Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Παράλληλη Στήριξη στην Ελληνική Πραγματικότητα

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Πρόληψης & Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Εκπαίδευση

Εισηγητής

Ζυγούρη Εύη, Ειδική Παιδαγωγός, MSc Σχολική Ψυχολόγος
Η Ζυγούρη Εύη είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ. Εχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη σχολική ψυχολογία στο UCL Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει εργαστεί σε σχολεία και σε φορείς που ασχολούνται με τον εντοπισμό των δυσκολιών μαθητών/τριών και την πρόταση κατάλληλων παρεμβάσεων. Έχει συνεργαστεί με σχολεία, θεραπευτικά κέντρα και δομές ψυχικής υγείας οργανώνοντας παρεμβάσεις αξιολόγησης και υποστήριξης παιδιών. Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια και συνεχίζει να επιμορφώνεται στους τομείς της ειδικής αγωγής, των τεχνικών αξιολόγησης, της συμβουλευτικής και του επαγγελματικού προσανατολισμού.

Σε ποιους απευθύνεται

• Σε εκπαιδευτικούς γενικής ή ειδικής αγωγής
• Σε όσους επιθυμούν να εργαστούν στην ειδική αγωγή (πχ. ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές , φυσιοθεραπευτές κλπ.)
• Σε φοιτητές/τριες
• Σε γονείς

Σκοπός

Στόχος του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι η πληροφόρηση όσων ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με την ειδική αγωγή σχετικά με το ρόλο και τα καθήκοντα διαφορετικών επαγγελματιών που εργάζονται στην παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση. Αποσκοπεί επίσης στην ενημέρωση των γονέων αναφορικά με την κείμενη νομοθεσία, την αξιολογική διαδικασία για την έγκριση παράλληλης στήριξης, αλλά και τα δικαιώματά τους, τον ρόλο και τα καθήκοντα των επαγγελματιών που εργάζονται σε αυτό το πλαίσιο (εφόσον έχει εγκριθεί παράλληλη στήριξη για το παιδί τους), με στόχο την καλύτερη υποστήριξη των παιδιών τους και των ίδιων στον ρόλο τους.

Περιγραφή σεμιναρίου

Τα τελευταία χρόνια διεθνώς επικρατεί, στα πλαίσια της συμπερίληψης η τάση οι μαθητές/τριες με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να φοιτούν ολοένα και περισσότερο στο γενικό σχολείο παρά σε ειδικά πλαίσια. Στα πλαίσια της συνεκπαίδευσης προκύπτουν ζητήματα αναφορικά με τις κατάλληλες μορφές υποστήριξης των μαθητών/τριών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η παράλληλη στήριξη αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς θεσμούς σχολικής υποστήριξης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό το σεμινάριο θα παρουσιαστεί το νομοθετικό πλαίσιο του θεσμού της παράλληλης στήριξης καθώς και οι διαφορετικές μορφές της. Επιπλέον, θα δοθούν πληροφορίες σε σχέση με τους αρμόδιους φορείς και τη διαδικασία αξιολόγησης και τις επιμέρους μορφές της παρεχόμενης υποστήριξης. Τέλος, θα συζητηθούν περιστατικά και παραδείγματα από την καθημερινή σχολική πραγματικότητα και θα παρουσιαστούν στρατηγικές προαγωγής της ένταξης μαθητών/τριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο σχολικό πλαίσιο.

Πιο συγκεκριμένα, θα απαντηθούν ερωτήματα όπως:
- Σε ποιες περιπτώσεις δικαιούται ένας/μία μαθητής/τρια παράλληλη στήριξη και ποιας μορφής;
- Ποιοι φορείς εμπλέκονται στην έγκριση παράλληλης στήριξης;
- Μπορεί να υποστηριχθεί από ιδιώτη ένας/μία μαθητής/τρίας που φοιτά στο δημόσιο σχολείο;

Πληροφορίες συμμετοχής

Ολιγομελή τμήματα
Βιωματικός χαρακτήρας εισήγησης
Παροχή βεβαίωσης συμμετοχής & υλικού/ σημειώσεων

Κόστος Συμμετοχής

40€
35€ για ανέργους, φοιτητές & ΑΜΕΑ)

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.