Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο κλασσικό Μορενικό Ψυχόδραμα

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Marcia Karp M.A. T.E.P. (Trainer, Educator, Practitioner) UKCP, ιδρυτικό μέλος της FEPTO, μέλος και εκπαιδεύτρια του BPA (British Psychodrama Association)
Νένα Βλασσά, Ψυχολόγος, Ψυχοδραματίστρια-Ψυχοθεραπεύτρια Διοικητικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) Iδρυτικό μέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοδράματος, Υπεύθυνη ΙΨΑ.

Σε ποιους απευθύνεται

Για το δίπλωμα Ψυχοδραματιστή - Ψυχοθεραπευτή είναι απαραίτητο δίπλωμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ στα επαγγέλματα ψυχικής υγείας (ψυχίατρος, ψυχολόγος, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχιατρική νοσοκόμα).
Για το δίπλωμα Ψυχοδραματιστή είναι απαραίτητη η κατοχή πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Περιγραφή σεμιναρίου

Είναι μια μέθοδος αυτογνωσίας και ψυχοθεραπείας που ενθαρρύνει την συναισθηματική έκφραση του ατόμου. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να αναπαραστήσει με πράξη επί σκηνής το βίωμά του, την ανησυχία του, τα εσωτερικά του άγχη, να τα ξαναζήσει, να τα καθάρει, ή να πειραματιστεί σε μία διαφοροποίησή τους.

Το Ψυχόδραμα έχει ως αρχές τον αυθορμητισμό και τη δημιουργικότητα, και χρησιμοποιεί τεχνικές όπως η αντιστροφή ρόλων, ο σωσίας και ο καθρέφτης.

Ο Jacob Levy Moreno υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες στο χώρο της ομαδικής ψυχοθεραπείας και την Κοινωνικής Ψυχολογίας και δημιούργησε το Ψυχόδραμα γύρω στο 1921, παρατηρώντας το παιχνίδι των παιδιών στα πάρκα της Βιέννης. Μια κλινική μέθοδος που βασισμένη στο παιχνίδι των ρόλων (role playing) επιδιώκει τη θεατρική εκδραμάτιση (acting) των ψυχικών συγκρούσεων.

Με την κλασσική μορενική μέθοδο, μια ψυχοδραματική συνάντηση, περιλαμβάνει τα κάτωθι στάδια:
* Ζέσταμα (Warm up)
* Δράμα (Acting)
* Μοίρασμα (Sharing)

Στην εκπαίδευση υπάρχει και το τέταρτο στάδιο. Αυτό της
* Επεξεργασίας (Processing)

Αυτό το πρόγραμμα εκπαίδευσης οδηγεί σε δίπλωμα Ψυχοδραματιστή και δίπλωμα Ψυχοδραματιστή-Ψυχοθεραπευτή με ευρωπαϊκή πιστοποίηση από τη FEPTO (fepto.eu).

Μέσα στο χρόνο γίνονται δέκα (10) εκπαιδευτικές συναντήσεις, ένα σαββατοκύριακο το μήνα (Σεπτέμβριο έως και Ιούνιο).

Κάθε σαββατοκύριακο είναι διάρκειας δεκαεννέα (19) ωρών και περιλαμβάνει βιωματική και θεωρητική εκπαίδευση στις ψυχοδραματικές τεχνικές, την κοινωνιομετρία και τη δυναμική της ομάδας.

Η εκπαίδευση γίνεται από τη Marcia Karp και τη Νένα Βλασσά. Κατά τη διάρκεια του έτους προγραμματίζονται πρόσθετα events και σεμινάρια πέραν της βασικής εκπαίδευσης για την διεύρυνση των γνώσεων των αυριανών Ψυχοδραματιστών.

Το Ινστιτούτο Ψυχοδράματος Αθηνών (Ι.Ψ.Α) συνεργάζεται με τη Marcia Karp M.A. T.E.P. (Trainer, Educator, Practitioner) UKCP, ιδρυτικό μέλος της FEPTO, μέλος και εκπαιδεύτρια του BPA (BritishPsychodramaAssociation), με μέλη της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοδράματος, για την εκπαίδευση, θεραπεία και εποπτεία των εκπαιδευομένων, καθώς και με καταξιωμένους ψυχοδραματιστές-εκπαιδευτές από ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά ινστιτούτα, μέλη της FEPTO. Μια τέτοια προγραμματισμένη συνάντηση είναι με τη Greta Leutz (Φεβρουάριος 2011).

Στη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου υπάρχει πλήρης βιβλιογραφία για το Ψυχόδραμα και την αποτελεσματικότητα του ως μεθόδου Ψυχοθεραπείας. Τίτλοι αυτών βρίσκονται στο κομμάτι βιβλιογραφία.

Στο θεωρητικό κομμάτι της εκπαίδευσης, από το πρώτο έτος, δίνεται στους εκπαιδευόμενους υλικό και σχηματίζοντας ομάδες εργασίες δουλεύεται και παρουσιάζεται. Οι εργασίες αυτές αποτελούν κομμάτι του Portfolio που είναι αναγκαίο για την δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις.

Μετά το δεύτερο χρόνο, οι εκπαιδευόμενοι ξεκινούν πρακτικό συντονισμό δικών τους ομάδων, το οποίο σε συνδυασμό με τις εποπτείες βοηθά στην διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου επαγγελματία έτοιμου να εξασκήσει το κλασσικό Μορενικό Ψυχόδραμα στον επαγγελματικό χώρο.

Μετά τη συμπλήρωση των απαιτούμενων εκπαιδευτικών ωρών (4 χρόνια), του Portfolio, των ωρών πρακτικού συντονισμού και εποπτειών και των τελικών εξετάσεων, δίδεται το πιστοποιημένο από τον ευρωπαϊκό φορέα (Fepto) δίπλωμα Ψυχοδραματιστή.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.