Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: Λόγος και Μύθος - Μια Δραματουργική Προσέγγιση στο Μύθο και την Τραγωδία

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ στο Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Τέχνη & Πολιτισμός

Εισηγητής

Μαρία Χριστοδούλου
Πτυχιούχος Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανώτερης Δραματικής Σχολής Χατζίκου, Σχολής Νηπιαγωγών Αθηνών, Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και Διδασκαλείου Νηπιαγωγών (Μετεκπαίδευση) Πανεπιστημίου Αθηνών. Θεατρολόγος, ηθοποιός εκπαιδευτικός, επιμορφώτρια εκπαιδευτικών. Γράφει θέατρο για μικρούς και μεγάλους. Η Αγαμεμνωδία της πήρε πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό θεατρικού έργου 2019 της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας και του Ιδρύματος Κακογιάννη. Αγαπάει ιδιαίτερα το αρχαίο θέατρο. Διδάσκει Ιστορία Αρχαίου Θεάτρου, Δραματουργική Ανάλυση και Υποκριτική Αρχαίου Δράματος σε ενήλικες και έχει παρουσιάσει: Ιφιγένεια εν Ταύροις/Ευριπίδη, Ατρειδών Πάθη/κείμενα Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Θηβαϊκός Κύκλος/κείμενα Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα/κείμενα Ευριπίδη, Σοφοκλή, Καμπανέλλη, Ο’Νηλ, Γιουρσενάρ.

Σκοπός

 Στόχος μας είναι η εξοικείωση με το αρχαίο δράμα. Η κατανόηση. Η δυνατότητα να παρακολουθεί κανείς την παράσταση γνωρίζοντας από πριν τους κώδικες, γνωρίζοντας τι λέει ο ποιητής, τι συμβαίνει επί σκηνής, έτσι ώστε να μπορεί να εστιάζει στο πώς. Σ’ αυτό που σε κάθε προσέγγιση είναι διαφορετικό, ακόμα κι αν δούμε την ίδια παράσταση δεύτερη φορά. Σ’ αυτό τελικά που αποτελεί τη μαγεία και τη γοητεία του θεάτρου.

Περιγραφή σεμιναρίου

Στα πρώτα μαθήματα επιχειρούμε μια περιήγηση στην ιστορία της γένεσης του θεάτρου, στην εξελικτική του πορεία από την εποχή του ανθρώπου των σπηλαίων μέχρι τη χρυσή εποχή του 5ου π.Χ. αι. στην Αθήνα. Γνωρίζουμε τα είδη του δράματος, τη δομή του, την αρχιτεκτονική του αρχαίου θεάτρου, τις γιορτές στην αρχαία Αθήνα, τους δραματικούς αγώνες, τους ποιητές, και ό,τι άλλο σχετικό με το θέατρο στα χρόνια της μεγάλης του ακμής. Στη συνέχεια αναλύουμε μία ή δύο τραγωδίες που μαζί θα επιλέξουμε. Ασχολούμαστε με το μύθο, την αποκρυπτογράφησή του, τη σημασία του. Την πιθανή συσχέτισή του με μύθους άλλων λαών, ή με εθνογραφικά και λαογραφικά στοιχεία που τυχόν επιβιώνουν.

Πληροφορίες συμμετοχής

Πέμπτη / 7:15-8:45 μ.μ., Διάρκεια: 14 εβδομάδες

Κόστος Συμμετοχής

 € 210

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.