Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Από τον Πλάτωνα και το Σωκράτη ως τον Τζων Ντιούι, τη Μαρία Μοντεσσόρι, τους νέους ρομαντικούς και τους κριτικούς παιδαγωγούς

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ στο Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Ιορδάνης Παπαδόπουλος: Πτυχίο και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στη Φιλοσοφία. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ανοικτή και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση του Ε.Α.Π. Διδακτορικός Τίτλος του University of Kent at Canterbury στην Ηθική και Σύγχρονη Πολιτική Φιλοσοφία. Υπηρετεί ως φιλόλογος στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα όπου διετέλεσε και υποδιευθυντής στο Γυμνάσιο Κολλεγίου Ψυχικού. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, του ΑΤΕΙ Πειραιά και του University of Washington at Seattle. Οι επιστημονικές του εργασίες επικεντρώνονται στη σύγχρονη φιλοσοφική και κοινωνική θεωρία. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της επιστημονικής επιθεώρησης «Επιστήμη και Κοινωνία».

Περιγραφή σεμιναρίου

Με τον όρο παιδεία ή αγωγή δεν εννοούμε την προπαρασκευή για ένα δεδομένο πολιτισμό, για μια ορισμένη συμπεριφορά ζωής. Παιδαγωγώ, σημαίνει επικαλούμαι κι επιδιώκω όχι μόνο μια άμεση αποδοτικότητα, όχι μόνο τις αξίες του παρόντος πολιτισμού, αλλά κυρίως και προπαντός τις αξίες εκείνες που απλώνονται πέρα από τους πολιτισμούς, πέρα από κάθε πολιτισμό. Στο ταξίδι μας στην ιστορία και τη φιλοσοφία της παιδείας μας δίδεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε βαθείς μελετητές, ξεκινώντας από το Σωκράτη και τον Πλάτωνα, προχωρούμε στους νεώτερους, όπως ο Λοκ, ο Ρουσσώ ή ο Πεσταλότσι, και καταλήγουμε στους σύγχρονους πραγματιστές και ρομαντικούς, όπως ο Ντιούι, η Μοντεσόρι, ο Χόλτ και ο Ρότζερς αλλά και τους κριτικούς θεωρητικούς όπως ο Φρέϊρε και ο Μασέντο ή ακόμη-ακόμη και τους υποστηρικτές της αποσχολιοποίησης, όπως ο Ίλλιτς και ο Ρέϊμερ. Όλοι τους έσκυψαν πάνω στο παιδί και στο σχολείο, καθώς η αγωγή δεν αφορά μόνο στο να εκπαιδεύσουμε ένα μέλος μιας ομάδας ή έναν εργάτη ανάμεσα στο πλήθος των ανθρώπων, αλλά στο να διαμορφώσουμε ένα ον, το οποίο ξεπερνάει το παρόν κι ακόμη ξεπερνάει τον ίδιο τον εαυτό του. Αυτή η υπέρβαση άλλωστε είναι το μεγαλείο του ανθρώπου. Από αυτή τη σκοπιά το μάθημα έχει συνάμα θεωρητικό και πρακτικό ενδιαφέρον.

Πληροφορίες συμμετοχής

Διάρκεια: 14 εβδομάδες, 1 φορά την εβδομάδα, Τετάρτη: 7:15-8:45
Κόστος συμμετοχής: 210 ευρώ

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.