Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Κλινικό Εργαστήριο Συμβουλευτικής (Καλοκαιρινό εντατικό τμήμα)

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Ε. Παπαθανασοπούλου, Κ. Φύσσας

Σε ποιους απευθύνεται

Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετάσχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί με τουλάχιστον ένα χρόνο κλινικής εμπειρίας, με τόπο κατοικίας και εργασίας εκτός Αθηνών. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων. Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται κατόπιν αξιολόγησης της αίτησης συμμετοχής και τηλεφωνικής συνέντευξης.

Σκοπός

Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των επαγγελματιών ψυχικής υγείας που δραστηριοποιούνται εκτός Αθηνών και συνυπολογίζοντας τις πρακτικές δεσμεύσεις που συνεπάγεται η παρακολούθηση ενός σεμιναρίου μακριά από το χώρο κατοικίας και εργασίας τους, η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. προτίθεται να διοργανώσει καλοκαιρινό εντατικό τμήμα, όπου οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας (που έχουν βασικές γνώσεις ψυχοδυναμικής θεωρίας) θα έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν την κλινική τους δουλειά, μέσω επιλεγμένων θεμάτων της ψυχοδυναμικής θεωρίας και πρακτικής.

Περιγραφή σεμιναρίου

Παρουσίαση ψυχοδυναμικής προσέγγισης, τεχνικών παρέμβασης και εφαρμογής τους σε περιστατικά. Έμφαση θα δοθεί στη ψυχοδυναμική κατανόηση της θεραπευτικής σχέσης, στη σχέση της με την ανθρώπινη ανάπτυξη και τον τρόπο που ο ψυχοδυναμικός σύμβουλος κατανοεί τα ψυχικά φαινόμενα. Το πρώτο μέρος κάθε συνάντησης έχει θεωρητικό χαρακτήρα όπου θα συζητηθούν θεωρίες, τεχνικές και σύγχρονα μοντέλα εργασίας. Για την έγκαιρη προετοιμασία των συμμετεχόντων θα τους αποσταλεί σχετική βιβλιογραφία, την οποία καλούνται να έχουν μελετήσει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Το δεύτερο μέρος κάθε συνάντησης έχει εποπτικό χαρακτήρα με συζήτηση και επεξεργασία περιστατικών των συμμετεχόντων από το χώρο εργασίας τους με τη μορφή ομαδικής εποπτείας.

Θεματικές ενότητες:
- Βασικές θεωρητικές σχολές
- Αναπτυξιακή ψυχολογία (Freud, Klein, Erikson)
- Σύγχρονες ψυχαναλυτικές θεωρίες και συμβουλευτική
- Οι Λειτουργίες του Εγώ και η σημασία της εκτίμησης των λειτουργιών του Εγώ στην συμβουλευτική
- Ψυχοδυναμική διάγνωση και ο ρόλος της για την δημιουργία της θεραπευτικής σχέσης
- Η λειτουργία των αμυνών
- Θεραπευτική σχέση και συμμαχία
- Το θεραπευτικό πλαίσιο
- Ο ρόλος και η χρήση της μεταβίβασης
- Ο ρόλος και η χρήση της αντιμεταβίβασης
- Προβλητική ταύτιση
- Εκδραμάτιση στη θεραπευτική σχέση
- Κατάθλιψη
- Σεξουαλική κακοποίηση
- Συμβουλευτική γονέων (η οικογένεια και το γονεϊκό ζεύγος από ψυχοδυναμική άποψη, συμβουλευτική γονέων παιδιών με ψύχωση, αυτισμό)
- Λήξη της θεραπευτικής σχέσης

Διάρκεια: 30 ώρες: 1 εβδομάδα (Δευτέρα έως και Σάββατο), Ιούνιος 2011

Μέρες και ώρες διεξαγωγής: Το εργαστήριο θα διεξάγεται καθημερινά για μια εβδομάδα, ώρες 9:30-14:30.
Εφόσον ο αριθμός των υποψηφίων είναι ικανός για σχηματισμό τμήματος, οι επιλεγέντες θα ειδοποιηθούν εγκαίρως για τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής του σεμιναρίου από τη γραμματεία σεμιναρίων. Σε περίπτωση αλλαγής/αντικατάστασης ημερομηνίας διεξαγωγής, οι συμμετέχοντες θα ενημερώνονται από τη γραμματεία.

Κόστος συμμετοχής: 400 €
Το ποσό συμμετοχής καταβάλλεται από τους επιλεχθέντες σε 2 δόσεις: προκαταβολή 200 € και 1 δόση των 200 € κατά την έναρξη της εκπαιδευτικής εβδομάδας. Σε περίπτωση που κάποιος από τους επιλεχθέντες για οποιονδήποτε λόγο ακυρώσει ή διακόψει τη συμμετοχή του η προκαταβολή δεν επιστρέφεται.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.