Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Ψυχική Ανθεκτικότητα: Στρατηγικές Ενδυνάμωσης στην Καθημερινότητα

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Meta_ Κέντρο Ψυχολογίας & Εκπαίδευσης
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Κιζιρίδου Γεωργία, MSc Σχολική Ψυχολόγος, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων
Η Κιζιρίδου Γεωργία είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Εξελικτική- Σχολική ψυχολογία από το Α.Π.Θ. Έχει διατηρήσει πολυδύναμο διεπιστημονικό κέντρο λογοθεραπείας και ειδικής αγωγής στο παρελθόν. Συνίδρυσε την εταιρία εκπόνησης εκπαιδευτικού και θεραπευτικού υλικού Play-learning και η ίδια δημιούργησε το παιχνίδι συναισθηματικής νοημοσύνης για παιδιά και εφήβους «Ας παίξουμε με τα συναισθήματα». Από το 2009 διδάσκει σε δομές εκπαίδευσης ενηλίκων (Κολλέγια, ΚΕΚ, ΙΕΚ) με κύρια αντικείμενα αφενός την ειδική αγωγή και αφετέρου την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Από το 2012 υπηρετεί ως σχολική ψυχολόγος σε δημόσιες δομές της εκπαίδευσης (ειδικά σχολεία, Κ.Ε.Σ.Υ., Ε.Δ.Ε.Α.Υ.) Έχει υπηρετήσει στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ως πραγματογνώμονας σε υποθέσεις ανηλίκων. Αρθρογραφεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό Animartists για θέματα που έχουν να κάνουν με τις σύγχρονες σχέσεις. Τα άρθρα της έχουν μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα και είναι διαθέσιμα στο Animartists international. Συνεργάζεται με τοπικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας και σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Συμμετέχει ως εισηγήτρια σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια με κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα τις εφαρμογές της σχολικής ψυχολογίας στην εκπαιδευτική πράξη. Έχει εκδόσει το πρώτο της βιβλίο για παιδιά με θέμα το σχολικό εκφοβισμό σε σχέση με τις έμφυλες ταυτότητες με τίτλο «Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει». Παράλληλα κυκλοφορεί η διασκευή του σε παιδικό θεατρικό έργο. Συμμετέχει στην ποιητική ανθολογία «Πόλεων ποίησης» από τις εκδόσεις Χρόνος. Τον Σεπτέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ηδυέπεια ο συλλογικός διεπιστημονικός οδηγός για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με τίτλο «Αόρατα όρια: Οδηγός συμβουλευτικής για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών», στον οποίο συμμετέχει καταθέτοντας την ψυχολογική οπτική. Τον Ιανουάριο 2021 κυκλοφόρησε σε ηλεκτρονική μορφή η συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Στιγματισμένοι» από τις εκδόσεις Verde, το οποίο αποτελείται από αυτοτελή διηγήματα αναφορικά με την κακοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Συμμετέχει στην ανθολογία διηγημάτων "12 ιστορίες= 7 γυναίκες δημιουργούν", η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αποστακτήριο. Έχει μεταφράσει συνεργατικά από την αγγλική γλώσσα το πρώτο παραμύθι στην ελληνική γλώσσα με ήρωα ένα διεμφυλικό άτομο «Η βασιλική καρδιά», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πολύχρωμος πλανήτης. Τέλος, συμμετέχει στο συλλογικό τόμο «Διεπιστημονικές προσεγγίσεις των επιπτώσεων της πανδημίας Covid– 19» από τις εκδόσεις Ηδυέπεια με το κεφάλαιο «Στρατηγικές ψυχικής ανθεκτικότητας κατά την πανδημία Covid–19».

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται:

 • Σε ειδικούς ψυχικής υγείας
 • Σε εμψυχωτές ομάδων
 • Σε επαγγελματίες που ασχολούνται με την προπονητική ζωής (life coaching)
 • Σε φοιτητές ανθρωπιστικών, κοινωνικών και παιδαγωγικών σχολών
 • Σε οποιοδήποτε άτομο ενδιαφέρεται για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη

Σκοπός

Το σεμινάριο αποτελείται από δύο μέρη: το θεωρητικό και το πρακτικό.
Ο σκοπός του εν λόγω σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευόμενοι να κατανοήσουν το θεωρητικό πλαίσιο της έννοιας της ψυχικής ανθετικότητας, δίνοντας έμφαση στην εξελικτική πορεία ανάπτυξής της σε διαφορετικά πλαίσια, μέσα από την παρουσίαση και συζήτηση σύγχρονων ερευνητικών δεδομένων.

Σε δεύτερο επίπεδο θα εκπαιδευθούν μέσα από βιωματικές ασκήσεις στην καλλιέργεια της ψυχικής ανθεκτικότητας με απώτερο στόχο την εφαρμογή των στρατηγικών στην καθημερινή τους ζωή.

Περιγραφή σεμιναρίου

 • Τι είναι η «ψυχική ανθεκτικότητα»;
 • Γεννιόμαστε ή γινόμαστε ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι;
 • Μπορούμε να είμαι ψυχικά ανθεκτικοί σε ένα πλαίσιο και σε ένα άλλο να φερόμαστε ως ψυχικά ευάλωτοι;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα συζητηθούν στο σεμινάριο με κεντρικό θέμα την ψυχική ανθεκτικότητα. Μέσα από ένα εξελικτικό πρίσμα θα αναλυθούν οι προστατευτικοί και οι επιβαρυντικοί παράγοντες περί ανάπτυξης της ψυχικής ανθεκτικότητας καθ’ όλη τη διάρκεια τη ζωής ενός ατόμου σε ποικίλα πλαίσια, όπως είναι το οικογενειακό, το σχολικό, το επαγγελματικό και το ευρύτερο κοινωνικό. Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν στρατηγικές και πρακτικές εφαρμογές αναφορικά με την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας στην καθημερινότητα. Το συγκεκριμένο σεμινάριο είναι το πρώτο από τον ευρύτερο κύκλο σεμιναρίων που θα ακολουθήσουν με θεματικές από τον κλάδο της Θετικής ψυχολογίας, όπως αυτο-συμπόνια, ψυχολογική ροή, απολαμβάνειν, θετικά στοιχεία χαρακτήρα και θετικές σχέσεις.

Πληροφορίες συμμετοχής

 • Ολιγομελή τμήματα (max 8 άτομα)
 • Βιωματικός χαρακτήρας εισήγησης
 • Παροχή βεβαίωσης συμμετοχής & υλικού/ σημειώσεων

Κόστος Συμμετοχής

35 ευρώ
30 ευρώ για ανέργους, φοιτητές & ΑΜΕΑ)

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.