Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Εισαγωγή στις Θεραπείες μέσω Τέχνης (Art Therapies)

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Πρόληψης & Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Μαρία Σαββίδου, Ψυχολόγος Α.Π.Θ.- Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Η Μαρία Σαββίδου είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η ειδίκευσή της είναι η Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας. Κατέχει επίσης τον βασικό τίτλο δασκάλας yoga και την περίοδο αυτή ξεκίνησε σεμιναριακή εκπαίδευση στις Νευροεπιστήμες. Συνεργάζεται βασικά με παιδιά και φοιτητές, εφαρμόζοντας κυρίως ψυχοεκπαιδευτικές και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις. Έχει εργαστεί σε ιδιωτικές δομές που σχετίζονται με μαθησιακές δυσκολίες, όπως είναι το dyagnosis.gr στη Θεσσαλονίκη. Στο παρελθόν έχει εργαστεί και στο δημόσιο τομέα, όπως είναι ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων στην Κοζάνη, όπως επίσης και σε πολλές παιδικές κατασκηνώσεις. Ακόμη, έχει εργαστεί ως ερευνήτρια σε εκπαιδευτικά κέντρα και φροντιστήρια, βοηθώντας τους φοιτητές στη διεκπεραίωση κοινωνικών ερευνών. Η ίδια έχει επίσης δημοσιεύσει έρευνες σε ελληνικά και αγγλικά επιστημονικά περιοδικά.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, παιδαγωγούς, ειδικούς παιδαγωγούς, καλλιτέχνες και δασκάλους τεχνών.

Σκοπός

Το σεμινάριο στοχεύει στην περιγραφή των σύγχρονων τεχνικών θεραπείας μέσω της τέχνης, στην κατανόηση της προσέγγισής τους και στην ανάλυση του τρόπου με τον οποίο επιτυγχάνεται η θεραπεία.

Περιγραφή σεμιναρίου

«Τέχνη είναι ο μαγικός καθρέφτης που αντανακλά τα αόρατα όνειρά σου σε ορατές εικόνες» (Μπέρναρντ Σω, 1925). Στις θεραπείες μέσω τέχνης (art therapies) το μέσο της τέχνης αναδεικνύεται ως θεραπευτικό εργαλείο, δίνεται δηλαδή έμφαση στην έκφραση μέσω της τέχνης και όχι στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Οι θεραπείες μέσω τέχνης επικεντρώνονται στη δημιουργική διαδικασία και στην τέχνη ως κύριο μέσο έκφρασης, που συνήθως παρουσιάζει μεγαλύτερη εκφραστικότητα από την χρήση του λόγου και για αυτό προάγουν την χαλάρωση, την αυτο-διερεύνηση, την ψυχική και πνευματική ισορροπία. Επομένως, η μορφή αυτή θεραπείας ενδείκνυται για άτομα με επικοινωνιακές δυσκολίες, καθώς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για άτομα με αυτισμό, χαμηλό νοητικό δυναμικό, διαπολιτισμικές διαφορές, αλλά και για άτομα που είναι ιδιαίτερα εγκεφαλικοί τύποι και δεν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μόνο με τον λόγο. Σε αντιδιαστολή με την τάση ψυχολογικοποίησης των καταστάσεων μέσα σε ένα τεχνοκρατικό πλαίσιο, η τάση δημιουργικότητας σε ένα ανθρωπιστικό κλίμα στρέφει την προσοχή μας σε εικόνες και ιστορίες, που πηγάζουν εκ βαθέων και είναι ένα κάλεσμα για να επαναπροσεγγίσουμε την εμπειρία μας με έναν φαντασιακό τρόπο.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ:
-Εισαγωγή στις art therapies & σύντομη ιστορική αναδρομή
-Θεωρητικό υπόβαθρο για τη σχέση τέχνης- θεραπείας
-Εικαστική θεραπεία
-Μουσικοθεραπεία
-Δραματοθεραπεία
-Βιωματικές ασκήσεις

Πληροφορίες συμμετοχής

Ολιγομελή τμήματα
Βιωματικός χαρακτήρας εισήγησης
Παροχή βεβαίωσης συμμετοχής & υλικού/ σημειώσεων

Κόστος Συμμετοχής

40€
(35€ για ανέργους, φοιτητές & ΑΜΕΑ)

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.