Κατηγορία:
Διακόσμηση/Μόδα/Αισθητική, Διακόσμηση

Κουζίνα

Μοιράσου το
Διοργανωτής Σεμιναρίου:
AKTO - Art & Design
ΑΘΗΝΑ
31/05/2021
24 ώρες

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Βιργινία Σκιαδά, Αρχιτέκτονας Μηχανικός – Ανθρωπολόγος PhD,
Η Δρ Τζίνα (Βιργινία) Σκιαδά πήρε πτυχίο Αρχιτέκτονα-Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και στη συνέχεια (με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση) MΑ στην Εφαρμοσμένη Αστική Ανθρωπολογία από το City University της Νέας Υόρκης (CUNY), διδακτορικό PhD στην Πολιτισμική Ανθρωπολογία από το New School for Social Research της Νέας Υόρκης, και εκπαίδευση στην υφαντική από το Parsons Νέας Υόρκης. Έχει εργαστεί στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στα Δομικά Έργα του ΟΤΕ, έχει συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και έχει διδάξει στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, στην ΟΤΕ- academy, στο ΙΙΕΚ PRAXIS και από το 2009 στο AKTO Art & Design College/ Middlesex University. Το συγγραφικό της έργο συνδυάζεται με πολύχρονη εθνολογική και αρχιτεκτονική έρευνα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, και επικεντρώνεται στη μελέτη της κοινωνικο-πολιτισμικής αλλαγής και του υλικού πολιτισμού (κτίρια, αντικείμενα, ενδύματα, κοσμήματα).

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε Designers, Αρχιτέκτονες, Αρχιτέκτονες Εσωτερικών Χώρων, Διακοσμητές, και εν γένει όσους αγαπούν και ασχολούνται με το Design ή/και ενδιαφέρονται για την σχέση του χώρου με την κοινωνική ζωή του ανθρώπου. Επίσης απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να σχεδιάσουν ή να επανασχεδιάσουν την κουζίνα τους, και να «γνωρίσουν» αναλυτικά τον ρόλο της στη ζωή τους.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Η σημασία του χώρου της κουζίνας για τον άνθρωπο διαχρονικά, παγκόσμια και διαπολιτισμικά.
Ο σύνθετος ρόλος της κουζίνας σε σχέση με τους υπόλοιπους χώρους του κτιρίου (λειτουργικά, αισθητικά, συμβολικά και κατασκευαστικά).
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός & το «ύφος» στο design της σύγχρονης κουζίνας (στάδια & μέθοδοι μελέτης).
Τα εργαλεία του design (μορφή, χρώμα, υφή, φωτισμός κλπ), η χρήση και η σημασία τους στον σχεδιασμό της κουζίνας & του περιεχομένου της.

01.

Εισαγωγή. Παρουσίαση των θεματικών που θα αναλυθούν στο σεμινάριο.
Ο χώρος «Κουζίνα». Γενικοί ορισμοί και χαρακτηριστικά.
Κουζίνα & Άνθρωπος. Ο ρόλος της κουζίνας στη ζωή του ανθρώπου: μία πολυσύνθετη σχέση πολλών χιλιετιών.
«Εστία»: Φαγητό (βιολογική επιβίωση) & κοινωνική συνεύρεση-επικοινωνία.

02.

Ιστορική αναδρομή. Από την «εστία» στη σύγχρονη κουζίνα.
Δόμηση/Κατοίκηση & εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού (Row vs cooked).
Προβιομηχανικό & Μεταβιομηχανικό design.
Βιομηχανική επανάσταση (τυποποίηση, μαζική παραγωγή). Η επίδραση της τεχνολογικής εξέλιξης στο design.
20ος αιώνας & Μοντέρνο κίνημα: Η κουζίνα της Φρανκφούρτης.
Προβολή εικόνων & video.

03.

Η κουζίνα στα σύγχρονα κινήματα του Art Nouveau, Art Deco, Μοντερνισμού, De Stijl, Οργανικής Αρχιτεκτονικής, Μεταμοντέρνου, Αποδόμησης, κ.α.
Παρουσίαση και συζήτηση παραδειγμάτων από κουζίνες κτιρίων που σχεδίασαν σύγχρονοι μεγάλοι αρχιτέκτονες (F. L. Wright, Mies van der Rohe, Le Corbusier, Luis Kahn, Philip Johnson, Eames, Robert Venturi, Frank Gehry, Tadao Ando κλπ).
Προβολή εικόνων & video.

