Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Λαχανικά και Φρούτα Από Τα Χέρια Μας

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
ΚΔΒΜ Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
06/10/2025 έως 15/12/2025
20 ώρες
20 ώρεςΗμ/νία Λήξης: 15/12/2025

Εισηγητής

Νικόλαος Θυμάκης, Απόστολος Ζερμπίνος

Σε ποιους απευθύνεται

  • Σε όσους/ες έχουν αγάπη για τα φυτά και θέλουν να συνδεθούν, έστω και για λίγο, με το πώς παρασκευάζονται.
  • Σε όσους/ες τους έχουν λείψει οι γεύσεις και τα αρώματα των παιδικών χρόνων που καλλιεργούσαν μαζί με τους γονείς και τις γιαγιάδες σε μπαχτσέδες και περιβόλια.
  • Σε όσους/όσες  θέλουν να φάνε σαλάτα και φρούτα από τα χεράκια τους, και να πιουν τσάι ή να φτιάξουν αφεψήματα ευεξίας και ίασης από τα φυτά τους.
  • Σε ερασιτέχνες/ιδες κηπουρούς
  • Σε συμμετέχοντες/ουσες σε κοινότητες Αστικής Γεωργίας
  • Σε κατοίκους αστικών περιοχών που αγαπούν τη φύση και την άσκηση στον κήπο.
  • Σε όποιον/α θέλει να μετατρέψει το αστικό περιβάλλον σε έναν μικρό παράδεισο!

Σκοπός

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες/ουσες θα είναι σε θέση να απαντούν στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Πώς μπορώ να έχω δικό μου Εδώδιμο Κήπο και να καταναλώνω τα προϊόντα του;
  • Τι σημαίνει οικολογική κηπουρική και ποιος ο ρόλος της στον Εδώδιμο Κήπο;
  • Ποια εδώδιμα φυτά φυτεύω και πού; Γιατί να προτιμώ φυτά της Ελληνικής Χλωρίδας και πολύ περισσότερο Παραδοσιακές Ποικιλίες;
  • Πως συνδυάζω -συγκαλλιεργώ φυτά με βάση της αρχές της περμακουλτούρας, της βιολογικής γεωργίας, της αγροοικολογίας και της βιοδυναμικής γεωργίας;
  • Μπορώ να τα καλλιεργήσω με ασφάλεια μέσα στην πόλη;

Περιγραφή σεμιναρίου

Το συγκεκριμένο σεμινάριο αποτελείται από μια σειρά δέκα μαθημάτων με περιεχόμενο την καλλιέργεια λαχανικών, φρούτων, αμπελιού και αρωματικών φυτών στον κήπο και στη βεράντα από ερασιτέχνες/ιδες. Είναι σχεδιασμένη για ενήλικες διαφόρων δεξιοτήτων και επιπέδου γνώσεων στη γεωργία και την κηπουρική, προκειμένου να μάθουν να παράγουν τα δικά τους προϊόντα στο χώρο τους ή σε κοινόχρηστους χώρους (αστική γεωργία-εδώδιμοι κήποι) για άσκηση, διατροφή, επικοινωνία με την κηπουρική. Μέσα από θεωρία και πρακτική, το πακέτο του προγράμματος έχει στόχο τη σύνδεση των συμμετεχόντων/ουσών με την «πρωτόλυα» γεωργική πρακτική, συμμετοχή στην προσωπική τους διατροφή καθώς και την εναλλαγή συναισθημάτων που προκαλεί η αποτυχία και η επιτυχία σε τέτοιες καλλιέργειες και η βελτίωση μέσα από προσωπικό πειραματισμό. Πέρα από τις βασικές γνώσεις, θα γίνεται και συζήτηση για θέματα Αστικής Γεωργίας στο πλαίσιο της κλιματικής και διατροφικής προσαρμογής των οικισμών και πόλεων, που τόσο πολύ ενδιαφέρει τους πολίτες, ώστε να γνωρίζουν και να συνδράμουν σε δράσεις ευαισθητοποίησης και ορθή κριτική έργων που αφορούν τη γειτονιά τους.

Πληροφορίες συμμετοχής

Ημέρες / Ώρες: Δευτέρα, 16:00-18:00
Διάρκεια: 20 ώρες, 10 συναντήσεις

Το κόστος περιλαμβάνει τα υλικά του σεμιναρίου, πιστοποιητικό παρακολούθησης και πρόσβαση στη βιβλιοθήκη “Δημήτρης & Αλίκη Περρωτή” καθ’ όλη τη διάρκεια παρακολούθησης του σεμιναρίου

Κόστος Συμμετοχής

260€

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.