Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Ευαισθητοποίηση στη Συμβουλευτική

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Ε. Παπαθανασοπούλου
Η Έλενα Παπαθανασοπούλου είναι Κλινική Κοινωνική Λειτουργός και εργάζεται ως Ψυχοθεραπεύτρια. Μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές της στο τμήμα ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων (ΦΠΨ), πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (masters) στις ΗΠΑ, στο Smith College School for Social Work της πολιτείας Μασσαχουσέτης. Στα πλαίσια των σπουδών αυτών εργάστηκε επί 16 μήνες σε δύο ψυχοθεραπευτικά κέντρα στις πολιτείες Κοννέκτικατ και Μασσαχουσέτη. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, δίδαξε στην σχολή Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας και διηύθυνε τα κοινωνικά προγράμματα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Επίσης, εργάστηκε στο Κέντρο Ημέρας του Παιδιού και του Εφήβου, της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. και συνεργάστηκε ως θεραπεύτρια στο Πολυδύναμο - Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων. Επίσης εργάστηκε σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Έχει μεγάλη εμπειρία σε παρουσιάσεις σε συνέδρια και εκπαιδευτικά και μετεκπαιδευτικά προγράμματα στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.
Κ. Φύσσας
O Kων/νος Φύσσας είναι Ψυχοθεραπευτής. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία (Diploma in Psychodynamic Counselling, Regent's College και Μasters in Psychotherapy and Counselling, City University ) στην Αγγλία. Εργάστηκε στο Λονδίνο σε φορείς που παρείχαν ψυχοθεραπεία σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (HIV+ ασθενείς, εξαρτημένα άτομα, παιδιά σε σχολεία). Εργάστηκε επίσης στην κοινωνική πρόνοια σαν ψυχοθεραπευτής παιδιών σε οικοτροφείο. Είχε διατελέσει ταμίας του European Society for Communicative Psychotherapy. Έχει κάνει ανακοινώσεις σε Πανελλήνια και Πανευρωπαϊκά συνέδρια. Ήταν επιστημονικά υπεύθυνος του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Τμήμα Παιδιών και Εφήβων) στην Άμφισσα και στην Αθήνα. Εργάζεται σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται επίσης στο Κέντρο Ημέρας Εφήβων “Ωρίωνας” της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

Σε ποιους απευθύνεται

Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετάσχουν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές χωρίς ή με μικρή κλινική εμπειρία.Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται κατόπιν αξιολόγησης της συμπληρωμένης αίτησης συμμετοχής. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

Σκοπός

Γνωριμία με τον ψυχοδυναμικό τρόπο σκέψης και πρακτικής. Εξοικείωση με την θεωρία της ψυχοδυναμικής συμβουλευτικής, κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στη θεωρία και την ανθρώπινη ανάπτυξη και έμφαση στον τρόπο που η θεωρία υποστηρίζει την πρακτική. Στο πρώτο μέρος κάθε συνάντησης θα συζητείται το θεωρητικό σκέλος και στο δεύτερο μέρος θα γίνεται εξάσκηση σε τεχνικές μέσω βιωματικών ασκήσεων και παίξιμο ρόλων (role play).

Περιγραφή σεμιναρίου

Θεματικές ενότητες
- Βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις στη συμβουλευτική
- Αναπτυξιακή ψυχολογία (Freud, Klein, Erikson)
- Ψυχαναλυτική θεωρία: ορισμένες έννοιες της ψυχαναλυτικής θεωρίας και η συμβουλευτική
- Ψυχοδυναμικά μοντέλα και η σημασία τους για την κατανόηση της συμβουλευτικής σχέσης (Freud, Winnicott, Kohut, Klein, θεωρία του δεσμού)
- Η λειτουργία των αμυνών
- Η θεραπευτική σχέση και η θεραπευτική συμμαχία
- Το θεραπευτικό πλαίσιο
- Μεταβίβαση και αντιμεταβίβαση στη σχέση στα πλαίσια της συμβουλευτικής
- Βασικές τεχνικές της ψυχοδυναμικής συμβουλευτικής
- Συμβουλευτική γονέων
- Λήξη της θεραπευτικής σχέσης

Πληροφορίες συμμετοχής

Διάρκεια: 40 ώρες
- Μέρες και ώρες διεξαγωγής: Το σεμινάριο διεξάγεται στην Αθήνα ανά 15νθήμερο, ημέρα Τετάρτη, ώρες: 18:00 - 20:30.
- Κόστος συμμετοχής: Το συνολικό ποσό συμμετοχής για διεξαγωγή στην Αθήνα ανέρχεται στα 500 € και καταβάλλεται σε δόσεις ως εξής: Προκαταβολή 200 € και 2 δόσεις των 150€/έκαστη.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.