Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Κλινικό Σεμινάριο στην Ψυχοπαθολογία Παιδιού & Εφήβου

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Άλκης-Κωνσταντίνος Τσιάντης
Ο Άλκης-Κωνσταντίνος Τσιάντης, Μ.D, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, είναι Αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) Είναι απόφοιτος και υποψήφιος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στη Σουηδία όπου και έλαβε τίτλο ειδικότητας στην Ψυχιατρική από την Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καρολίνσκα, Στοκχόλμη (Karolinska University Hospital). Στην ίδια κλινική κατείχε μόνιμη θέση και εργάστηκε με το βαθμό του Διευθυντή (Överläkare) σε Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας και με βασικό κλινικό πεδίο ενδιαφέροντος τις Συναισθηματικές Διαταραχές και Διαταραχές Προσωπικότητας. Εκπαιδεύτηκε στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία Παιδιών & Εφήβων στο Erica Foundation, Στοκχόλμη (Diploma, Stockholm University), και συνέχισε την εκπαίδευσή του στην ψυχοθεραπεία εφήβων, νέων ατόμων και ενηλίκων, στο Anna Freud Centre Λονδίνο (ΜΒΤ, DIT) καθώς και στο Erica Foundation (TLP), Στοκχόλμη.
Ταλφανίδης Κων/νος
Ο Κων/νος Ταλφανίδης είναι Παιδοψυχίατρος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Εργάστηκε ως Επιμελητής Β’ ΕΣΥ του Τμήματος Ψυχολογικής Παιδιατρικής του Γεν. Νοσ/μειου Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» (1989-1995). Έχει αναπτύξει εκπαιδευτική δραστηριότητα διδάσκοντας θέματα ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας, παιδοψυχιατρικής και κοινωνικής παιδοψυχιατρικής σε σεμινάρια που οργανώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.
Σταύρου Ελένη
Η Δρ. Ελένη Σταύρου είναι Παιδοψυχίατρος και Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων. Εργάστηκε στην Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας και στην Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Εργάστηκε επίσης ως επιστημονικός συνεργάτης στην Παν/μιακη Παιδοψυχιατρική Κλινική του Νοσ/μειου Παίδων «Η Αγία Σοφία». Έχει συμμετάσχει σε διακρατικά ερευνητικά προγράμματα. Από το έτος 1993 εργάζεται και ιδιωτικά – Διαγνωστική και Ψυχοθεραπευτική εργασία παιδιών, εφήβων και συμβουλευτική γονέων.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε πτυχιούχους ιατρικής, ψυχολογίας, παιδαγωγικής, σχολών προσχολικής εκπαίδευσης και βρεφονηπιακής αγωγής, σχολών λογοθεραπείας, κοινωνικής εργασίας και επαγγελματίες στο χώρο της υγείας και ψυχικής υγείας. Απαραίτητη προϋπόθεση η κλινική εμπειρία που θα επιτρέπει στους συμμετέχοντες να φέρουν υλικό προς συζήτηση από το χώρο εργασίας τους.

Σκοπός

Στόχος του σεμιναρίου είναι: α) η μελέτη της αναπτυξιακής εξέλιξης του παιδιού και των ψυχοπαθολογικών καταστάσεων που διαμορφώνονται στην περίπτωση απόκλισης από τη φυσιολογική εξέλιξη και β) η μελέτη των διεργασιών που συντελούνται στην περίοδο της εφηβείας και των παραγόντων που μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη συναισθηματικών αποκλίσεων ή/και ψυχοπαθολογικών καταστάσεων. Μέσα από μια τριετή διαδρομή το σεμινάριο στοχεύει στην διερεύνηση της διαμόρφωσης του ψυχισμού στην παιδική ηλικία, άλλα και στη μελέτη της δύσκολης περιόδου της εφηβείας όπου συντελείται η μετάβαση από την παιδική οργάνωση του ψυχισμού στην ενηλικίωση

Περιγραφή σεμιναρίου

Το σεμινάριο αποτελείται από 2 ενότητες: α) θεωρητική ενότητα όπου θα γίνεται παρουσίαση και συζήτηση θεωρητικού υλικού και β) ενότητα πρακτικής, όπου θα γίνεται συζήτηση και επεξεργασία κλινικών περιστατικών από την κλινική εμπειρία των συμμετεχόντων.

Ενδεικτική θεματολογία

1ο Έτος - Ψυχοπαθολογία παιδιών
Ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη
Νευρώσεις
Ψυχώσεις/Αυτισμός
Κατάθλιψη

2ο Έτος - Ψυχοπαθολογία παιδιών
Οριακές διαταραχές
Διαταραχή ταυτότητας φύλου
Ψυχοκοινωνικά προβλήματα (κακοποίηση/παραμέληση, κλπ)
Ψυχοσωματικά προβλήματα – Ενούρηση, Εγκόπριση

3 έτος - Ψυχοπαθολογία Εφήβων
Ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη εφήβου
Εφηβική κρίση
Νευρώσεις
Ψυχώσεις
Κατάθλιψη και απόπειρες αυτοκτονίας
Προβλήματα συμπεριφοράς

Πληροφορίες συμμετοχής

- Διάρκεια: Το σεμινάριο είναι τριετούς διάρκειας όπου στα δύο πρώτα έτη η θεματολογία αφορά στην Ψυχοπαθολογία Παιδιών (30 ώρες/έτος) και στο τρίτο έτος η θεματολογία αφορά στη Ψυχοπαθολογία Εφήβων (40 ώρες). Δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης μέρους του σεμιναρίου ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των υποψηφίων (π.χ. παρακολούθηση μόνο της ψυχοπαθολογίας παιδιών ή μόνο της ψυχοπαθολογίας εφήβων).
- Έναρξη: Οκτώβριος 2012
- Μέρες και ώρες διεξαγωγής: Το σεμινάριο διεξάγεται ανά 15νθήμερο, ημέρα Πέμπτη, ώρες: 20:30-22:30.
- Κόστος συμμετοχής: 1ο έτος – 380 €, 2ο έτος – 380 € και 3ο έτος – 480 €
Το ετήσιο ποσό συμμετοχής καταβάλλεται από τους επιλεχθέντες ως εξής:
Για το 1ο και 2ο έτος - 3 δόσεις: 180 €/προκαταβολή τον Οκτώβριο και 2 δόσεις των 100 €/έκαστη το Δεκέμβριο και το Φεβρουάριο.
Για το 3ο έτος - 3 δόσεις: 180 €/προκαταβολή τον Οκτώβριο και 2 δόσεις των 150 €/έκαστη το Δεκέμβριο και το Φεβρουάριο.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.