Σεμινάριο σε αίθουσα:
Ψυχολογία, Παιδική & Εφηβική Ψυχολογία / Σχολή Γονέων

Η ΨΥΧΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ: Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Μοιράσου το

Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στις κατηγορίες Ψυχολογία, Παιδική & Εφηβική Ψυχολογία / Σχολή Γονέων

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς, καθώς και σε φοιτητές ή αποφοίτους σχολών εκπαίδευσης και ανθρωπιστικών σπουδών (εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κ.ά.).

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Η εφηβεία θεωρείται μια φάση καμπής για όλη την μετέπειτα πορεία του ατόμου, αφού αυτή την περίοδο συντελείται μια «κρίση ταυτότητας» που καθορίζει τον προσανατολισμό του ατόμου στο μέλλον. Ταυτόχρονα, η περίοδος της εφηβείας έχει χαρακτηριστεί ως μια «δεύτερη ευκαιρία», καθώς οι έφηβοι έρχονται εκ νέου αντιμέτωποι με όλα όσα έμειναν «άλυτα» και «συγκρουσιακά» κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Το σκηνικό αυτό δημιουργεί ριζικές αλλαγές, ανακατατάξεις και προκλήσεις στην οικογένεια και ειδικότερα στις σχέσεις γονέων-εφήβων. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αναδείξει τις ψυχοσυναισθηματικές διεργασίες της ανάπτυξης του εφήβου, να αναλύσει τον ρόλο της οικογένειας και του σχολείου στην προσπάθεια των εφήβων για ανεξαρτησία, και να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες, μέσω βιωματικών ασκήσεων, σε τρόπους διαμόρφωσης μιας καλής σχέσης με τους εφήβους με οριοθέτηση της επιθετικότητας και των παρορμητικών συμπεριφορών (π.χ. χρήση ουσιών). Ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους, όσοι ασχολούνται με εφήβους και γονείς έχουν συχνά πολλά ερωτήματα, αμφιβολίες και διλήμματα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την «κρίση» της εφηβείας. Μέσα από τη συμμετοχή στο σεμινάριο, η γνώση και η βιωματική εμπειρία που θα αποκτηθούν, θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες ώστε η «κρίση ταυτότητας» να μην οδηγήσει σε σύγχυση και σε προσωπικές και οικογενειακές ματαιώσεις, αλλά αντιθέτως να αποτελέσει «δεύτερη ευκαιρία» για την περαιτέρω εξέλιξη και ωρίμανση ολόκληρης της οικογένειας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
• Στάδια ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης στην εφηβεία
• Πώς να θέτουμε όρια και κανόνες στους εφήβους
• Αντιμετωπίζοντας την επιθετικότητα στην εφηβεία
• Ο ρόλος των συνομιλήκων στο σχηματισμό ταυτότητας
• Ο ρόλος των γονέων και του σχολείου στην εξέλιξη του εφήβου • Σημάδια κινδύνου στην εφηβεία (ψυχικές διαταραχές, αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, παραβατικότητα)
• Μεγαλώνοντας μαζί με τους εφήβους: η εφηβεία ως «ευκαιρία» ωρίμανσης της οικογένειας

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας