Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Eκπαίδευση για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Α. Τσιάντης
Ο Άλκης Κωνσταντίνος Τσιάντης, Μ.D, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, είναι Αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.). Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2003) και υποψήφιος Διδάκτωρ στο ίδιο τμήμα. Μετεκπαιδεύτηκε στη Σουηδία όπου και έλαβε τίτλο ειδικότητας στην Ψυχιατρική (2010) από την Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καρολίνσκα, Στοκχόλμη (Karolinska University Hospital). Στην ίδια κλινική κατείχε μόνιμη θέση και εργάστηκε με το βαθμό του Διευθυντή (Överläkare) (2010-2011) σε Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας με βασικό κλινικό πεδίο ενδιαφέροντος τις συναισθηματικές διαταραχές και διαταραχές προσωπικότητας. Έχει εργαστεί, επίσης, στην εξειδικευμένη μονάδα ψυχοθεραπευτικής αντιμετώπισης σοβαρών διαταραχών προσωπικότητας: Μ.B.T.-Τeamet Huddinge (Mentalization Based Therapy for Borderline Personality Disorder), στο νοσοκομείο Καρολίνσκα, Στοκχόλμη (Karolinska University Hospital). Εκπαιδεύτηκε στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία Παιδιών & Εφήβων στο Erica Foundation, Στοκχόλμη (Diploma, Stockholm University) (2010), και στην ψυχοθεραπεία εφήβων, νέων ατόμων και ενηλίκων, στο Anna Freud Centre, Λονδίνο (Μentalization Βased Τherapy, MBT & Dynamic Interpersonal Therapy ,DIT) καθώς και στο Erica Foundation, Στοκχόλμη (Time-Limited Psychotherapy, TLP). Έχει συμμετάσχει ως κλινικός επόπτης στο πρόγραμμα εκπαίδευσης φοιτητών Ιατρικής (2008-2011) του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, Στοκχόλμη (Karolinska Institute, Stockholm), και ως επόπτης ειδικευομένων Ψυχιάτρων (2010-2011) στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καρολίνσκα, Στοκχόλμη (Karolinska University Hospital). Είναι Eπιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος Παρέμβασης «Στοπ στην Ενδοσχολική Βία της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.».
Κ. Φύσσας
O Kων/νος Φύσσας είναι Ψυχοθεραπευτής. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία (Diploma in Psychodynamic Counselling, Regent's College και Μasters in Psychotherapy and Counselling, City University ) στην Αγγλία. Εργάστηκε στο Λονδίνο σε φορείς που παρείχαν ψυχοθεραπεία σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (HIV+ ασθενείς, εξαρτημένα άτομα, παιδιά σε σχολεία). Εργάστηκε επίσης στην κοινωνική πρόνοια σαν ψυχοθεραπευτής παιδιών σε οικοτροφείο. Είχε διατελέσει ταμίας του European Society for Communicative Psychotherapy. Έχει κάνει ανακοινώσεις σε Πανελλήνια και Πανευρωπαϊκά συνέδρια. Ήταν επιστημονικά υπεύθυνος του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Τμήμα Παιδιών και Εφήβων) στην Άμφισσα και στην Αθήνα. Εργάζεται σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται επίσης στο Κέντρο Ημέρας Εφήβων “Ωρίωνας” της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

Σε ποιους απευθύνεται

Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετάσχουν ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που θέλουν να εκπαιδευτούν στην κατανόηση του φαινομένου του εκφοβισμού, έτσι ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν ή να εφαρμόσουν δράσεις για την πρόληψη του εκφοβισμού. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων. Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται κατόπιν αξιολόγησης της αίτησης συμμετοχής.

Σκοπός

Στόχος του σεναρίου είναι η ευαισθητοποίηση και η κατανόηση του φαινομένου του εκφοβισμού, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί και/ή ψυχολόγοι που εργάζονται στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να μπορέσουν να υλοποιήσουν και/ή να σχεδιάσουν προγράμματα ή δράσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Η εκπαίδευση θα γίνει με θεωρητικές εισηγήσεις, προσομοίωση δραστηριοτήτων και βιωματικές ασκήσεις. Θα υπάρχει η δυνατότητα για παρουσιάσεις περιστατικών από τους συμμετέχοντες με σκοπό την εκπόνηση ενός σχεδίου παρέμβασης.

Περιγραφή σεμιναρίου

Περιεχόμενο - Θεματικές ενότητες:
Ορισμός του σχολικού εκφοβισμού
Επιδημιολογικά δεδομένα
Αιτιολογία - παράγοντες εκδήλωσης
Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις
Αναγνώριση - Πρόληψη - Αντιμετώπιση
Καλές πρακτικές και αποτελεσματικότητα
Ομάδες ψυχοεκπαίδευσης παιδιών
Δράσεις παρέμβασης στην σχολική τάξη
Θέματα ψυχολογικής ανάπτυξη του παιδιού
Παιδαγωγική και διαπροσωπικές δεξιότητες
Προβλήματα συμπεριφοράς στην ομάδα - τάξη - διαχείριση δύσκολων περιπτώσεων - συμβουλευτική εκπαιδευτικών
Δυναμική και στάδια ανάπτυξης της ομάδας - τάξης: Δεξιότητες συντονισμού και ενεργοποίησης της ομάδας - τάξης συμβουλευτική εκπαιδευτικών

Οι παραπάνω ενότητες είναι ενδεικτικές και υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες της κάθε ομάδας.

Πληροφορίες συμμετοχής

- Διάρκεια : 30 ώρες
- Μέρες και ώρες διεξαγωγής: Το σεμινάριο θα διεξάγεται ανά 15νθήμερο, Τετάρτη, 16:00 – 18:00.
- Κόστος συμμετοχής: Το συνολικό ποσό συμμετοχής ανέρχεται στα 400 € το οποίο μπορεί να πληρωθεί σε 3 δόσεις: προκαταβολή 200 € και 2 δόσεις των 100 € κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του σεμιναρίου.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.