Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Τοξικές Σχέσεις: Πώς να προστατευτώ;

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Meta_ Κέντρο Ψυχολογίας & Εκπαίδευσης
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Κιζιρίδου Γεωργία, MSc Σχολική Ψυχολόγος, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων
Η Κιζιρίδου Γεωργία είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Εξελικτική- Σχολική ψυχολογία από το Α.Π.Θ. Έχει διατηρήσει πολυδύναμο διεπιστημονικό κέντρο λογοθεραπείας και ειδικής αγωγής στο παρελθόν. Συνίδρυσε την εταιρία εκπόνησης εκπαιδευτικού και θεραπευτικού υλικού Play-learning και η ίδια δημιούργησε το παιχνίδι συναισθηματικής νοημοσύνης για παιδιά και εφήβους «Ας παίξουμε με τα συναισθήματα». Από το 2009 διδάσκει σε δομές εκπαίδευσης ενηλίκων (Κολλέγια, ΚΕΚ, ΙΕΚ) με κύρια αντικείμενα αφενός την ειδική αγωγή και αφετέρου την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Από το 2012 υπηρετεί ως σχολική ψυχολόγος σε δημόσιες δομές της εκπαίδευσης (ειδικά σχολεία, Κ.Ε.Σ.Υ., Ε.Δ.Ε.Α.Υ.) Έχει υπηρετήσει στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ως πραγματογνώμονας σε υποθέσεις ανηλίκων. Αρθρογραφεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό Animartists για θέματα που έχουν να κάνουν με τις σύγχρονες σχέσεις. Τα άρθρα της έχουν μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα και είναι διαθέσιμα στο Animartists international. Συνεργάζεται με τοπικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας και σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Συμμετέχει ως εισηγήτρια σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια με κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα τις εφαρμογές της σχολικής ψυχολογίας στην εκπαιδευτική πράξη.

Έχει εκδώσει το πρώτο της βιβλίο για παιδιά με θέμα το σχολικό εκφοβισμό σε σχέση με τις έμφυλες ταυτότητες με τίτλο «Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει». Παράλληλα κυκλοφορεί η διασκευή του σε παιδικό θεατρικό έργο. Συμμετέχει στην ποιητική ανθολογία «Πόλεων ποίησης» από τις εκδόσεις Χρόνος. Τον Σεπτέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ηδυέπεια ο συλλογικός διεπιστημονικός οδηγός για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με τίτλο «Αόρατα όρια: Οδηγός συμβουλευτικής για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών», στον οποίο συμμετέχει καταθέτοντας την ψυχολογική οπτική. Τον Ιανουάριο 2021 κυκλοφόρησε σε ηλεκτρονική μορφή η συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Στιγματισμένοι» από τις εκδόσεις Verde, το οποίο αποτελείται από αυτοτελή διηγήματα αναφορικά με την κακοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Συμμετέχει στην ανθολογία διηγημάτων "12 ιστορίες= 7 γυναίκες δημιουργούν", η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αποστακτήριο. Έχει μεταφράσει συνεργατικά από την αγγλική γλώσσα το πρώτο παραμύθι στην ελληνική γλώσσα με ήρωα ένα διεμφυλικό άτομο «Η βασιλική καρδιά», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πολύχρωμος πλανήτης. Τέλος, συμμετέχει στο συλλογικό τόμο «Διεπιστημονικές προσεγγίσεις των επιπτώσεων της πανδημίας Covid– 19» από τις εκδόσεις Ηδυέπεια με το κεφάλαιο «Στρατηγικές ψυχικής ανθεκτικότητας κατά την πανδημία Covid–19».

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται:

 • Σε επαγγελματίες κοινωνικών και ανθρωπιστικών επαγγελμάτων
 • Σε φοιτητές και σπουδαστές συναφών σχολών
 • Σε όλους όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την ποιότητα των σχέσεών τους στην καθημερινότητά τους σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο
 • Σε όλους όσους επιθυμούν να αναπτυχθούν προσωπικά και επαγγελματικά.

Σκοπός

Ο σκοπός του παρόντος σεμιναρίου είναι:

 • Να μπορούν οι συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν τα σημάδια της τοξικής σχέσης και επικοινωνίας
 • Να παρουσιαστούν ξεχωριστά παραδείγματα τοξικών σχέσεων μέσα από τη μελέτη περιπτώσεων και το παιχνίδι ρόλων
 • Να εκπαιδευθούν στην αντιμετώπιση των τοξικών ανθρώπων στην καθημερινότητα
 • Να εκπαιδευθούν σε επικοινωνιακές δεξιότητες, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν λειτουργικές ανθρώπινες σχέσεις

Περιγραφή σεμιναρίου

Τοξικός ετυμολογικά σημαίνει αυτός που προέρχεται από βλαπτικές ή δηλητηριώδεις ουσίες. Σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων έχουν επικρατήσει οι όροι «τοξικός άνθρωπος» και «τοξική σχέση». Πρόκειται ουσιαστικά για ανθρώπους που εμπλέκονται σε σχέσεις και μέσα από τη συμπεριφορά τους προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και αντιδράσεις στα άλλα άτομα. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι: ο ζηλόφθονος, ο επικριτικός, ο χειραγωγός, ο αλαζόνας. Το πιο πιθανό είναι ο μέσος άνθρωπος να έρθει σε επαφή με έναν τουλάχιστον τοξικό άνθρωπο στη ζωή του σε επαγγελματικό ή και προσωπικό επίπεδο. Το συγκεκριμένο σεμινάριο παρουσιάζει τις βασικότερες κατηγορίες τοξικών ανθρώπων, ώστε να μπορεί ο εκπαιδευόμενος να τους αναγνωρίσει. Εν συνεχεία, μέσα από βιωματικές ασκήσεις αναλύονται τρόποι διαχείρισης των τοξικών σχέσεων στην καθημερινότητα. Τέλος, παρουσιάζονται μελέτες περιπτώσεων ανθρώπων που επικοινωνούν και σχετίζονται με λειτουργικό και όχι με τοξικό τρόπο.

Πληροφορίες συμμετοχής

 • Ολιγομελή τμήματα (max 8 άτομα)
 • Βιωματικός χαρακτήρας εισήγησης
 • Παροχή βεβαίωσης συμμετοχής & υλικού/ σημειώσεων

Κόστος Συμμετοχής

40 ευρώ (35 ευρώ για ανέργους, φοιτητές & ΑΜΕΑ)

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.