Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

YOU DESTROY WHAT YOU THINK IS DIFFERENCE - 'Ας μιλήσουμε για το «φύλο»: Η κοινωνική κατασκευή της έμφυλης ταυτότητας και της έμφυλης διαφοράς.

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Περί Ψυχής - Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο από τη Διεθνή Ένωση Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Ελευθερία Παπαδοπούλου
Κοινωνιολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών

Περιγραφή σεμιναρίου

Από τα τέλη ιδίως της δεκαετίας του '70 το ενδιαφέρον των κοινωνικών επιστημόνων επανατοποθετείται ποικιλοτρόπως γύρω από τις θεμελιακές κατηγορίες του σώματος, της σεξουαλικότητας και του φύλου. Ο διάλογος αυτός, που ακόμη εκτυλίσσεται με ιδιαίτερη ένταση, είθισται να εντάσσεται σε ό,τι πλέον καλούμε Gender Studies . Σημείο αναφοράς αυτών των σπουδών, είναι το πέρασμα από την «βιολογία» στην πολιτική, εξετάζοντας γνώσεις, και πολιτικές πρακτικές σε συσχετισμό με κάθε ιστορική παγίωση της διάκρισης βιολογικού φύλου [sex] / κοινωνικού φύλου [gender]. Με εφαλτήριο την αμφισβήτηση και την κριτική υπέρβαση της διχοτομίας βιολογικού-γενετήσιου φύλου/κοινωνικού φύλου στη βάση της οποίας ανάγεται η έμφυλη διαφορά και η κοινωνική ανισότητα που αυτή συνεπάγεται, η ταυτότητα του φύλου και η σεξουαλική ταυτότητα λογίζονται - μερικώς ή εξ ολοκλήρου- ως κοινωνικές κατασκευές.

Βάσει αυτών των θεωριών και αντιλαμβανόμενοι την επικινδυνότητα ενός κοινωνικού δαρβινισμού που καταδεικνύουν οι πρόσφατες στην χώρα μας σεξιστικές επιθέσεις σε γυναίκες και ομοφυλοφίλους, πραγματοποιούμε μια συζήτηση αντιμετωπίζοντας το φύλο ως βασική αρχή οργάνωσης της κοινωνίας και ως θεσμοθετημένη μορφή ανισότητας.

Θεωρητική προσέγγιση των βασικών όρων [σώμα, φύλο, σεξουαλικότητα, ετεροκανονικότητα, σεξισμός, πατριαρχία, φεμινισμός, gender, queer)
Πολιτική ανατομία του σώματος (το σώμα ως υλικότητα και σημασία)
Γενεαλογική ανάλυση της σεξουαλικότητας (ιστορική διερεύνηση, παραδείγματα)
Το φύλο ως προϊόν κοινωνικής ρύθμισης και ως πολιτισμικό περιεχόμενο (ως (σχέσεις ιεραρχίας, πολιτικές σκοπιμότητες και πολιτισμικές πρακτικές του εθνικού κράτους και της καπιταλιστικής οργάνωσης της παραγωγής)

*όρος που αντικατοπτρίζει ένα ευρύτατο γνωσιοθεωρητικό πεδίο στο οποίο εμπεριέχονται τόσο οι Feminist Studies/Women Studies όσο και η Queer Theory: η κοινή περιοχή που συγκεντρώνει λεσβιακές και γκέι σπουδές, καθώς και θεωρητικά και κριτικά κείμενα όπου πραγματεύονται κάθε είδους «παρέκκλιση» από το «κανονικό πρότυπο» του βιολογικού φύλου, της έμφυλης ταυτότητας και της σεξουαλικής επιθυμίας (bisexual transgendered, Transsexual, intersexual και ετεροσεξουαλικούς που οι σεξουαλικές τους προτιμήσεις «διαφέρουν»)
το φερόμενο ως αυτονόητο/αναπόδραστο της βιολογικής διαφοράς μεταξύ ανδρών-γυναικών.

*** το σεμινάριο θα περιλαμβάνει οπτικο-ακουστικό υλικο, όπως και κινηματογραφικές αναφορές

Πληροφορίες συμμετοχής

- ΚΟΣΤΟΣ: 30 ευρώ
- ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.