Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή από Γνωστικο-Συμπεριφορική ματιά

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Πρόληψης & Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Μπατσίλα Γεωργία, Ψυχολόγος Α.Π.Θ., MSc. Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια
Η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Μπατσίλα Γεωργία, είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2005). Ολοκλήρωσε με άριστα τις μεταπτυχιακές στης σπουδές στα Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών με κατεύθυνση «Νοήμονα Συστήματα», στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου (Α.Π.Θ) το 2009. Επιπλέον, εκπαιδεύτηκε με τριετές πρόγραμμα στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία από την Ελληνική Εταιρεία Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας. Εργάζεται ως Ψυχολόγος τα τελευταία έντεκα χρόνια στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer στη Θεσσαλονίκη και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας. Κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου με αριθμό 24/20366. Επιπρόσθετα, διδάσκει σε εκπαιδευτικά σεμινάρια απευθυνόμενα σε επαγγελματίες υγείας αλλά και στο ευρύ κοινό, ενώ παράλληλα συμμετέχει ως εισηγήτρια σε επιστημονικές ημερίδες, πανελλήνια καθώς και παγκόσμια συνέδρια.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε ειδικούς ψυχικής υγείας, όσο και στο ευρύ κοινό.

Σκοπός

Στόχος είναι η εξοικείωση και η εκπαίδευση στη διάγνωση και στη θεραπευτική αντιμετώπιση της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής.

Περιγραφή σεμιναρίου

Ποιος δεν ελέγχει αν έκλεισε το μάτι της κουζίνας πριν φύγει; Πώς θα διαχωρίσουμε την υπερβολική καθαριότητα από μια καταναγκαστική πράξη πλυσίματος; Σε ποιο σημείο το φυσιολογικό γίνεται παθολογία; Το σημείο αυτό καθορίζεται από τη συχνότητα και τη διάρκεια των ψυχαναγκασμών και των καταναγκασμών, καθώς και από τον τρόπο που επηρεάζουν τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά την καθημερινή λειτουργικότητα του καθενός.
Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή χαρακτηρίζεται από α) επίμονες ιδέες, σκέψεις, παρορμήσεις ή εικόνες (ψυχαναγκασμοί), τις οποίες το άτομο βιώνει ως εισβολή και του προκαλούν έντονη δυσφορία καθώς και από β) επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή νοητικές πράξεις (καταναγκασμοί), που γίνονται για να ανακουφίσουν το άγχος που προκαλείται από τους ψυχαναγκασμούς.
Οι πιο κοινοί ψυχαναγκασμοί είναι επαναλαμβανόμενες σκέψεις μόλυνσης (π.χ αν κάνω χειραψία θα μολυνθώ), αμφιβολίας (π.χ κλείδωσα την πόρτα;), τάξης/τακτοποίησης (π.χ δυσφορία στη μη συμμετρία), παρορμήσεις επιθετικότητας (π.χ θα σκοτώσω κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ή σεξουαλικές φαντασιώσεις). Ως απάντηση στις ψυχαναγκαστικές σκέψεις, έρχονται οι καταναγκασμοί με συνηθέστερες συμπεριφορές το πλύσιμο των χεριών, την τακτοποίηση, τον έλεγχο, το μέτρημα, την προσευχή κ.ά.

Θεματικές ενότητες
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
Κλινική εικόνα
Διάγνωση
Συνοδά συμπτώματα
Πρόγνωση/πορεία
Αιτιολογία
Θεραπεία/τεχνικές διαχείρισης
Αυτοβοήθεια

Πληροφορίες συμμετοχής

Ολιγομελή τμήματα
Βιωματικός χαρακτήρας εισήγησης
Παροχή βεβαίωσης συμμετοχής & υλικού/ σημειώσεων

Κόστος Συμμετοχής

35€
(30€ για ανέργους, φοιτητές & ΑΜΕΑ)

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.