Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Εργαστήριο Βυζαντινής Ζωγραφικής - Αγιογραφίας

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ στο Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Τέχνη & Πολιτισμός

Εισηγητής

Γρηγόρης Μάρκου
Σπούδασε Βυζαντινό σχέδιο, Βυζαντινή ζωγραφική και Συντήρηση-Εκτίμηση Έργων Τέχνης. Μελετάει και ερευνά την παραδοσιακή Βυζαντινή Τέχνη, κυρίως της Παλαιολόγειας περιόδου και ασχολείται μακροχρόνια με την έρευνα πάνω στην τεχνολογία των υλικών και στις τεχνικές που αφορούν στη φορητή και την εντοίχεια ζωγραφική a fresco (νωπογραφία) και a secco (ξηρογραφία). Παράλληλα ασχολείται μακροχρόνια με την ελληνική πανάρχαια και άγνωστη για χιλιάδες χρόνια Εγκαυστική ή Κηρόχυτη Τεχνική, όπου μελετάει και αποκωδικοποιεί τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, 1ος αι. μ.Χ. Έχει πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία επάνω στις παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές της Βυζαντινής Αγιογραφίας σε πολιτιστικά κέντρα, δήμους, επιμορφωτικούς οργανισμούς και ιδρύματα. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους και αξιόλογους καλλιτέχνες του χώρου για την αγιογράφηση πολλών Ιερών Ναών. Σήμερα εργάζεται για την αγιογράφηση του Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Χαραλάμπους Αλσουπόλεως, Δήμου Ν. Ιωνίας. Είναι επίσημο μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε), όπου και έχει συμμετάσχει στις επιτροπές κρίσεων και κατάταξης και Γ. Γ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγιογράφων (ΠΑΣΥΑ).

Περιγραφή σεμιναρίου

Η αγιογραφία είναι πλέον παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως μια τέχνη υψηλής ποιότητας, η οποία έρχεται από τα βάθη των αιώνων, αναβιώνοντας έως τις μέρες μας μια τεράστια κληρονομιά. Την αρχαία κλασική και ελληνιστική παράδοση. Είναι τέχνη ιερή λειτουργική και απεικονίζει άγια πρόσωπα και ιστορεί άγιες υποθέσεις. Σκοπός των μαθημάτων Βυζαντινής Ζωγραφικής είναι να γνωρίσει στους σπουδαστές την αρχαία παράδοση της Βυζαντινής Αγιογραφίας μέσα από τον λυρισμό, τη μουσική αρμονία των χρωμάτων, την πνευματικότητά της και τον μυστικό της κόσμο.

Οι σπουδαστές διδάσκονται:
- Γενικές Αρχές Σχεδίου: Άξονες, μέτρα, αναλογίες, επί μέρους στοιχεία, λεπτομέρειες κ.ά.
- Τεχνικές και υλικά: Εισαγωγή στην προετοιμασία του ξύλινου φορέα της φορητής εικόνας και στις τεχνικές χρυσώματος
- Εισαγωγή στα συνδετικά υλικά της βυζαντινής ζωγραφικής και στις χρωστικές
- Θεωρία και Πρακτική στο Χρώμα: Σπουδή στη χρωματική δόμηση των ενδυμάτων, προσώπων κ.ά. με την τεχνική της παραδοσιακής αυγοτέμπερας
- Θεωρία: Ιστορική αναδρομή, κύριοι εκπρόσωποι, μεγάλοι ζωγράφοι

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε Μουσεία και Βυζαντινά Μνημεία.

Πληροφορίες συμμετοχής

ΔΕΥΤΕΡΑ / 6:00-8:30 μ.μ.

Κόστος Συμμετοχής

360€

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.