Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Mindfulness: Ένα εργαλείο για τους Ειδικούς Ψυχικής Υγείας σε μια περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π - Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Συνθετικής Προσέγγισης
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

H Δρ. Ασημίνα Χιώνη (Ιδρυτικό μέλος του ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π.) είναι κλινική ψυχολόγος με άδεια άσκησης επαγγέλματος (συνθετικής θεραπείας) γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1967, ωστόσο γαλουχήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αγγλία. Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης. Ψυχολόγος από το 1993. Απαρχή της καριέρας της ως ψυχολόγος αποτέλεσε το νοσοκομείο St. Mairy’s Hospital στο Λονδίνο. Εξειδικεύτηκε στις εξαρτήσεις, στις Διατροφικές Διαταραχές, στη Βιοθυμική Υπνοθεραπεία, στο Συστημικό Ψυχόδραμα. Τέλος, είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια  στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία με βάση το μοντέλο του Irvin Yalom.  Η συνεχής επιμόρφωση της η οποία ξεκίνησε με την Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, και στη συνέχεια ενισχύθηκε με τη Συστημική και τη Σχεσιακή Ψυχανάλυση αποδεικνύει και αναδεικνύει την προσωπική της πίστη για την αξία της δια βίου εκπαίδευσης και εξέλιξης των ειδικών Ψυχικής Υγείας. Τέλος, είναι μέλος του International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy (IARPP).

Η Κατερίνα Τσιρίμπα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Συνθετικής Προσέγγισης πιστοποιημένη από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής (ΚΕ.ΨΥ.ΣΥ), την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (ΕΕΣ) και το European Association for Counselling (EAC), φορείς στους οποίους ανήκει ως τακτικό μέλος. Έχει εξειδίκευση στην Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία - Κλινικής Ύπνωση και είναι μέλος του φορέα General Hypnotherapy Standards Council (GHSC). Είναι εκπαιδεύτρια Mindfulness, πιστοποιημένη από τον διεθνή οργανισμό International Mindfulness and Meditation Alliance (IMMA). Τέλος, είναι πιστοποιημένη από το Berkeley University, στην εκπαίδευση “The science of happiness” και αποτελεί επιστημονικό μέλος του ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π υπό την αιγίδα της Δρ. Ασημίνας Χιώνη.

Ο Ιωάννης Βλαχάκης είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (Απόφοιτος του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής) και τακτικό μέλος τόσο της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, όσο και του European Association for Counselling (EAC). Επιπλέον είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων της μη τυπικής εκπαίδευσης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. με δεκαετή εμπρειρία στη διοργάνωση και την υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ποικίλης θεματολογίας. Έχει συμπληρωματικές σπουδές στο Mindfulness (LEIDEN University), στο Coaching Leadership (ΕΚΠΑ) και στην Θετική Ψυχολογία (Πάντειο Πανεπιστήμιο), ενώ έχει παρακολουθήσει και παρακολουθεί συνεχώς πληθώρα σεμιναρίων σχετικά με την Ψυχική Υγεία, την επικοινωνία, την ηγεσία ενηλίκων, της εναλλακτικές θεραπείες κ.α. Απο το 2021 είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π.

Όλοι οι συντελεστές του Δέντρου και του ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π εποπτεύονται σε σταθερή βάση από πιστοποιημένους επόπτες, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, συμβούλους ψυχικής υγείας και φοιτητές των άνω ειδικοτήτων.

Σκοπός

Σκοπός του ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να προσφέρει ένα σημαντικό και επίκαιρο εργαλείο στην διάθεση του Ειδικού Ψυχικής Υγείας.

Οι επιμέρους στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος για τον Ειδικό Ψυχικής Υγείας είναι:

  • Να γνωρίσει το mindfulness υπό την συνθετική ματιά και να αναγνωρίσει την σπουδαιότητα της εφαρμογής του συνδυαστικά με τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που ακολουθεί.
  • Να δύναται να εφαρμόσει τις τεχνικές και τις πρακτικές Mindfulness στο θεραπευτικό δωμάτιο, βοηθώντας εμπράκτως τους θεραπευόμενους / συμβουλευόμενους να αποφορτιστούν από δυσλειτουργικές σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές.
  • Να υιοθετήσει τις πρακτικές του Mindfulness στην καθημερινότητά του, για να μπορεί και ο ίδιος να αντιληφθεί τα οφέλη και να αποφορτίζεται από τη δυσφορία που προκαλεί το εργασιακό stress. Καθώς επίσης να έχει τη δυνατότητα μέσα από την προσωπική του εμπειρία να αναγνωρίζει πότε και πού μπορεί να εφαρμόσει τις κατάλληλες τεχνικές ενσυνειδητότητας στους πελάτες του.

Περιγραφή σεμιναρίου

‘’ Ένα κορυφαίο εργαλείο για την αποφόρτιση και την ευεξία των θεραπευόμενων – συμβουλευόμενων.”

Ο κόσμος μας αλλάζει συνεχώς και με ασύλληπτους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να σκεφτούμε την εξέλιξη της τεχνολογίας, τους φορητούς υπολογιστές, τα έξυπνα τηλέφωνα, το Διαδίκτυο και την απανταχού παρούσα ασύρματη πρόσβαση όλων μας σε πληροφορίες και ανθρώπους.

