευμένη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Digital Academy που δημιουργήθηκε από την Ομάδα Εισηγητών του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Πολυμέσων του ΕΜΠ.
Πρόκειται για ένα εντατικό σεμινάριο που πραγματοποιείται μέσω της μεθόδου της Τηλεκπαίδευσης δίνοντας στον εκπαιδευόμενο την ευελιξία να παρακολουθήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκμάθησης στατιστικών μεθόδων για το χειρισμό της ανάλυσης δεδομένων χρησιμοποιώντας το ευρέως διαδεδομένο πρόγραμμα SPSS από οποιοδήποτε χώρο και οποιαδήποτε χρονική στιγμή, μέσω Internet.
Μετά το σεμινάριο:
Η σημαντική ανάπτυξη που γνωρίζει η έρευνα στις μέρες μας σε κάθε τομέα (π.χ., ιατρική, κοινωνιολογία, μηχανολογία, κτλ) σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες για σωστή εκτέλεση των στρατηγικών της ανάλυσης δεδομένων καθιστά το SPSS ένα εύχρηστο και λειτουργικό λογισμικό στα χέρια του κάθε ερευνητή οποιασδήποτε ειδικότητας. Με την περάτωση του σεμιναρίου ο εκπαιδευόμενος μπορεί να απασχοληθεί σε θέσεις που αφορούν στην ανάλυση δεδομένων και στην εξαγωγή αποτελεσμάτων και να συμμετάσχει στη συγγραφή ερευνητικών εργασιών (π.χ., πτυχιακές, επιστημονικά άρθρα, εργασίες συνεδρίων), καθώς και να χρησιμοποιήσει την παρεχόμενη γνώση στη βελτίωση της επιστημονικής του ανέλιξης.
Θεματικές Ενότητες:
To σεμινάριο δομείται σε 10 βασικές θεματικές ενότητες:
1. Εξοικείωση με το περιβάλλον εργασίας του προγράμματος
Η ενότητα αυτή αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη γνωριμία με το πρόγραμμα. Δίνονται δηλαδή οι κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των επιλογών του προγράμματος και επεξηγούνται οι βασικές έννοιες και λειτουργίες του προγράμματος.
2. Διαχείριση δεδομένων στο περιβάλλον εργασίας του προγράμματος
Στην ενότητα αυτή γίνεται εισαγωγή στη χρήση των γραμμών εργαλείων του προγράμματος με σκοπό την εξοικείωση με τη διαχείριση βάσεων δεδομένων.
3. Εισαγωγή στη Στατιστική-Περιγραφική Στατιστική-Πίνακες/ Γραφήματα
Η ενότητα αυτή αποτελεί την εισαγωγή στην Στατιστική. Επεξηγούνται βασικές έννοιες περιγραφικής στατιστικής και ο εκπαιδευόμενος εξοικειώνεται με την παρουσίαση περιγραφικών αριθμητικών μέτρων χρησιμοποιώντας τις λειτουργίες του προγράμματος
4. Αναλυτική Στατιστική-Έλεγχος υποθέσεων-Έλεγχος κατανομών
Στην ενότητα αυτή διδάσκεται η διαδικασία του ελέγχου υποθέσεων ως το βασικό στάδιο της αναλυτικής στατιστικής.
5. Ποσοτική ανάλυση δεδομένων – Έλεγχος μέσων τιμών δύο δειγμάτων κατά t-test του Student
Σκοπός αυτής της ενότητας είναι η διερεύνηση των διαφορών ποσοτικών μεταβλητών σε δύο ομάδες.
6. Ποσοτική ανάλυση δεδομένων – Ανάλυση διακύμανσης (ANOVA)
Σκοπός αυτής της ενότητας είναι η διερεύνηση των διαφορών ποσοτικών μεταβλητών σε περισσότερες από δύο ομάδες.
7. Μη παραμετρικοί έλεγχοι
Στην ενότητα αυτή διδάσκονται στατιστικοί έλεγχοι όταν δεν πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις των κατανομών τους.
8. Έλεγχοι συσχετίσεων-Χ2, Pearson’s r, Spearman’s rho
Στην ενότητα αυτή περιγράφονται οι στατιστικοί έλεγχοι για τη διερεύνηση συσχετίσεων.
9. Γραμμική Παλινδρόμηση
Δημιουργία μοντέλων για την διερεύνηση των παραγόντων που συσχετίζονται με την εμφάνιση χαρακτηριστικών ποσοτικής φύσεως.
10. Λογαριθμιστική Παλινδρόμηση
Δημιουργία μοντέλων για την διερεύνηση των παραγόντων που συσχετίζονται με την εμφάνιση δίτιμων χαρακτηριστικών.