Κατηγορία:
Τέχνη & Πολιτισμός, Ιστορία

Ιστορία Τέχνης: Το φως και το χρώμα στη Ζωγραφική

Μοιράσου το
Διοργανωτής Σεμιναρίου:
AKTO - Art & Design
ΑΘΗΝΑ
29/10/2021
18 ώρες

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Ο Αντώνης Ράλλης είναι ιστορικός τέχνης, με σπουδές Ιστορίας της Τέχνης (προπτυχιακές, μεταπτυχιακές, και διδακτορικό) στο πανεπιστήμιο της Lille στη Γαλλία, από το 1999 μέχρι σήμερα διδάσκει Ιστορία Τέχνης στον ΑΚΤΟ και έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο το 2000 ως επιστημονικός υπεύθυνος για τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού για το μάθημα των εικαστικών σε όλες τις τάξεις του δημοτικού. Παράλληλα είναι μεταφραστής λογοτεχνίας απόφοιτος του Τμήματος Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (1996-1998).

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

To σεμινάριο απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Επίσης, σε σπουδαστές & απόφοιτους ανθρωπιστικών κλάδων, κοινωνικών και εικαστικών επιστημών αλλά και σε καθένα ανεξάρτητα από την ηλικία, μορφωτικό επίπεδο και κλάδο που τον συγκινεί η τέχνη και ιδιαίτερα η ζωγραφική και θέλει να μπορεί να την “διαβάσει”, να την καταλάβει.

ΣΚΟΠΟΣ

Στόχος αυτών των σεμιναρίων είναι να δώσουν στον ενδιαφερόμενο όχι απλώς μία εγκυκλοπαιδική και “φιλολογική” γνώση της ιστορίας της τέχνης αλλά να τον εξασκήσουν στην “ανάγνωση” ενός ζωγραφικού έργου αλλά και μιας εικόνας γενικότερα δίνοντας του τη δυνατότητα να αποκρυπτογραφεί το βαθύτερο νόημα και την πρόθεση του δημιουργού, μέσα από τον τρόπο που χρησιμοποιεί το φως καθώς και το χρώμα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Η πλαστική ανάλυση ενός ζωγραφικού έργου και κατ’ επέκταση μιας οποιασδήποτε “κατασκευασμένης” εικόνας, εστιάζοντας στο φως και το χρώμα, αποτελεί το αντικείμενο αυτών των διαλέξεων. Μέσα από παραδείγματα ζωγράφων, ρευμάτων, κινημάτων της τέχνης από την Αναγέννηση μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα εξετάζονται δύο από τα βασικά στοιχεία της πλαστικής ανάλυσης μιας εικόνας:

Χρώμα: Η λειτουργία και ο ρόλος του χρώματος από την αναγεννησιακή ζωγραφική μέχρι και τη μοντέρνα. Μέσα από την εξέταση αυτών των στοιχείων και με αναλύσεις παραδειγμάτων, περνάει όλη η ιστορία της τέχνης δίνοντας, ταυτόχρονα, το έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση πάνω σε σημαντικές εποχές και καλλιτέχνες καθώς και για το πώς αυτοί εκφράστηκαν μέσα από τη ζωγραφική.

Αναλυτικό πρόγραμμα σεμιναρίου

1ο μάθημα
Γνωριμία, βιβλιογραφία με επεξήγηση και παρουσίαση. Μικρή αναφορά στη σύγχρονη τέχνη.

2ο μάθημα
Καραβάτζιο και δραματικό φως. Ζωρζ Ντε Λα Τουρ και το φως που εξευγενίζει.

3ο μάθημα
Βέρμεερ και η ολλανδική ζωγραφική του 17ου αιώνα. Έντουαρντ Χόπερ: ο Βέρμεερ του 20ου αιώνα.

4ο μάθημα
Ο Ρέμπραντ και το πορτραίτο.

5ο μάθημα
Το φως ως αναζήτηση του “υψηλού” στη ζωγραφική του Ρομαντισμού.

6ο μάθημα
Ζωγραφική και φως: Ιμπρεσιονισμός.

7ο μάθημα
Το χρώμα στην Αναγεννησιακή ζωγραφική. Η βενετσιάνικη σχολή: Τιτσιάνο. Η περίπτωση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

8ο μάθημα
Από τους Ιμπρεσιονιστές στον Γκωγκέν: η αυτονομία του χρώματος.

9ο μάθημα
Το εκφραστικό χρώμα: Φωβ, Εξπρεσιονιστές, Καντίνσκυ και Γαλάζιος Καβαλάρης, Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός, CO.BR.A., Μαρκ Ρόθκο, Ποπ Αρτ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Σημαντική σημείωση: Το πρόγραμμα δύναται να πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της online παρακολούθησης.

Πληροφορίες: 210 52 30 130 | Υπεύθυνη: κα Εύη Μαυρογιώργου

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας