Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Βιωματικές συναντήσεις γνωριμίας με το ψυχόδραμα

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Η Ηλιάννα Πεσσάρη είναι απόφοιτος του τμήματος Φ.Π.Ψ. προγράμματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών. Μπαίνει στο 4ο έτος της ειδίκευσης της στην μέθοδο του ψυχοδράματος στο Ψ.Υ.Κ.Α.Π. (Ψυχοδραματικό Κέντρο Ανάπτυξης της Προσωπικότητας) του Κ. Λέτσιου. Από τον Ιανουάριο του 2011, διατηρεί το δικό της ιδιωτικό γραφείο, όπου κάνει ατομικές και ομαδικές συναντήσεις. Συντονίζει μια ομάδα ψυχοδράματος στο Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας, από τον Απρίλιο του 2011 έως σήμερα. Επίσης, έχει κάνει αρκετές συναντήσεις γνωριμίας με το ψυχόδραμα στον ιδιωτικό της χώρο, πάντα με τη συνεργασία και υπό την εποπτεία του Ψ.Υ.Κ.Α.Π.

Σε ποιους απευθύνεται

Το ψυχόδραμα απευθύνεται σε όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία, τις εμπειρίες ζωής και την κουλτούρα. Αφορά όλους όσους θέλουν να αναπτύξουν την προσωπικότητα και τον αυθορμητισμό τους, να βελτιώσουν την ποιότητα της επικοινωνίας με τους άλλους γύρω τους, να μάθουν περισσότερες πτυχές του εαυτού τους, να διευρύνουν τις αισθήσεις τους και τη φιλοσοφία της ζωής τους. Πιο πρακτικά, φοιτητές, Ψυχολόγους, Παιδαγωγούς, Καθηγητές, γονείς.

Σκοπός

Ο στόχος των συναντήσεων είναι να έρθουν τα άτομα σε μια πρώτη επαφή με την μέθοδο του ψυχοδράματος και να γνωριστούν με τη φιλοσοφία αυτή, να μοιραστούν εμπειρίες και προβληματισμούς της καθημερινής ζωής, να καλλιεργήσουν την ομαδικότητα και τον αυθορμητισμό τους, να γίνουν πιο δημιουργικοί.
Οι συναντήσεις αυτές έχουν καθαρά βιωματικό χαρακτήρα. Στο τέλος, θα αφιερωθεί χρόνος για μια θεωρητική συζήτηση (30-60 λεπτά).

Περιγραφή σεμιναρίου

Σε μια συνάντηση ψυχοδράματος, τα άτομα, αρχικά άγνωστα μεταξύ τους, αρχίζουν να γνωρίζονται καλύτερα, να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, να δένονται και να αγγίζουν σταδιακά κάποια θέματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητά τους. Η ομάδα λειτουργεί σαν ένα, συνεργάζεται και αλληλοστηρίζεται. Όλοι είναι εκεί για να βοηθήσουν όλους.
Μέσα από μια σειρά ασκήσεων και ζεστάματος του σώματος κα της ψυχής, ένα άτομο κάθε φορά, το οποίο εκφράζει τη δυναμική της ομάδας την εκάστοτε στιγμή, γίνεται ο «πρωταγωνιστής». Ο συντονιστής, με σεβασμό στον προσωπικό ρυθμό και τρόπο του πρωταγωνιστή τον συνοδεύει στην εκδραμάτιση επί σκηνής της πραγματικότητας, όπως εκείνος τη βιώνει. Το άτομο έτσι ανακαλύπτει καινούριες πτυχές του εαυτού του και της προσωπικότητάς του, μπαίνει στη θέση των άλλων σημαντικών ανθρώπων της ζωής του, βλέπει τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία, αποκτά επίγνωση και αναλαμβάνει τη ζωή του.
Τα άλλα μέλη της ομάδας συμμετέχουν και βοηθούν τον πρωταγωνιστή στο δράμα του. Σημαντικό στάδιο στη διάρκεια μιας ψυχοδραματικής συνάντησης είναι το μοίρασμα, όπου τα άλλα μέλη της ομάδας μοιράζονται με τον πρωταγωνιστή όσα βίωσαν κατά τη διάρκεια του δράματος και εκφράζουν τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες, με αποτέλεσμα το άτομο να μην νιώθει πια μόνο. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται ερμηνεία ή λογική εξήγηση της δουλειάς του πρωταγωνιστή αλλά αντίθετα αυτή προσεγγίζεται μέσα από το συναίσθημα και την εγγύτητα.

Πληροφορίες συμμετοχής

Διάρκεια: 5 Διδακτικές Ωρες
Στο κόστος του σεμιναρίου περιλαμβάνονται:
• Βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου
• Καφές στα διαλείμματα

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.