Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Εισαγωγή σε Θεραπείες μέσω Τέχνης

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Meta_ Κέντρο Ψυχολογίας & Εκπαίδευσης
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Μαρία Σαββίδου, Ψυχολόγος/ Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Η Μαρία Σαββίδου είναι Ψυχολόγος, απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση Κλινικής - Κοινωνικής Ψυχολογίας και νόμιμη άδεια άσκησης επαγγέλματος. Η ειδίκευσή της είναι η Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ή Επαγγελματική Συμβουλευτική. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και είναι εκπαιδευόμενη Μουσικοθεραπεύτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Εκπαιδεύτηκε επίσης στη Γνωστική – Συμπεριφορική Θεραπεία από την Ευρωπαϊκή Ψυχιατρική Ομοσπονδία (European Psychiatric Association), ενώ συνεχίζει εποπτικές συναντήσεις Ψυχαναλυτικής
κατεύθυνσης. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τις σπουδές της ως senior yoga teacher και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πανεπιστημιακού επιπέδου στις Νευροεπιστήμες και στο Project Management. Σημειώνει ερευνητική δραστηριότητα για τη θεραπεία μέσω τέχνης και για την επαγγελματική επιλογή των εφήβων, καθώς έχει δημοσιεύσει έρευνες σε Ελληνικά και Αγγλικά επιστημονικά περιοδικά. Έχει πλούσια εργασιακή εμπειρία, καθώς από το 2009 μέχρι και σήμερα, έχει συνεργαστεί με πολυάριθμες δομές, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Τέλος, οργανώνει καινοτόμα προγράμματα ψυχοεκπαίδευσης σε εργασιακά περιβάλλοντα με στόχο τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και την ανάδειξη της σημασίας του wellbeing.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, παιδαγωγούς, ειδικούς παιδαγωγούς, καλλιτέχνες και δασκάλους τεχνών.

Σκοπός

Το σεμινάριο στοχεύει στην περιγραφή των σύγχρονων τεχνικών θεραπείας μέσω της τέχνης, στην κατανόηση της προσέγγισής τους και στην ανάλυση του τρόπου με τον οποίο επιτυγχάνεται η θεραπεία.

Περιγραφή σεμιναρίου

«Τέχνη είναι ο μαγικός καθρέφτης που αντανακλά τα αόρατα όνειρά σου σε ορατές εικόνες» (Μπέρναρντ Σω, 1925). Στις θεραπείες μέσω τέχνης (art therapies) το μέσο της τέχνης αναδεικνύεται ως θεραπευτικό εργαλείο, δίνεται δηλαδή έμφαση στην έκφραση μέσω της τέχνης και όχι στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Οι θεραπείες μέσω τέχνης επικεντρώνονται στη δημιουργική διαδικασία και στην τέχνη ως κύριο μέσο έκφρασης, που συνήθως παρουσιάζει μεγαλύτερη εκφραστικότητα από την χρήση του λόγου και για αυτό προάγουν την χαλάρωση, την αυτοδιερεύνηση, την ψυχική και πνευματική ισορροπία. Επομένως, η μορφή αυτή θεραπείας ενδείκνυται για άτομα με επικοινωνιακές δυσκολίες, καθώς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για άτομα με αυτισμό, χαμηλό νοητικό δυναμικό, διαπολιτισμικές διαφορές, αλλά και για άτομα που είναι ιδιαίτερα εγκεφαλικοί τύποι και δεν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μόνο με τον λόγο. Σε αντιδιαστολή με την τάση ψυχολογικοποίησης των καταστάσεων μέσα σε ένα τεχνοκρατικό και λογικίστικο πλαίσιο, η τάση δημιουργικότητας σε ένα ανθρωπιστικό κλίμα στρέφει την προσοχή μας σε εικόνες και ιστορίες, που πηγάζουν εκ βαθέων και είναι ένα κάλεσμα για να επαναπροσεγγίσουμε την εμπειρία μας με έναν φαντασιακό τρόπο.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  • Εισαγωγή στις art therapies και σύντομη ιστορική αναδρομή
  • Θεωρητικό υπόβαθρο για τη σχέση τέχνης και θεραπείας
  • Εικαστική θεραπεία
  • Μουσικοθεραπεία
  • Δραματοθεραπεία
  • Βιωματικές ασκήσεις

Πληροφορίες συμμετοχής

Ολιγομελή τμήματα
Βιωματικός χαρακτήρας εισήγησης.
Παροχή βεβαίωσης συμμετοχής & υλικού/ σημειώσεων.

Κόστος Συμμετοχής

35 ευρώ (30 ευρώ για ανέργους, φοιτητές & ΑΜΕΑ)

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.