Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Γενεόγραμμα: Διαγενεακή Προσέγγιση στην Οικογενειακή Θεραπεία

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Πρόληψης & Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Γωγώ Καραγιάννη, Ψυχολόγος, Ειδική Παιδαγωγός, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
Η Καραγιάννη Γεωργία γεννήθηκε στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας και είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Παν/μιου Θεσ/νικης, και του Παιδαγωγικού τμήματος Ειδικής Αγωγής του Παν/μιου Θεσσαλίας, ενώ έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στη Συστημική Θεραπεία στο Συστημικό Ινστιτούτο Θεσσσαλονίκης (Σ.Ι.Θ.). Έχει εργαστεί στην εκπαίδευση ενηλίκων ως συντονίστρια ομάδων γονέων, στην τυπική εκπαίδευση υποστηρίζοντας μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σε πλαίσια παροχής ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και σε δομές παροχής υπηρεσιών θεραπείας και κοινωνικής αποκατάστασης σε άτομα που έχουν βιώσει επεισόδια ψύχωσης. Από το 2016 έως το 2018 εργάστηκε σε ιδιωτικό Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ ως επιστημονικά υπεύθυνη. Παράλληλα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στην περιοχή της Δράμας και σχέσεις εξωτερικής συνεργασίας με Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και με εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού που παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε εργαζόμενους εταιρειών. Πυρήνας της δουλειάς της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και επικοινωνίες και η ανάδειξη της πολυπλοκότητάς τους. Βασική της πεποίθηση είναι ότι η δια-δικτύωση και η προσωπική ανάπτυξη είναι εργαλεία κοινωνικής αλλαγής και χειραφέτησης.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να επωφεληθούν επαγγελματικά από αυτές τις γνώσεις (εργαζόμενους σε πλαίσια ψυχοκοινωνικής στήριξης ή φοιτητές), σε ανθρώπους που θα ήθελαν να αξιοποιήσουν αυτές τις γνώσεις προς την κατεύθυνση της αυτογνωσίας τους.

Σκοπός

Στο σεμινάριο αυτό θα παρουσιαστούν:
• κάποιες έννοιες της οικογενειακής ψυχολογίας που μπορούν να ειδωθούν διαγενεακά, όπως τα σχήματα σχέσεων,
• ο τρόπος κατασκευής του γενεογράμματος ως οικογενειακού χάρτη.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν με την οικογενειακή τους ιστορία με δημιουργικό τρόπο μέσα από βιωματικές ασκήσεις.

Περιγραφή σεμιναρίου

Η κάθε οικογένεια θα μπορούσε να ειδωθεί σαν μια φυλή με τη δική της ιστορία και παράδοση. Η κάθε γενιά κληροδοτεί στην άλλη εκτός από μνήμες, άγραφους νόμους, μύθους, τελετουργίες, τρόπους αντιμετώπισης των εξωτερικών και εσωτερικών απειλών... Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα είδος «γλώσσας», τρόπους επικοινωνίας που επηρεάζουν αυτό που είναι η οικογένεια στο σήμερα. Σύμφωνα με τη διαγενεακή προσέγγιση ή προσέγγιση πολλών γενεών το παρόν μιας οικογένειας αρχίζει από παλιά. Μερικές κληρονομιές είναι πιο «βαριές» από άλλες, με συνέπεια πολλές φορές να δυσκολεύουν εκείνους που τις κουβαλούν. Το γενεόγραμμα είναι ένα εργαλείο που στρέφει την προσοχή στην οικογενειακή ιστορία εως τρεις γενιές πίσω, επιτρέποντας έτσι τον αναστοχασμό πάνω στην ιδιαίτερη αυτή κληρονομιά, με στόχο μια όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίησή της, ή και την απελευθέρωση από το βάρος της.

Πληροφορίες συμμετοχής

Ολιγομελή τμήματα
Βιωματικός χαρακτήρας εισήγησης
Παροχή βεβαίωσης συμμετοχής & υλικού/ σημειώσεων

Κόστος Συμμετοχής

35 ευρώ (30 ευρώ για ανέργους, φοιτητές & ΑΜΕΑ)

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.