Σεμινάριο σε αίθουσα:
Ψυχολογία, Προσωπική Ανάπτυξη

Εισαγωγή στις Θεραπείες μέσω Τέχνης (Art Therapies)

Μοιράσου το
Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Πρόληψης & Συμβουλευτικής

Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στις κατηγορίες Ψυχολογία, Προσωπική Ανάπτυξη

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Μαρία Σαββίδου, Ψυχολόγος Α.Π.Θ.- Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Η Μαρία Σαββίδου είναι Ψυχολόγος, απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η ειδίκευσή της είναι η Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ή Επαγγελματική Συμβουλευτική. Συνεχίζει να επιμορφώνεται με σεμινάρια πανεπιστημιακού επιπέδου στις Νευροεπιστήμες και στο Project Management, ενώ έχει παρακολουθήσει τον βασικό κύκλο σπουδών στη yoga. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με ιδιωτικές και με δημόσιες δομές, εφαρμόζοντας κυρίως ψυχοεκπαιδευτικές και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, ενώ σήμερα εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας, ως Ψυχολόγος και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας. Παράλληλα, συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια παρουσιάζοντας το ερευνητικό της έργο, το οποίο επικεντρώνεται στην επαγγελματική επιλογή των εφήβων και στην εμπειρία της εικαστικής θεραπείας, χρησιμοποιώντας εξίσου ποσοτικές και ποιοτικές μεθοδολογίες. Επιπροσθέτως, έχει εργαστεί σε εκπαιδευτικά κέντρα και φροντιστήρια, βοηθώντας τους φοιτητές στη διεκπεραίωση κοινωνικών ερευνών. Η ίδια έχει επίσης δημοσιεύσει έρευνες σε Ελληνικά και Αγγλικά επιστημονικά περιοδικά.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, παιδαγωγούς, ειδικούς παιδαγωγούς, καλλιτέχνες και δασκάλους τεχνών.

ΣΚΟΠΟΣ

Το σεμινάριο στοχεύει στην περιγραφή των σύγχρονων τεχνικών θεραπείας μέσω της τέχνης, στην κατανόηση της προσέγγισής τους και στην ανάλυση του τρόπου με τον οποίο επιτυγχάνεται η θεραπεία.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

«Τέχνη είναι ο μαγικός καθρέφτης που αντανακλά τα αόρατα όνειρά σου σε ορατές εικόνες» (Μπέρναρντ Σω, 1925). Στις θεραπείες μέσω τέχνης (art therapies) το μέσο της τέχνης αναδεικνύεται ως θεραπευτικό εργαλείο, δίνεται δηλαδή έμφαση στην έκφραση μέσω της τέχνης και όχι στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Οι θεραπείες μέσω τέχνης επικεντρώνονται στη δημιουργική διαδικασία και στην τέχνη ως κύριο μέσο έκφρασης, που συνήθως παρουσιάζει μεγαλύτερη εκφραστικότητα από την χρήση του λόγου και για αυτό προάγουν την χαλάρωση, την αυτο-διερεύνηση, την ψυχική και πνευματική ισορροπία. Επομένως, η μορφή αυτή θεραπείας ενδείκνυται για άτομα με επικοινωνιακές δυσκολίες, καθώς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για άτομα με αυτισμό, χαμηλό νοητικό δυναμικό, διαπολιτισμικές διαφορές, αλλά και για άτομα που είναι ιδιαίτερα εγκεφαλικοί τύποι και δεν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μόνο με τον λόγο. Σε αντιδιαστολή με την τάση ψυχολογικοποίησης των καταστάσεων μέσα σε ένα τεχνοκρατικό πλαίσιο, η τάση δημιουργικότητας σε ένα ανθρωπιστικό κλίμα στρέφει την προσοχή μας σε εικόνες και ιστορίες, που πηγάζουν εκ βαθέων και είναι ένα κάλεσμα για να επαναπροσεγγίσουμε την εμπειρία μας με έναν φαντασιακό τρόπο.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ:
-Εισαγωγή στις art therapies & σύντομη ιστορική αναδρομή
-Θεωρητικό υπόβαθρο για τη σχέση τέχνης- θεραπείας
-Εικαστική θεραπεία
-Μουσικοθεραπεία
-Δραματοθεραπεία
-Βιωματικές ασκήσεις
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ολιγομελή τμήματα
Βιωματικός χαρακτήρας εισήγησης
Παροχή βεβαίωσης συμμετοχής & υλικού/ σημειώσεων

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

35 ευρώ (30 ευρώ για ανέργους, φοιτητές & ΑΜΕΑ)

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας