Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ MANAGEMENT: ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Μίκα Σταυροπούλου, Δρ.Κοινωνιολογίας
Η Μίκα Σταυροπούλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών, με μεταπτυχιακό δίπλωμα D.E.A. στην Πολιτική Επιστήμη (Πανεπιστήμιο της Nice) και διδακτορική διατριβή στην Κοινωνιολογία (Πανεπιστήμιο V του Παρισιού {RENE DESCARTES}, Σορβόννη). Η διδακτορική της διατριβή έχει διεπιστημονική προσέγγιση κοινωνιολογίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας και ψυχανάλυσης. Έχει διδάξει από το 2001-2002 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής, σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη, τα μαθήματα «Διοίκηση, Εκπαίδευση και Τέχνη», «Διοίκηση Προσωπικού», «Θεωρία Οργανώσεων» και σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Ιωάννη Υφαντόπουλο, από το 2008-2009, το μάθημα «Ειδικά Θέματα Κοινωνικής Πολιτικής» στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κράτος και Δημόσια Πολιτική». Έχει διδάξει, σε σεμιναριακό επίπεδο, θέματα ψυχολογίας, ψυχανάλυσης, κοινωνιολογίας και μάνατζμεντ σε ποικίλους εκπαιδευτικούς χώρους. Έχει εκδώσει άρθρα και έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις με περιεχόμενο διοικητικής επιστήμης, κοινωνιολογίας και παιδαγωγικής ψυχολογίας.

Σκοπός

Να δειχθεί η σύγκλιση management, ψυχολογίας και κοινωνιολογίας σε ό,τι αφορά την διάγνωση και αντιμετώπιση του φόβου απέναντι σε ριζικές αλλαγές, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο, κάτι που ενδιαφέρει εξίσου τα άτομα (και στην ιδιωτική τους ζωή και ως επαγγελματίες) και τις οργανώσεις.

Περιγραφή σεμιναρίου

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
1. Η αλλαγή στη ψυχολογική και ψυχαναλυτική οπτική. Σύνδεση με το πρόσωπο και τη προσωπικότητα, τις ψυχολογικές άμυνες, του ψυχολογικούς εγκλωβισμούς και αυτο-περιορισμούς.
2. Σύνδεση της αλλαγής με την ανάπτυξη της προσωπικότητας, την ελευθερία και τη δημιουργικότητα (προσεγγίσεις Carl Rogers, Karen Horney, Sigmund Freud, Erich Fromm). Ο φόβος της αλλαγής – φόβος του άγνωστου, του καινούργιου, του αδοκίμαστου. Φόβος για το δίλημμα απέναντι στο ερώτημα «ποιος είμαι;». Αλλαγή και φόβος του θανάτου. Συνειδητοποίηση των βασικών μορφών άμυνας και των τρόπων που λειτουργούν στην αυτο-καθήλωση. Η αρχιτεκτονική των νευρώσεων στο θέμα του φόβου απέναντι στην ελευθερία και την αλλαγή. Σύνδεση της αυτογνωσίας με την προσωπική ευθύνη για ανάπτυξη και πραγμάτωση του εαυτού και την αποδοχή της ανάγκης για αλλαγή. Η ευτυχία της αλλαγής ως εξερεύνηση μιας άγνωστης ηπείρου.
3. Διοίκηση Αλλαγών («Άλλαξε πριν να είσαι υποχρεωμένος να αλλάξεις»)
• Η προσέγγιση του καθηγητή Διοικητικής Επιστήμης κ. Δημήτρη Μπουραντά (η αλλαγή ως προϋπόθεση επιβίωσης και επιτυχίας – «δεν αλλάζεις, έτσι δεν προσαρμόζεσαι, άρα πεθαίνεις», οι δυσλειτουργίες των επιχειρήσεων που δεν αλλάζουν έγκαιρα, στάσεις και αντιστάσεις στις αλλαγές, οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, αντιμετώπιση των αντιστάσεων στις αλλαγές).
• Σύνδεση της αλλαγής στις οργανώσεις με το εταιρικό όραμα, την εταιρική κουλτούρα, τη συνεχή υπεύθυνη γνώση και μάθηση στο πλαίσιο της οργάνωσης, σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικότητας.
• Αλλαγή και Ηγεσία. Ο σύγχρονος Ηγέτης ως υπόδειγμα αναπτυσσόμενου ανθρώπου με δημιουργική ανα-πληροφόρηση και αυτο-αξιολόγηση. Βασικά στοιχεία δημιουργικής ηγεσίας που εμπνέει και κινητοποιεί για την πραγματοποίηση των αναγκαίων αλλαγών.
4. Συμβουλευτική στα πλαίσια των Οργανώσεων : ένα στοίχημα ευθύνης και συνεχούς αυτοβελτίωσης σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας και σε όλα τα (τυπικά ή άτυπα) δίκτυα των σχέσεων. Προοπτικές και προϋποθέσεις επιτυχίας και πώς η «μη μανθάνουσα» οργάνωση, η αυτιστική οργάνωση, ο αυτιστικός ηγέτης φυλακίζεται τελικά στο κλουβί της αμάθειάς του. Η συμβουλευτική υποστήριξη ως καθρέφτης προσώπων και καταστάσεων – και η υποκρισία των επιφανειακών και μόνο αλλαγών που σαρώνονται από την ίδια τη ζωή….

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Κόστος συμμετοχής: 35,00€
[Για τους σπουδαστές των U.S.H.B. 20,00€]
Στη τιμή περιλαμβάνονται: Πιστοποιητικό παρακολούθησης / Σημειώσεις / Coffee Breaks.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.