Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Τα δικαιώματα των παιδιών. Εργαστήρια εφαρμοσμένης φιλοσοφίας για παιδιά 10-12 χρονών

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Άννα Μερτζάνη, εκπαιδευτικός, συγγραφέας
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα Child Care, Law and Practice στο Keele University της Αγγλίας. (Μεταπτυχιακή εργασία με θέμα "Η κοινωνική κατασκευή της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών: Μια διαπολιτισμική σύγκριση μεταξύ του ελληνικού και του βρετανικού δικαίου"). Παρακολούθησε σεμινάρια φωτογραφίας στο εργαστήριο τού Πλάτωνα Ριβέλλη, Φωτογραφικός Κύκλος και σπούδασε υποκριτική στην Σχολή Θεάτρου "Αρχή" της Νέλλης Καρρά. Έχει παίξει σε επαγγελματικές παραστάσεις, έχει εργαστεί ως επιμελήτρια του παιδικού τμήματος των εκδόσεων Ερμής - Ιστός, έχει κληθεί να συμμετάσχει σε ημερίδα του περιοδικού «Το Παιδί μου κι Εγώ» με θέμα το πώς διαλέγουν τα παιδιά τους φίλους τους και εδώ και πέντε χρόνια εργάζεται στην νηπιακή και δημοτική εκπαίδευση. Το πρώτο της μυθιστόρημα «Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία» κυκλοφόρησε το Μάιο του 2011 από τις εκδόσεις Απόπειρα. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στη νηπιακή και δημοτική εκπαίδευση, οργανώνοντας παράλληλα εργαστήρια για προεφήβους και εφήβους πάνω στα δικαιώματα και βασικές έννοιες εφαρμοσμένης φιλοσοφίας.

Περιγραφή σεμιναρίου

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί την έμπνευση αυτών των εργαστηρίων. Πέντε συναντήσεις με τα παιδιά στοχεύουν στην εξερεύνηση του χώρου των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των διαπροσωπικών σχέσεων και των υπαρξιακών ερωτημάτων που τα απασχολούν στη δύσκολη προεφηβική ηλικία.

Θα διερευνήσουμε θέματα όπως:
Το Δικαίωμα στην Ταυτότητα και το Δικαίωμα στην Οικογένεια
Το Δικαίωμα στη Ζωή,
Το Δικαίωμα στην Προστασία από τη Βία και την Εκμετάλλευση-Η δικαιοσύνη και η αδικία
Τι είναι η αγάπη, η φιλία, ο έρωτας;
Τι είναι η ζωή και τι ο θάνατος; Το καλό και το κακό.
Τι θα πει να είμαι ελεύθερος και όχι ελεύθερος.

Τα εργαστήρια βασίζονται στις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος (Drama in Education). Έτσι μέσα από βιωματική διεργασία, μέσω της εικαστικής δημιουργίας και του θεατρικού παιχνιδιού τα παιδιά θα μπουν σε ρόλους και θα αντιμετωπίσουν τα διλήμματα που προκύπτουν. Εκφράζοντας ελεύθερα τις σκέψεις τους, θα διευρύνουν τους ορίζοντές τους σε προβληματισμούς πιο επίκαιρους από ποτέ.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Σάββατο 10, 17, 24, 31 Μαρτίου και Σάββατο 7 Απριλίου, 11.00-13.00

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.