Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Children Apperception Test (CAT) & Thematic Apperception Test (TAT)

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Ευρυμάθεια
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Γεωργία Λεμπέση, Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια
Η Γεωργία Λεμπέση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Τέλειωσε το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Εξειδικεύτηκε στην κλινική ψυχολογία παιδιών και ενηλίκων στη Γαλλία πραγματοποιώντας το Master 2Recherche (DEA) Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Lumière – Lyon 2 και έπειτα το Master 2 Professionnel (DESS) Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας του ίδιου πανεπιστημίου. Από το 2009 είναι υποψήφια διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Denis Diderot – Paris 7. Έχει μεγάλη εμπειρία στην ψυχοθεραπεία παιδιών καθώς και στην ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία εφήβων και ενηλίκων. Έχει συνεργαστεί με δημόσια και ιδιωτικά πλαίσια ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και ενηλίκων στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στην Αθήνα.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ψυχολόγους και σε φοιτητές ψυχολογίας.

Περιγραφή σεμιναρίου

Το ΤΑΤ και το CAT είναι από τις πιο γνωστές και έγκυρες προβολικές δοκιμασίες, απαραίτητα εργαλεία κάθε κλινικού ψυχολόγου που ασχολείται με παιδιά ή ενήλικες. Το ΤΑΤ χορηγείται σε ενήλικες ενώ το CAT σε παιδιά. Ο σκοπός τους είναι διαγνωστικός και το υποκείμενο καλείται να δημιουργήσει δικές του ιστορίες πάνω σε μια σειρά εικόνων που του δείχνει ο ψυχολόγος. Το ΤΑΤ και το CAT βασίζονται στη ψυχοδυναμική θεωρία και η ερμηνεία των ιστοριών που δημιουργεί το παιδί ή ο ενήλικας πληροφορεί τον κλινικό για το ψυχολογικό προφίλ του υποκειμένου, δηλαδή, τις συνειδητές αλλά και τις υποσυνείδητες συγκρούσεις του, την αναπαράσταση των σχέσεών του με τους άλλους, τη σεξουαλικότητά του, τα άγχη του, την εικόνα του σώματός του. Δίνουν επίσης χρήσιμα διαφοροδιαγνωστικά στοιχεία που εξυπηρετούν σε μεγάλο βαθμό το θεραπευτικό σχεδιασμό και την καλύτερη δυνατή θεραπευτική πρόταση για τους ασθενείς μας.

Δομή Σεμιναρίου:
Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 40 ώρες και χωρίζεται σε δυο μέρη:

Α. Μέρος: Εκπαίδευση στο ΤΑΤ και το CAT (20 ώρες)
Ο σκοπός του πρώτου μέρους του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη διαδικασία χορήγησης των δοκιμασιών, με το υλικό τους και το φύλλο ανάλυσης των ιστοριών. Οι εκπαιδευόμενοι θα εξασκηθούν στη μεθοδολογία του L. Bellak, την πιο διαδεδομένη μεθοδολογία ανάλυσης των δοκιμασιών στον ελληνικό χώρο. Θα δοθούν επίσης πληροφορίες και για τη μέθοδο της V. Shentoub που αντιπροσωπεύει τη γαλλική σχολή, ώστε οι συμμετέχοντες να έχουν στη διάθεσή τους την καλύτερη σφαιρική ενημέρωση πάνω στις δοκιμασίες. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει βιωματικές ασκήσεις και ομάδες εργασίας πάνω στην ανάλυση των καρτών καθώς και περιστατικών από το προσωπικό αρχείο της εισηγήτριας.

Πρόγραμμα Α μέρους του σεμιναρίου:

Σάββατο 6/2/2016, 10:00 – 8:00 μ.μ. : Εισαγωγή στις προβολικές δοκιμασίες CAT και ΤΑΤ.
1. Εισαγωγή στη θεωρία των προβολικών δοκιμασιών.
2. Το υλικό και η χορήγηση των δοκιμασιών ΤΑΤ και CAT σύμφωνα με τη μέθοδο του Bellak.
3. Το Senior Apperception Test (S.A.T) και η προβολική μέθοδος των Κηλίδων του Rorschach.
4. Λήψη ιστορικού για ενήλικες και παιδιά.
5. Το φύλλο ανάλυσης των ιστοριών του L. Bellak – Οι 10 διαστάσεις του συστήματος του L. Bellak.
6. Απαραίτητες ψυχοδυναμικές έννοιες για την ερμηνεία των δοκιμασιών:
- H έννοια της ψυχικής σύγκρουσης στη ψυχοδυναμική θεωρία
- Το άγχος και οι μηχανισμοί άμυνας
7. Ομάδα εργασίας με σκοπό την κατανόηση της διαφοροποίησης των νευρωτικής, οριακής και ψυχωτικής δομής προσωπικότητας όπως μπορούν να αναδυθούν στη χορήγηση του ΤΑΤ (περιστατικά από το προσωπικό αρχείο της εισηγήτριας).
8. Η μέθοδος της V. Shentoub: Θεωρητικές και πρακτικές διαφοροποιήσεις.

Κυριακή 7/2/2016, 10:00 π.μ – 4:00 μ.μ. : Εκπαίδευση στο Τ.Α.Τ.
1. Λεπτομερής ανάλυση των καρτών του Τ.Α.Τ.
2. Ανάλυση Περιστατικού από το προσωπικό αρχείο της εισηγήτριας: Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες εργασίας και με την εποπτεία της εισηγήτριας θα εξασκηθούν στην συμπλήρωση του φύλλου ανάλυσης και στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων του περιστατικού.
3. Η συγγραφή της περίληψης και της τελικής έκθεσης.
4. Βιωματικές ασκήσεις παρουσίασης των αποτελεσμάτων της δοκιμασίας στο υποκείμενο και σε μέλη μιας διεπιστημονικής ομάδας π.χ. ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους διαφορετικών κατευθύνσεων.

Κυριακή 7/2/2016, 4:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ. : Εκπαίδευση στο C.A.T.
1. Λεπτομερής ανάλυση των καρτών του C.A.T.
2. Η θεωρία της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης των παιδιών.
3. Ανάλυση Περιστατικού από το προσωπικό αρχείο της εισηγήτριας: Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες εργασίας και με την εποπτεία της εισηγήτριας θα εξασκηθούν στο φύλλο ανάλυσης των ιστοριών και στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων του περιστατικού.
4. Η περίληψη και η συγγραφή της τελικής έκθεσης.
5. Παρουσίαση ενός περιστατικού παιδικής ψύχωσης.
6. Βιωματικές ασκήσεις παρουσίασης των αποτελεσμάτων της δοκιμασίας στους γονείς του παιδιού και θεραπευτικών προτάσεων.

Β Μέρος Σεμιναρίου: Εποπτεία στην χορήγηση των δοκιμασιών από τους συμμετέχοντες (20 ώρες).
Οι συμμετέχοντες αφού λάβουν την απαραίτητη θεωρητική κατάρτιση κατά το πρώτο μέρος του σεμιναρίου, θα χορηγήσουν και θα αναλύσουν οι ίδιοι τις δοκιμασίες σε δικά τους περιστατικά.
Στη συνέχεια, θα παρουσιάσουν την δουλειά τους στους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Ο σκοπός του δεύτερου μέρους του σεμιναρίου είναι η εξάσκηση των συμμετεχόντων στη χορήγηση και στην ανάλυση των δοκιμασιών υπό την εποπτεία της εισηγήτριας.
Με τον τρόπο αυτό οι συμμετέχοντες θα επεξεργαστούν τις κλινικές και θεωρητικές βάσεις που απαιτούνται ώστε να εφαρμόσουν τις δοκιμασίες Τ.Α.Τ. και C.A.T. στη μελλοντική πρακτική τους.

Θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία.

Πληροφορίες συμμετοχής

Διάρκεια: 40 ώρες
Εκπαίδευση:
Σάββατο 6/2/2016, Ώρες: 10.00πμ – 8.00μ.μ
Κυριακή 7/2/2016, Ώρες: 10.00πμ – 8.00μ.μ
Εποπτεία:
Σάββατο 20/2/2016, Ώρες: 10.00πμ – 4.00μ.μ
Κυριακή 21/2/2016, Ώρες: 10.00πμ – 4.00μ.μ
Σάββατο 5/3/2016, Ώρες: 10.00πμ – 6.00μ.μ
Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής έως 29 Ιανουαρίου 2016

Κόστος συμμετοχής:
Για Ψυχολόγους: 290€+Φ.Π.Α
Για φοιτητές Ψυχολογίας: 230€+Φ.Π.Α
Στο κόστος του σεμιναρίου περιλαμβάνονται:
• Folder με το υλικό του Σεμιναρίου
• Βεβαίωση παρακολούθησης
• Καφές και σνακ ή ελαφρύ γεύμα στα διαλείμματα

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.