Ο αντίκτυπος αυτής της συνεχώς διευρυνόμενης ψηφιακής επανάστασης μας επηρεάζει σχεδόν σε οτιδήποτε κάνουμε, ενώ ταυτόχρονα η επιτάχυνση του ρυθμού της ζωής, οι τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές που έχουν συμβεί παγκοσμίως, μας οδηγούν σε μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως το χρόνιο στρες το οποίο με την πάροδο του χρόνου επιφέρει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου.

Η επανάσταση στην επιστήμη και της τεχνολογία (και τα αποτελέσματά της στον τρόπο που ζούμε) έχει μόλις ξεκινήσει και είναι απίθανο να υποχωρήσει.

Ποια είναι η λύση που μπορεί να προσφέρει ο Ειδικός Ψυχικής Υγείας σε όλα αυτά;

Το Mindfulness ή Ενσυνειδητότητα όπως αποκαλείται στα ελληνικά, έρχεται ως μια δροσερή ανάσα να συνδράμει στο έργο του σύγχρονου Ειδικού Ψυχικής Υγείας, ο οποίος χρειάζεται να είναι ευέλικτος και πρόθυμος να εφαρμώσει νέα θεραπευτικά εργαλεία και πρακτικές, τόσο για την προσωπική του ευεξία, όσο και για την προαγωγή της καλής ψυχοσωματικής κατάστασης των πελατών του.

Το ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π διοργανώνει για 4η φορά το ολοκληρωμένο, βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: “Mindfulness για Ειδικούς Ψυχικής Υγείας: Ένα κορυφαίο εργαλείο αποφόρτισης και ευεξίας”.

Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα:
Θεραπευτές και θεραπευόμενοι βρίσκονται τώρα στην ίδια πραγματικότητα, βιώνουν την ίδια απειλή, αντιμετωπίζουν σχεδόν τις ίδιες εξωτερικές προκλήσεις. Η ενσυνειδητότητα εκτός από εργαλείο για χρήση στο θεραπευτικό δωμάτιο τονίζοντας τη σημασία της καθημερινής της εφαρμογής: Της καθημερινής πρακτικής και εφαρμογής από τον ίδιο τον θεραπευτή.

Πόσες φορές μέσα στο θεραπευτικό δωμάτιο δεν νιώσατε ότι χρειάζεται να επαναφέρετε την σκέψη σας στο εδώ και στο τώρα; Και πόσες φορές δεν νιώσατε αντίστοιχα ότι ο θεραπευόμενος χρειάζεται κάποιον να τον οδηγήσει πίσω στο παρόν όταν η σκέψη του μηρυκάζει παρελθοντικές στιγμές ή προσπαθεί να ελέγξει με αγωνία το μέλλον; Επιδιώκεται ο Ειδικός Ψυχικής Υγείας να έχει επίγνωση της δικής του παρούσας στιγμής, βοηθώντας έτσι και τον θεραπευόμενο να έρθει σε επαφή με το εδώ και το τώρα.

Το πρόγραμμα αποτελείται από:

  1. Θεωρητικές-Ακαδημαϊκές εισηγήσεις
  2. Παρουσίαση και ανάλυση κλινικών περιστατικών
  3. Πρακτική, βιωματική άσκηση πάνω στις τεχνικές που θα παρουσιαστούν
  4. Δεοντολογικά και εποπτικά θέματα
  5. Ακαδημαϊκό υλικό: Σημειώσεις, βιβλιογραφία, άρθρα

Περιεχόμενο:
Οι έρευνες αποκαλύπτουν πως η ενσυνειδητότητα έχει θετικά αποτελέσματα στη μείωση του στρες, της κατάθλιψης, των κρίσεων πανικού, των αρνητικών σκέψεων, των εθισμών και στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας. Την ενσυνειδητότητα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ως συνθετικό εργαλείο σε οποιαδήποτε θεραπευτική προσέγγιση.

Στα πλαίσια του μοναδικού και ολοκληρωμένου αυτού προγράμματος οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν με βιωματικό τρόπο δεξιότητες mindfulness και τρόπους εφαρμογής τους τόσο στη καθημερινή ζωή όσο και στο θεραπευτικό δωμάτιο.

Πληροφορίες συμμετοχής

Χρόνος: Διάρκεια 40 ώρες

Τόπος : Πλατφόρμα zoom και δια ζώσης 

Μέθοδος: Μέθοδος: Υβριδικό Μοντέλο
(εισηγήσεις μέσω zoom και δια ζώσης συναντήσεις)

Δυνατότητα επιλογής μεταξύ απογευματινού τμήματος (Α΄Τμήμα) και τμήματος Σαββατοκύριακου (Β΄τμήμα) για όλο τον κύκλο του MBSR.

**Υποψιν: Στο Retreat δίνεται η δυνατότητα σε προηγούμενους σπουδαστές να λάβουν μέρος με προνομιακή τιμή για να είναι πλήρως ενημερωμένοι με τις νέες καινοτόμες εξελίξεις (χρέωση 30 ευρώ). 

Διοργάνωση: ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π (Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Συνθετικής Προσέγγισης), Ναϊάδων 49 και Αγίου Αλεξάνδρου Π. Φάληρο. Παρέχεται δυνατότητα εποπτείας.

Κόστος Συμμετοχής

Συνολικό κόστος προγράμματος: 800 ευρώ

(Δυνατότητα 3 δόσεων ως εξής: 300 ευρώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου, 250 ευρώ μέχρι τέλος Νοεμβρίου και 250 ευρώ μέχρι τέλος Δεκεμβρίου)

Συμμετοχές early bird έως 10/9: 680 ευρώ

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.