Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΥ

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ στο Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Τέχνη & Πολιτισμός

Εισηγητής

Μαρία-Ζωή Πετροπούλου
Ιστορικός-Εκπαιδευτικός. Αριστούχος απόφοιτος του Tμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Κάτοχος PDhil και Master of Studies Αρχαίας Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με ειδίκευση στη Θρησκευτική και Πολιτισμική Ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Η διατριβή της εκδόθηκε από το OUP με τίτλο “Animal Sacrifice in Ancient Greek Religion, Judaism, and Christianity, 100BC to AD200”, 2008 (repr. 2012). Έχει εργαστεί ως βοηθός επιγραφολόγου παράλληλα με τις μεταπτυχιακές της σπουδές, αλλά και ως μεταφράστρια, ενώ από το 2003 είναι καθηγήτρια στο International Baccalaureate Diploma Programme του Κολλεγίου Ψυχικού. Συνεχίζει να δημοσιεύει ιστορικές μελέτες της σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ, τελευταία, αρθογραφεί στο blog της Huffpost.

Περιγραφή σεμιναρίου

 Στο μάθημα συνεχίζουμε την εξέταση των υπόλοιπων ιστορικών ποιημάτων του Καβάφη από αυτά που είχαμε περιλάβει στο χειμερινό πρόγραμμά μας. Κατόπιν, θα προχωρήσουμε στα λιγοστά ποιήματα του λεγόμενου «εβραϊκού κύκλου» του ποιητή. Δίνουμε και πάλι έμφαση στη σχέση ανάμεσα στη γραφή της Ιστορίας, την πρόσληψη της Ιστορίας, και τη λογοτεχνική απεικόνισή της. Πριν από τη μελέτη του «εβραϊκού κύκλου», θα δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά του ιουδαϊσμού και ορισμένα στοιχεία σχετικά με την εβραϊκή κοινότητα της Αλεξάνδρειας. Αναλυτικότερα:

  • Η κεντρική ιδέα της ελληνικής ιστορίας : «Στα 200 π.Χ.», «Επάνοδος από την Ελλάδα»
  • Ιχνηλατώντας τον ιουδαϊσμό: ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή, αρχαία και νεότερη Αλεξάνδρεια
  • «Αλέξανδρος Ιανναίος, και Αλεξάνδρα» - «Αριστόβουλος»
  • «Σαλώμη» - «Ευρίωνος Τάφος»
  • «Των Εβραίων»
  • Εργαστήριο σε συγκεκριμένα ποιήματα που θα έχουν επιλέξει οι σπουδαστές με στόχο να παρουσιάσουν την καβαφική θέαση της Ιστορίας.

Πληροφορίες συμμετοχής

Τρίτη / 7:15-8:45 μ.μ, Διάρκεια 8 εβδομάδες

Κόστος Συμμετοχής

 150 €

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.