Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Μη Βίαιη Επικοινωνία στην Οικογένεια

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Πρόληψης & Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Γωγώ Καραγιάννη, Ψυχολόγος, Ειδική Παιδαγωγός, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
Η Καραγιάννη Γεωργία γεννήθηκε στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας και είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Παν/μιου Θεσ/νικης, και του Παιδαγωγικού τμήματος Ειδικής Αγωγής του Παν/μιου Θεσσαλίας, ενώ έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στη Συστημική Θεραπεία στο Συστημικό Ινστιτούτο Θεσσσαλονίκης (Σ.Ι.Θ.). Έχει εργαστεί στην εκπαίδευση ενηλίκων ως συντονίστρια ομάδων γονέων, στην τυπική εκπαίδευση υποστηρίζοντας μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σε πλαίσια παροχής ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και σε δομές παροχής υπηρεσιών θεραπείας και κοινωνικής αποκατάστασης σε άτομα που έχουν βιώσει επεισόδια ψύχωσης. Από το 2016 εως το 2018 εργάστηκε σε ιδιωτικό Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ ως επιστημονικά υπέυθυνη. Παράλληλα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στην περιοχή της Δράμας και σχέσεις εξωτερικής συνεργασίας με Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και με εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού που παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε εργαζόμενους εταιρειών. Πυρήνας της δουλειάς της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και επικοινωνίες και η ανάδειξη της πολυπλοκότητάς τους. Βασική της πεποίθηση είναι ότι η δια-δικτύωση και η προσωπική ανάπτυξη είναι εργαλεία κοινωνικής αλλαγής και χειραφέτησης.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς, παιδαγωγούς και κάθε είδους θεραπευτές που ασχολούνται με παιδιά. Απευθύνεται επίσης σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το κοινωνικό ζήτημα «βία» και αναζητούν μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο διάλογο.

Σκοπός

Στο σεμινάριο αυτό θα παρουσιαστούν κάποιες βασικές έννοιες της οικογενειακής θεραπείας, όπως δομή και λειτουργία της οικογένειας, καθώς και οριοθέτηση.

  • Θα προσεγγίσουμε τη βία ως μια μορφή ανοριοθέτητης σχέσης.
  • Θα εξερευνήσουμε τις μορφές και τις επιπτώσεις της και θα προτείνουμε μη- βίαιους τρόπους επίλυσης της σύγκρουσης.
  • Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για εκείνο το είδος της γονικής παρουσίας που μπορεί να αποτελέσει μια «γέφυρα» ανάμεσα στο δεσμό και την γονική εξουσία.
  • Θα μιλήσουμε για συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους μπορεί να καλλιεργηθεί αυτού του είδους η παρουσία ως δεξιότητα.

Περιγραφή σεμιναρίου

Τι μπορεί να σημαίνει ένα «δύσκολο παιδί» για την οικογένεια; Μεταξύ άλλων σημαίνει ένα δυναμικό σύγκρουσης. Και μια σύγκρουση που χρονιοποιείται μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για την ψυχική και σωματική υγεία όλων των εμπλεκόμενων. Εκείνος λοιπόν που έχει την ευθύνη για την ευημερία των νεαρότερων μελών της οικογένειας (ο ενήλικας, ως γονέας ή παιδαγωγός) έχει και το καθήκον να εργαστεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης της σύγκρουσης, με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να σπάσει το φαύλο κύκλο της κλιμάκωσης. Αυτό καθίσταται ακόμα πιο επείγον στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχει βία λεκτικά ή σωματικά εκφρασμένη.

Πληροφορίες συμμετοχής

Ολιγομελή τμήματα
Βιωματικός χαρακτήρας εισήγησης
Παροχή βεβαίωσης συμμετοχής & υλικού/ σημειώσεων

Κόστος Συμμετοχής

40€ (35€ για ανέργους, φοιτητές & ΑΜΕΑ)

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.