04.

Η σύγχρονη κουζίνα σήμερα.
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός & τεχνολογία. Λειτουργικότητα vs Αισθητική.
Παρουσίαση σύγχρονων παραδειγμάτων design κουζίνας.
Σκεύη κουζίνας σχεδιασμένα από σύγχρονους αρχιτέκτονες.
Προβολή εικόνων & video.

05.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός κουζίνας. Γενικά στοιχεία.
Στάδια μελέτης κουζίνας. Βασικά βήματα & προϋποθέσεις. Στοιχεία αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Ορολογία.
Κτιριολογική ανάλυση.
Κουζίνα, κτίριο, περιβάλλων χώρος. Προσανατολισμός, έκταση.
Κουζίνα σε διαφορετικά είδη κτιρίων (ιδιωτικά, δημόσια, κατοικίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ). Διαφορετικές ομάδες «χρηστών» & οι ανάγκες τους.
Επιμέρους λειτουργίες & διαφορετικές κλίμακες χώρων μέσα σε δεδομένο αρχιτεκτονικό κέλυφος. Η σχέση της κουζίνας με τους υπόλοιπους χώρους του κτιρίου (είσοδος, χώροι υποδοχής, τραπεζαρία, υπνοδωμάτια, κλπ).

06.

Μελέτη κουζίνας- Στάδιο 1ο: Υπάρχουσα κατάσταση.
Η εθνογραφική μέθοδος: Επιτόπια έρευνα.
Γνωριμία με τον συγκεκριμένο χώρο. Αποτύπωση: Μέθοδος και εργαλεία. Σκίτσα, φωτογραφίες, σχέδια (κάτοψη, όψεις, τομές, 3D, λεπτομέρειες).
Γνωριμία με τους «χρήστες» της κουζίνας. Συζήτηση, συνέντευξη, συμμετοχική παρατήρηση.
Άσκηση αποτύπωσης.

07.

Μελέτη κουζίνας- Στάδιο 2ο: Πρόταση.
Αρχιτεκτονική σύνθεση κουζίνας. Σχεδιαστικές αρχές. Εργονομία και οργάνωση. Διαστασιολόγηση. Neufert.
Λειτουργικό πρόγραμμα κουζίνας για συγκεκριμένο χώρο-κέλυφος και χρήστες.
Σχέδια πρότασης (κάτοψη, όψεις, τομές, 3D). Κατασκευαστικά σχέδια.
Επιμέρους κατασκευές, δίκτυα (ηλεκτρικά, υδραυλικά, φωτισμός, εξαερισμός, θέρμανση).
Εξοπλισμός. Σταθερές και κινητές συσκευές. Μικροαντικείμενα εξοπλισμού κουζίνας.

08.

Μελέτη κουζίνας- Στάδιο 3ο: Ολοκλήρωση πρότασης.
Δημιουργία Concept: Αποκωδικοποιώντας συμβολικά τόπο, χρόνο, & κοινωνία που πλαισιώνουν την συγκεκριμένη κουζίνα. Επιλογή αρχιτεκτονικού ρυθμού και ύφους.
Εργαλεία Design (μορφή, χρώμα, υφή, φωτισμός, εξοπλισμός, υλικά, τεχνικές κατασκευής κλπ).
Σύγχρονα υλικά και τεχνικές κατασκευής. Έρευνα αγοράς.
Εφαρμογή μεθοδολογίας μελέτης και σχεδίασης κουζίνας σε συγκεκριμένη κάτοψη κτιρίου (άσκηση).
Συζήτηση της άσκησης στην τάξη.

09.

Επεξεργασία της άσκησης στην τάξη. Πρόοδος εργασίας, αντιμετώπιση δυσκολιών.
Διόρθωση σχεδίων, εναλλακτικές προτάσεις, παρατηρήσεις. Συζήτηση.

10.

Τελική παρουσίαση της εργασίας στην τάξη. Πλήρης σειρά τελικών σχεδίων, σκίτσων, φωτογραφιών, & κειμένων.
Συζήτηση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

• Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης. Πιστοποίηση από τον ΕΟΠΠΕΠ ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 (Κ.Δ.Β.Μ.Ε.2)
• Ελεύθερη χρήση Βιβλιοθηκών
• Ελεύθερη χρήση Internet
• Ειδικές τιμές για φοιτητές και ανέργους
• Πληροφορίες: κ. Εύη Μαυρογιώργου (2105230130)

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας