Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Fake News, Συνωμοσιολογία & Ψυχολογία των Μαζών

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Πρόληψης & Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Μαρία Σαββίδου, Ψυχολόγος Α.Π.Θ.- Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Η Μαρία Σαββίδου είναι Ψυχολόγος, απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η ειδίκευσή της είναι η Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ή Επαγγελματική Συμβουλευτική. Συνεχίζει να επιμορφώνεται με σεμινάρια πανεπιστημιακού επιπέδου στις Νευροεπιστήμες και στο Project Management, ενώ έχει παρακολουθήσει τον βασικό κύκλο σπουδών στη yoga. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με ιδιωτικές και με δημόσιες δομές, εφαρμόζοντας κυρίως ψυχοεκπαιδευτικές και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, ενώ σήμερα εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας, ως Ψυχολόγος και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας. Παράλληλα, συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια παρουσιάζοντας το ερευνητικό της έργο, το οποίο επικεντρώνεται στην επαγγελματική επιλογή των εφήβων και στην εμπειρία της θεραπείας μέσω τέχνης (art therapy), χρησιμοποιώντας εξίσου ποσοτικές και ποιοτικές μεθοδολογίες. Επιπροσθέτως, έχει εργαστεί σε εκπαιδευτικά κέντρα και φροντιστήρια, βοηθώντας τους φοιτητές στη διεκπεραίωση κοινωνικών ερευνών. Η ίδια έχει επίσης δημοσιεύσει έρευνες σε Ελληνικά και Αγγλικά επιστημονικά περιοδικά.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που σχετίζονται με τους κλάδους των Πολιτικών Επιστημών, των Επιστημών Υγείας, των Διεθνών Σπουδών, των Νομικών Επιστημών, της Δημοσιογραφίας και στο ευρύτερο κοινό.

Σκοπός

Το σεμινάριο στοχεύει στην ενημέρωση για το φαινόμενο της παραπληροφόρησης και στη διερεύνηση γνωστικών μοτίβων, που συνθέτουν τη συνωμοσιολογική σκέψη και διαμορφώνουν την ψυχολογία των μαζών.

Περιγραφή σεμιναρίου

Ο όρος “fake news” (ψευδο-νέα) αναφέρεται σε μια έννοια, πολύ πιο ευρεία από τα νέα, που απλώς είναι (ή τελικά αποδεικνύονται) ψεύτικα. Περιλαμβάνει εκτός από τις εξ ολοκλήρου ψευδείς ειδήσεις, και τις ιστορίες, οι οποίες έχουν ένα ψήγμα αλήθειας, αλλά αποσιωπούν λεπτομέρειες βασικές, που σχετίζονται με το περιεχόμενο της είδησης. Ενδέχεται να μην περιλαμβάνουν γεγονότα από αξιόπιστες πηγές. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις, όπου μπορεί αρχικά να αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, αλλά στη συνέχεια να ερμηνεύουν την είδηση, δίνοντας απόλυτη έμφαση σε μία μόνο πτυχή ενός γεγονότος, συνήθως με παράλληλη και έντονη επίκληση στο συναίσθημα, αποκρύπτοντας αντικειμενικές λεπτομέρειες, σχετικές με την είδηση και προωθώντας την μονομερή διάσταση ενός θέματος.
Λόγω της ευκολίας διάδοσης μια είδησης, που παρέχει η τεχνολογία σήμερα (copy/pasting, sharing), τα fake news είναι δυνατόν να διαδοθούν σε απίστευτα μεγάλη κλίμακα και να ευνοήσουν συνωμοσιολογικά σχήματα και κλισέ να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις σε μαζικό επίπεδο, προκαλώντας συχνά φόβο και τρόμο. Στη σημερινή υγειονομική-οικονομική-κοινωνική κρίση το φαινόμενο αυτό χρήζει διεπιστημονικής προσέγγισης και αντιμετώπισης, καθώς έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ:
-Το φαινόμενο της παραπληροφόρησης
-Είδη θεωριών συνομωσίας
-Ψυχολογία των μαζών
-Επιπτώσεις σε ατομικό επίπεδο
-Επιπτώσεις σε κοινωνικό επίπεδο
-Επιπτώσεις σε πολιτικό επίπεδο
-Βιωματικές ασκήσεις
 

Πληροφορίες συμμετοχής

Ολιγομελή τμήματα
Βιωματικός χαρακτήρας εισήγησης
Παροχή βεβαίωσης συμμετοχής & υλικού/ σημειώσεων

Κόστος Συμμετοχής

30€
25€ για ανέργους, φοιτητές & ΑΜΕΑ

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.