Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Αυτοάνοσα Νοσήματα & Ψυχολογία

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Πρόληψης & Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Μπόζας Αντώνης,
MSc Ιατρικός Ψυχολόγος. Ψυχοθεραπευτής CAT, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ,
O Αντώνης Μπόζας είναι Ψυχολόγος, κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Αντιμετώπιση του Πόνου και την Ιατρική Ψυχολογία (MSc) της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στην Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ. πάνω στη διαχείριση και αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων σε παιδιατρικούς ασθενείς. Έχει λάβει δίπλωμα ειδίκευσης στη Κλινική Ψυχική Υγεία από την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική Α.Π.Θ ενώ παράλληλα, έχει εκπαιδευθεί στη Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία. Ήταν μέλος της επιστημονικής ομάδας έργου στη στάθμιση της κλίμακας νοημοσύνης WAIS- IV, επιστημονικός συνεργάτης στο εργαστήριο Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ. και στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινικής Α.Π.Θ. Είναι ψυχολόγος στο Κέντρο Χαρισματικών Παιδιών του Κολλεγίου Ανατόλια (Πανεπιστήμιο Johns Hopkins), ενώ στη παρούσα φάση εργάζεται στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και διδάσκει στο τμήμα Ψυχολογίας του Mediterranean College Θεσσαλονίκης. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη ψυχολογία της υγείας, τη θετική ψυχολογία υγείας και την ψυχοθεραπεία.

Σε ποιους απευθύνεται

Απευθύνεται στο ευρύ κοινό, σε ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα, σε ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές, σε όποιον μπορεί να νοσεί από αυτοάνοσες ασθένειες ή να ενδιαφέρεται για την σύνδεση του ανοσοποιητικού συστήματος με τον εγκέφαλο.

Σκοπός

Στόχος του σεμιναρίου είναι να εισαγάγει τους συμμετέχοντες στις βασικές αρχές της αλληλεπίδρασης μεταξύ ανοσοποιητικής λειτουργίας και άγχους και πώς αυτή η αλληλεπίδραση εκφράζεται στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Περιγραφή σεμιναρίου

Τις 2 τελευταίες δεκαετίες, η εμφάνιση των αυτοάνοσων εκδηλώσεων και διαταραχών στο γενικό πληθυσμό έχει αυξηθεί ιδιαίτερα, με την αιτιολογία της παθογένεσης να παραμένει άγνωστη σε μεγάλο βαθμό, παρόλο που έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες, γενετικοί, βιολογικοί, περιβαλλοντικοί. Σαφώς, η εκδήλωση αυτοάνοσων νοσημάτων επιβάλλει μία πολυπαραγοντική τόσο εξήγηση όσο και προσέγγιση - παρέμβαση. Η πορεία των νοσημάτων αυτών είναι ετερογενής καθώς χαρακτηρίζονται από υφέσεις και εξάρσεις. Και η παρουσία άγχους και στρεσσογόνων καταστάσεων επηρεάζει τόσο την εκδήλωση όσο και την ένταση των συμπτωμάτων.
Ο ρόλος της εγκεφαλικής λειτουργίας μέσω ορμονών και νευροδιαβιβαστών, σε συνδυασμό με τη ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του ασθενούς, διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό το εαν θα νοσήσει ένα άτομο, τι είδους εκδήλωση θα έχει και πόσο τα συμπτώματα αυτά θα επιμένουν.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
- Γενικά στοιχεία για το ανοσοποιητικό σύστημα
- Ανοσορύθμιση του οργανισμού
- Αυτοανοσία και παράγοντες
- Κατηγορίες αυτοάνοσων νοσημάτων
- Σχέση Στρες και αυτοάνοσης εκδήλωσης
- Άγχος και αυτοανοσία
- Ολιστικές πρακτικές αντιμετώπισης

Πληροφορίες συμμετοχής

Ολιγομελή τμήματα
Βιωματικός χαρακτήρας εισήγησης
Παροχή βεβαίωσης συμμετοχής & υλικού/ σημειώσεων

Κόστος Συμμετοχής

40 ευρώ
(35 ευρώ για ανέργους, φοιτητές & ΑΜΕΑ)

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.