Βρείτε Σεμινάρια
x

Σεμινάριο σε αίθουσα

Σχέσεις Συνεξάρτησης: Όρια ανάμεσα σε Εμένα και τον Άλλον

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Meta_ Κέντρο Ψυχολογίας & Εκπαίδευσης
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Κιζιρίδου Γεωργία, MSc Σχολική Ψυχολόγος, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων
Η Κιζιρίδου Γεωργία είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Εξελικτική- Σχολική ψυχολογία από το Α.Π.Θ. Έχει διατηρήσει πολυδύναμο διεπιστημονικό κέντρο λογοθεραπείας και ειδικής αγωγής στο παρελθόν. Συνίδρυσε την εταιρία εκπόνησης εκπαιδευτικού και θεραπευτικού υλικού Play-learning και η ίδια δημιούργησε το παιχνίδι συναισθηματικής νοημοσύνης για παιδιά και εφήβους «Ας παίξουμε με τα συναισθήματα». Από το 2009 διδάσκει σε δομές εκπαίδευσης ενηλίκων (Κολλέγια, ΚΕΚ, ΙΕΚ) με κύρια αντικείμενα αφενός την ειδική αγωγή και αφετέρου την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Από το 2012 υπηρετεί ως σχολική ψυχολόγος σε δημόσιες δομές της εκπαίδευσης (ειδικά σχολεία, Κ.Ε.Σ.Υ., Ε.Δ.Ε.Α.Υ.) Έχει υπηρετήσει στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ως πραγματογνώμονας σε υποθέσεις ανηλίκων. Αρθρογραφεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό Animartists για θέματα που έχουν να κάνουν με τις σύγχρονες σχέσεις. Τα άρθρα της έχουν μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα και είναι διαθέσιμα στο Animartists international. Συνεργάζεται με τοπικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας και σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Συμμετέχει ως εισηγήτρια σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια με κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα τις εφαρμογές της σχολικής ψυχολογίας στην εκπαιδευτική πράξη. Έχει εκδόσει το πρώτο της βιβλίο για παιδιά με θέμα το σχολικό εκφοβισμό σε σχέση με τις έμφυλες ταυτότητες με τίτλο «Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει». Παράλληλα κυκλοφορεί η διασκευή του σε παιδικό θεατρικό έργο. Συμμετέχει στην ποιητική ανθολογία «Πόλεων ποίησης» από τις εκδόσεις Χρόνος. Τον Σεπτέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ηδυέπεια ο συλλογικός διεπιστημονικός οδηγός για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με τίτλο «Αόρατα όρια: Οδηγός συμβουλευτικής για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών», στον οποίο συμμετέχει καταθέτοντας την ψυχολογική οπτική. Τον Ιανουάριο 2021 κυκλοφόρησε σε ηλεκτρονική μορφή η συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Στιγματισμένοι» από τις εκδόσεις Verde, το οποίο αποτελείται από αυτοτελή διηγήματα αναφορικά με την κακοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Συμμετέχει στην ανθολογία διηγημάτων "12 ιστορίες= 7 γυναίκες δημιουργούν", η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αποστακτήριο. Έχει μεταφράσει συνεργατικά από την αγγλική γλώσσα το πρώτο παραμύθι στην ελληνική γλώσσα με ήρωα ένα διεμφυλικό άτομο «Η βασιλική καρδιά», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πολύχρωμος πλανήτης. Τέλος, συμμετέχει στο συλλογικό τόμο «Διεπιστημονικές προσεγγίσεις των επιπτώσεων της πανδημίας Covid– 19» από τις εκδόσεις Ηδυέπεια με το κεφάλαιο «Στρατηγικές ψυχικής ανθεκτικότητας κατά την πανδημία Covid–19».

Σε ποιους απευθύνεται

  • Ψυχολόγους
  • Ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους
  • Ειδικούς ψυχικής υγείας που ασχολούνται με ζητήματα ανθρωπίνων σχέσεων
  • Σε κοινωνικούς λειτουργούς
  • Σε κοινωνιολόγους
  • Σε εμψυχωτές ομάδων αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας
  • Σε οποιοδήποτε άτομο παρουσιάζει ενδιαφέρον για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη

Σκοπός

Ο στόχος του σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευόμενοι να έρθουν σε επαφή τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε βιωματικό επίπεδο με το φαινόμενο της συνεξάρτησης στον τομέα των διαπροσωπικών σχέσεων. Πιο ειδικά:

  • Θα εκπαιδευθούν στην αναγνώριση των μοτίβο της συνεξάρτησης ως τρόπος σχετίζεσθαι με τους σημαντικούς άλλους σε διαπροσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο.
  • Θα αναλυθεί η συνεξάρτηση μέσα από το πρίσμα της διαγενεολογικής, συστημικής και ψυχοδυναμικής οπτικής.
  • Θα δοθούν κατευθυντήριες για την αξιολόγηση της συνεξάρτησης.
  • Θα παρουσιαστούν μέθοδοι ψυχο-εκπαίδευσης στην αλλαγή των μοτίβο συνεξάρτησης.

Περιγραφή σεμιναρίου

«Είσαι το ναρκωτικό μου!»
«Υπάρχω, ζω και αναπνέω μόνο για σένα.»
«Θα κάνω τα πάντα, αρκεί να είμαστε για πάντα μαζί...»
-Γιατί κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να συσχετίζονται με τους άλλους μέσα από την έντονη προσκόλληση;
-Τι τους εμποδίζει να δρουν ως αυτόνομες προσωπικότητες;
-Μπορεί να αλλάξει το μοτίβο της συνεξαρτημενης συμπεριφοράς κάποιου ατόμου ακόμα και στην ενήλικη ζωή;

Στο παρόν σεμινάριο θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους ως προς τη συνεξάρτηση, θα αναγνωριστούν τα πιο συνηθισμένα μοτίβο στην καθημερινή αλληλεπίδραση και θα αναλυθούν οι αιτίες του φαινομένου ως μορφή συνύπαρξης με τους άλλους. Εν συνεχεία θα δοθεί το θεωρητικό πλαίσιο της συνεξάρτησης μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή και σε συσχέτιση με τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα. Τέλος, μέσα από βιωματικές ασκήσεις οι εκπαιδευόμενοι θα διαπραγματευθούν την πιθανότητα αλλαγών στάσεων και συμπεριφορών ως προς τον τρόπο που επιλέγουν να συσχετίζονται με άλλους ανθρώπους σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Θα δοθούν ψυχο-εκπαιδευτικές ασκήσεις και θεραπευτικές τεχνικές στο πλαίσιο της προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.

Πληροφορίες συμμετοχής

Ολιγομελή τμήματα (max 8 άτομα).
Βιωματικός χαρακτήρας εισήγησης.
Παροχή βεβαίωσης συμμετοχής & υλικού/ σημειώσεων.

Κόστος Συμμετοχής

35 ευρώ (30 ευρώ για ανέργους, φοιτητές & ΑΜΕΑ)

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.