Βρείτε Σεμινάρια
x

Σεμινάριο σε αίθουσα

Ιστορία Τέχνης: Διαβάζοντας τη ζωγραφική μέσα από τη Σύνθεση και το Χώρο

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
AKTO - Art & Design
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Τέχνη & Πολιτισμός

Εισηγητής

Ο Αντώνης Ράλλης είναι ιστορικός τέχνης, με σπουδές Ιστορίας της Τέχνης (προπτυχιακές, μεταπτυχιακές, και διδακτορικό) στο πανεπιστήμιο της Lille στη Γαλλία, από το 1999 μέχρι σήμερα διδάσκει Ιστορία Τέχνης στον ΑΚΤΟ και έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο το 2000 ως επιστημονικός υπεύθυνος για τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού για το μάθημα των εικαστικών σε όλες τις τάξεις του δημοτικού. Παράλληλα είναι μεταφραστής λογοτεχνίας απόφοιτος του Τμήματος Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (1996-1998).

Σε ποιους απευθύνεται

To σεμινάριο απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Επίσης, σε σπουδαστές & απόφοιτους ανθρωπιστικών κλάδων, κοινωνικών και εικαστικών επιστημών αλλά και σε καθένα ανεξάρτητα από την ηλικία, μορφωτικό επίπεδο και κλάδο που τον συγκινεί η τέχνη και ιδιαίτερα η ζωγραφική και θέλει να μπορεί να την “διαβάσει”, να την καταλάβει.

Σκοπός

Στόχος αυτών των σεμιναρίων είναι να δώσουν στον ενδιαφερόμενο όχι απλώς μία εγκυκλοπαιδική και “φιλολογική” γνώση της ιστορίας της τέχνης αλλά να τον εξασκήσουν στην “ανάγνωση” ενός ζωγραφικού έργου αλλά και μιας εικόνας γενικότερα δίνοντας του τη δυνατότητα να αποκρυπτογραφεί το βαθύτερο νόημα και την πρόθεση του δημιουργού, αναγνωρίζοντας και κατανοώντας ουσιαστικά τα διάφορα καλλιτεχνικά κινήματα και ρεύματα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι σημαντικότεροι ζωγράφοι “κατασκεύασαν” τις εικόνες τους.

Περιγραφή σεμιναρίου

Μια σειρά διαλέξεων με θέμα την πλαστική ανάλυση ενός ζωγραφικού έργου και κατ’ επέκταση μιας οποιασδήποτε ‘κατασκευασμένης’ εικόνας. Σκοπός αυτών των διαλέξεων είναι να εξεταστούν τα στοιχεία εκείνα, που πρέπει κάποιος να αναλύσει και να ερμηνεύσει προκειμένου να κατανοήσει το βαθύτερο νόημα, το πνεύμα, και την πρόθεση του δημιουργού. Έτσι, μέσα από διάφορα παραδείγματα ζωγράφων, ρευμάτων, κινημάτων της τέχνης από την Αναγέννηση μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα εξετάζονται δύο από τα βασικά στοιχεία της πλαστικής ανάλυσης μιας εικόνας:

Σύνθεση: Η ισορροπία, η συμμετρία, η γεωμετρία, οι νοητές γραμμές κ.ά. από την Αναγέννηση μέχρι τον Μόντριαν και τον Καντίνσκυ.

Χώρος: Ο τρόπος απόδοσης του χώρου προοπτικά, ή επίπεδα, από τη βυζαντινή ζωγραφική μέχρι και τη μοντέρνα. Μέσα από την εξέταση αυτών των στοιχείων και με αναλύσεις παραδειγμάτων, περνάει όλη η ιστορία της τέχνης δίνοντας, ταυτόχρονα, το έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση πάνω σε σημαντικές εποχές και καλλιτέχνες καθώς και για το πώς αυτοί εκφράστηκαν μέσα από τη ζωγραφική.

Αναλυτικό πρόγραμμα σεμιναρίου

1ο μάθημα
Γνωριμία, βιβλιογραφία με επεξήγηση, η διαφορά της σύγχρονης τέχνης.

2ο μάθημα
Κάδρο, θέση του θεατή, ισορροπία, συμμετρία, στατικότητα, (Αναγέννηση, Κλασσικισμός, Νεοκλασσικισμός, Μόντριαν).

3ο μάθημα
Aξονικότητα, γεωμετρία, χρυσή τομή, ρυθμός (Σεζάν, Καντίνσκυ, Μόντριαν, Μπαουχάους, Μινιμαλισμός).

4ο μάθημα
Γραμμές της σύνθεσης, κέντρο του ενδιαφέροντος, η εικόνα μέσα στην εικόνα (Βαν Αυκ, Βελάσκεθ, Μανέ, Νταλί).

5ο μάθημα
Δυναμική σύνθεση, κίνηση, δυναμισμός (Μικελάντζελο, Μπαρόκ, Ζερικώ, Αρ Νουβώ).

6ο μάθημα
Η απόδοση του χώρου στη ζωγραφική. Η δισδιάστατη απόδοση του χώρου: Αιγυπτιακή τέχνη, Βυζαντινή τέχνη.

7ο μάθημα
Ο δισδιάστατος χώρος στη μοντέρνα ζωγραφική, Ματίς, Πριμιτιβισμός, Πικάσο, Κυβισμός.

8ο μάθημα
Ο προοπτικός χώρος στη ζωγραφική. Αναγέννηση – γραμμική προοπτική, ατμοσφαιρική προοπτική, Μπαρόκ, Οπ Αρτ – ψευδαισθητική προοπτική.

9ο μάθημα
Παραλλαγές και παραμορφώσεις του προοπτικού χώρου στη ζωγραφική του 20ου αιώνα: συμβολισμός, εξπρεσιονισμός, μεταφυσική ζωγραφική, σουρεαλισμός.

Πληροφορίες συμμετοχής

Σημαντική σημείωση: Το πρόγραμμα δύναται να πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της online παρακολούθησης.

Πληροφορίες: 210 52 30 130 | Υπεύθυνη: κα Εύη Μαυρογιώργου

Κόστος Συμμετοχής

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.