Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Βιωματικό Σεμινάριο Ψυχοδράματος - Προσωπικής Ανάπτυξης με θέμα “Η απώλεια στη ζωή μας” - Δουλεύοντας βιωματικά στην ομάδα

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Ψυχοκίνηση - Κέντρο Ψυχοδράματος & Προσωπικής Ανάπτυξης
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Δανάη Χορομίδου, Ψυχολόγος, Απόφοιτος ΕΚΠΑ, ειδικευμένη στο Ψυχόδραμα, Επόπτρια & Εκπαιδεύτρια Ψυχοδράματος

Σε ποιους απευθύνεται

Το εργαστήρι απευθύνεται:

  • σε οποιονδήποτε επιθυμεί να δουλέψει το θέμα της απώλειας σε ομαδικό πλαίσιο
  • σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να γνωρίσει το ψυχόδραμα και την αξία της ψυχοδραματικής μεθόδου
  • σε όσους ενδιαφέρονται για την Εκπαίδευση Ψυχοδράματος

Σκοπός

Στο εργαστήριο αυτό θα δουλέψουμε στο θέμα της απώλειας, πραγματικής ή συμβολικής, με σκοπό να τιμήσουμε τις απώλειες της ζωής μας, να εκφραστούμε σχετικά με αυτές και να επιχειρήσουμε να έρθουμε σε επαφή με το νέο χώρο και τη νέα δυνατότητα που κρύβουν μέσα τους .

Περιγραφή σεμιναρίου

Η απώλεια στη ζωή μας

Το τέλος, ο θάνατος, η απώλεια στη ζωή μας, είναι θέματα που δε θέλουμε να τα σκεφτόμαστε, τείνουμε να τα βάζουμε “κάτω από το χαλί”, ή να βιαζόμαστε να τα ξεπεράσουμε. Παρολ΄αυτά συμβαίνουν ανά πάσα στιγμή, κάθε μέρα, μικρές ή μεγάλες απώλειες, μικροί ή μεγάλοι “θάνατοι”, πραγματικοί ή συμβολικοί..η ζωή έρχεται περίτρανα να μας αποδείξει ότι δεν είναι στατική αλλά εκτυλίσσεται σε κατάσταση ροής και εναλλαγών. Κάθε μέρα κάποιοι κύκλοι κλείνουν, κάθε μέρα κάποιοι κύκλοι ανοίγουν.. Αυτό είναι το θετικό με κάθε τέλος, το ότι κρύβει το σπόρο για μια καινούρια έναρξη. Κάθε απώλεια δύναται να δώσει το χώρο για μια νέα αρχή.

Περιεχόμενο εργαστηρίου

Πώς θα τιμήσουμε την απώλεια στη ζωή μας και πώς θα συνδεθούμε με το σπόρο της νέας ζωής που κρύβει μέσα της; Αυτό θα δουλέψουμε στο εργαστήριό μας!

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα “ζεσταθούμε’ στο θέμα της απώλειας γενικότερα αλλά και σε δικές μας προσωπικές απώλειες που έχουν κάποια ιδιαίτερη αξία για εμάς.

Είτε πρόκειται για ένα παλιό ρόλο στην προσωπικότητά σας που βλέπετε ότι “δύει” μέσα σας σε αυτή τη χρονική στιγμή, μαζί με παλιές συμπεριφορές και “παλιούς” μαθημένους εαυτούς σας- που ίσως δυσκολεύεστε να αποχωριστείτε αν και ξέρετε πολύ καλά ότι δεν σας εκφράζουν πια, είτε πρόκειται για μια πραγματική απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, είτε πρόκειται για φόβο για την απώλεια, είτε πρόκειται για το κλείσιμο καταστάσεων ή την ολοκλήρωση ενός κύκλου της ζωής μας.. :
σε αυτό το εργαστήρι θα “συναντήσουμε” το αντικείμενο της απώλειας, θα το πενθήσουμε εάν χρειάζεται, θα το αποχαιρετίσουμε..Θα επιχειρήσουμε να έρθουμε σε επαφή με το νέο χώρο και τη νέα δυνατότητα που δίνει η απώλεια στη ζωή μας.

Μέθοδος—στόχος εργαστηρίου

Το ψυχόδραμα είναι μια βιωματική ομαδική μέθοδος δουλειάς των θεμάτων που μας απασχολούν και τα οποία διαπραγματευόμαστε. Επομένως κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα έχουμε την ευκαιρία, επιπλέον της λεκτικής και γνωστικής επεξεργασίας του θέματος, να δουλέψουμε στην ψυχοδραματική σκηνή βιωματικά-με μικρές ή μεγαλύτερες εκδραματίσεις- στο θέμα της απώλειας.

Με τη χρήση των ψυχοδραματικών τεχνικών και τη δύναμη/υποστήριξη που θα λάβουμε από την ομάδα, θα καταφέρουμε ενδεχομένως να εκφράσουμε και να “μαλακώσουμε” τις απώλειες μέσα μας, ώστε να τις κουβαλούμε λίγο πιο ανάλαφρα. Ο καθένας βέβαια μπορεί να βάλει το δικό του προσωπικό στόχο σε σχέση με την απώλεια που βιώνει, και αυτόν ακριβώς το στόχο να δουλέψουμε.

Η συμμετοχή στη βιωματική διαδικασία γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο ρυθμό και επιθυμία του κάθε μέλους και εφ΄όσον έχει προηγουμένως καλλιεργηθεί το κατάλληλο κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην ομάδα.

Πληροφορίες συμμετοχής

Ώρες: Σάββατο 17.30-20.30 - Κυριακή 10.00-15.00

Ακολουθούν τρία ακόμα αυτοτελή εργαστήρια με θέμα αντίστοιχα:

  • “Συνάντηση με το εσωτερικό μας παιδί”
  • “Εγώ και οι άλλοι: οικοδομώντας την επικοινωνία και την επαφή” 
  • “Από την ντροπή στον αυθορμητισμό”- Ψυχόδραμα και Θεραπευτική Φωτογραφία

Υπάρχει μειωμένο κόστος συμμετοχής σε όσους επιθυμούν να εγγραφούν στο σύνολο των εργαστηρίων του κύκλου.

Κόστος Συμμετοχής

100€

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.